Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lomnice nad Popelkou přivítala Tatru Terra, městu s novou cisternou finančně pomohl stát i Liberecký kraj

Okolí hasičské zbrojnice v Lomnici nad Popelkou na Semilsku se v sobotu 5. prosince 2015 zaplnilo hasiči, zástupci města, HZS Libereckého kraje a samozřejmě místními občany – čekalo na ně slavnostní žehnání nové cisterny Tatra Terra, kterou město pořídilo díky dotaci z fondu zábrany škod i Libereckého kra­je.

Město Lomnice nad Popelkou na základě zákonných požadavků zřizuje výjezdovou jednotku požární ochrany. Od roku 2008 je tato jednotka o síle dvou družstev dělena na dvě různé kategorie, JPO II a JPO III. Rozdíl mezi nimi je de facto pouze v čase, do kterého daná jednotka vyjíždí (II – do 5 minut, III – do 10 minut).

Ze zákona je město povinno zajistit vybavení a podmínky pro výkon jejich činnosti. Mezi jednu ze základních pak patří vhodná technika, a to nejen ta osobní, jako např. oblečení, ale i ta výjezdová, jakou jsou např. automobily nebo cisterny. Jejich množství a druh je opět určen zákonnými normami.

Vozový park jednotky do dnešní doby sestával z cisterny Tatra 815 (rok výroby 1984, repasována v roce 2011), cisterny Tatra 815 (rok výroby 1990, převedena bezplatně od HZS v roce 2011), dopravního automobilu Avia (rok výroby 1986), dopravního automobilu Nissan Patrol (rok výroby 2006) a technického dopravního automobilu Nissan Navara (rok výroby 2007).

I přes značné investice dopravní prostředky zastarávaly a stávaly se tak největším problémem jednotky. Obě Tatry byly velkokapacitní a převážely více jak osm kubíků vody, „prvovýjezdové“ vozidlo tak jednotce znatelně chybělo.

Město proto v roce 2014 požádalo o dvou a půl milionovou dotaci na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru – a ta vyšla. K přiklepnutým financím z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů ale město muselo sehnat peníze další, což se podařilo díky přispění Libereckého kraje jedním milionem. Zaplacení zbylé částky pak už zůstalo na městských bedrech.

Na základě výběrového řízení byla pro dodávku vozidla vybrána firma THT Polička s. r. o., která za 5.947.150 Kč vyrobila cisternu pro šestičlenné družstvo.


Tatra Terra na podvozku R55, pojmenovaná „Popelka“, je poháněna vidlicovým přeplňovaným osmiválcem o výkonu 325 kW. Převodovka je čtrnáctistupňová, standardně pohání zadní kola, pohon přední nápravy je připojitelný.

Nástavba je hliníková, nerezová nádrž na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek. Vody Tatra uveze 4 000 litrů, pěnidla 240. O dodávku hasiv se stará čerpací zařízení PKA 2000 o jmenovitém výkonu 2 000 litrů za minutu při 10 barech. Stavoznaky na bocích nástavby ukazují průběžný objem hasiv v nádržích.

Pro pohodlí mužstva je kabina vybavena nejen nezávislým naftovým topením, ale také klimatizací. Do červeného odstínu RAL 3024 je vůz polepen speciální fólií.


Při samotném slavnostním předávání a žehnání si příchozí poslechli starostu města Josefa Šimka, hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, starostu místního SDH Jana Doležala a krátkým slovem popřál místní jednotce vše dobré i zástupce HZS Jaroslav Vízner. Vozidlům Tatra Terra a Nissan Navara následně požehnal farář Jan Sládek.


Když jsem před 9 lety nastoupil na pozici místostarosty, byla mi tehdejším starostou svěřena starost o naše hasiče. Tehdy jsem vůbec netušil, že je nějaký rozdíl mezi SDH a jednotkou požární ochrany. Přesto jsem se do toho nějak pustil.

Tak trochu jsme pátrali a vypadá to, že moji předchůdci byli natolik shánčliví, že se jim dařilo poshánět techniku vždycky tak trochu z druhé ruky. Tedy ne zcela nemoderní, ale prostě ne novou.

Podle dostupných pramenů byla poslední novou stříkačkou Praga zakoupená v roce 1923, která byla v Lomnici k vidění při oslavě 140. výročí založení sboru v roce 2012 a v současnosti je v Jablonci nad Nisou.

Takže poprvé po 92 letech přichází do Lomnice zbrusu nová cisterna, která bude sloužit jako prvovýjezdové vozidlo. Osobně jsem tomu velmi rád a věřte, že si to tito lidé, kteří k nám v případě maléru dorazí jako první, opravdu zaslouží.

Vážení hasiči, myslím, že obdobná událost jen tak zase brzo nenastane, užívejte si ji, dobře se zaučte v práci s tímto vozidlem a užívejte ho ke své a naší plné spokojenosti.

My, obyčejní smrtelníci jsme rádi, že o Vás nemusíme mít strach a zároveň doufáme, že Vás budeme co nejméně potřebovat.

Josef Šimek, současný starosta města


Mám radost, že tu za námi stojí úplně nové hasičské auto. A to hlavně proto, protože když se něco stane, tak hasiči jsou ti první, kteří pomáhají a také ti poslední, kteří většinou na místě zůstanou až do doby, než je všechno v pořádku.

A přestože máme dobré profesionální hasiče, velká část požární ochrany stojí právě na dobrovolných jednotkách. Jsem rád, že požární fond Libereckého kraje, ve kterém je každý rok 15 milionů korun, mohl přispět na spolufinancování tohoto krásného auta v mimořádně krásně viditelné barvě.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Lomnice nad Popelkou má za sebou v roce 2015 celkem 109 výjezdů. K poslednímu – dopravní nehodě – vyjížděla jen krátce po skončení slavnostní akce. A při pohledu do nedávné minulosti můžeme zmínit výjezd s pořadovým číslem 107, kdy jednotka zasahovala u velkého požáru v Turnově.

Každý hasičský sbor má trošku jiné podmínky a my se u nás snažíme, aby s vozidlem byli spokojeni. Aby měli požární příslušenství tam, kde oni sami chtějí, aby se jim s ním co nejlépe pracovalo. Děkuji za to, že přijížděli do Poličky a vedli nám někdy tak trochu i ruku v konstruktérské činnosti – a my jsme byli rádi za to, že jsme jim mohli vyhovět.

Jaroslav Lorenc, obchodní ředitel, THT Polička


Jsem rád, že se daří nahrazovat starší techniku technikou novou. Daří se to jak u Hasičského záchranného sboru, tak i u jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Vím, že nová technika není všehospasitelná, že je potřeba především mít dobře připravené lidi, kteří techniku obsluhují – ale je to další krok k tomu, aby v daném regionu opět o něco stouply šance občanů, kteří techniku budou potřebovat.

V této oblasti není pokrytí profesionálními jednotkami tak jednoduché. Je to sem – ať už ze Semil či z Jičína – poměrně daleko. A místní jednotka je využívána velice často. Přeji vám ale, aby technika byla při ostrých zásazích využívána co možná nejméně.

Jaroslav Vízner, HZS Libereckého kraje

Sdílet