Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali záchranu osob ze zatopené oblasti

Dne 7. 7. 2008 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení pro hasiče a specialisty lezce u Bezměrova na Kroměřížsku. Cvičení simulovalo povodně na Kroměřížsku, při kterých došlo k zaplavení větší části okolí řeky Moravy. V zátopové oblasti a ve vodě uvízlo několik osob, které bylo nutné zachránit.

Dne 7. 7. 2008 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení pro hasiče a specialisty lezce u Bezměrova na Kroměřížsku. Cvičení simulovalo povodně na Kroměřížsku, při kterých došlo k zaplavení větší části okolí řeky Moravy. V zátopové oblasti a ve vodě uvízlo několik osob, které bylo nutné zachránit. Při cvičení byl kladen důraz na koordinovaný zásah hasičů lezců na mostní konstrukci přes řeku Moravu s hasiči na člunech a s hasiči přímo ve vodě. Cvičení se poprvé účastnili také dva zástupci zdravotnické záchranné služby, kteří poskytovali první pomoc po vytažení zachraňovaných z vody na člun.

Hasiči se rozdělili celkem do tří týmů. První tým tvořili hasiči lezci, jejichž úkolem bylo bezpečně slanit most nad vodní hladinu a spustit se do člunu v proudu. Vyzkoušet si slanění se záchranářskými nosítky a dokázat zachytit plavající osoby v řece. Dále museli lezci zdolat asi dvacetimetrové převýšení z vodní hladiny na vrchol mostu jen pomocí vlastních sil a lezeckých technik.

Druhý tým hasičů v suchých potápěčských oblecích se pohyboval po vodní hladině. Hasiči si vyzkoušeli sestup do řeky, stejně jako i výsadek z jedoucího člunu. Jejich úkolem byla přímá záchrana osob z vody, jejich zachycení v proudu, odtažení do bezpečí jistícího člunu nebo ke spuštěným lezcům na lanech pod mostem. Hasiči trénovali také transport zraněných po vodní hladině a vyzdvižení do lodi.

Třetí tým hasičů operoval na dvou člunech, které obsadili také profesionální zdravotníci. Jejich úkolem bylo poskytovat podporu ostatním hasičům, umět se pohybovat v proudu řeky, správně najíždět do prostoru záchrany osob z hladiny a následný bezpečný transport zraněných na břeh.

Úkolů bylo hodně a s postupujícím cvičením a plněním jednotlivých disciplin bylo vidět, že jde o velmi fyzicky náročnou akci. Jen zdolání mostu pomocí vlastních sil, manipulace se zraněným, tažení těla proti proudu řeky a další cviky ukázaly, že záchranáři a zdravotníci musí být velmi dobře připraveni a pravidelně trénováni.

Tradičně se cvičení účastnila také psycholožka HZS Zlínského kraje, která si tentokrát vyzkoušela hasiče jako figurantka ve vodě.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje




-swo-

Sdílet