Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeský hasičský tým posttraumatické péče se při školení zaměřil na poskytování první psychické pomoci lidem se specifickými potřebami

Jihočeští hasičští interventi, kteří na místě zásahu poskytují samostatně nebo společně s psychologem HZS Jihočeského kraje první psychickou pomoc lidem zasaženým mimořádnou událostí, se ve svém pravidelném školení zaměřili na podporu zdravotně postižených a „jinak“ věřících obyvatel.

Školení vedl psycholog HZS Olomouckého kraje mjr. Mgr. David Dohnal a psycholog HZS Jihočeského Kraje mjr. Mgr. Tomáš Adámek. Nejprve jsme si společně rozebrali několik zásahů, ve kterých psycholog HZS Jihočeského kraje společně s některými interventy poskytoval první psychickou pomoc. David Dohnal nás poté naučil užitečné hmaty, které dovedou zasaženým lidem bez použití léků zmírnit jejich tělesné reakce na mimořádnou událost.

Velkým obohacením našeho školení byla účast dvou hostů, kteří se s námi podělili o své životní zkušenosti. Posttraumatický tým navštívila Ing. Petra Žáková, která nám pověděla, jak se vyrovnala se zdravotním hendikepem po těžké autonehodě. Druhý host, MUDr. Mohamed Al-Tashi Ph.D., který působí jako lékař v českobudějovické nemocnici, nám ukázal, jak moc se od sebe liší pohled na islám z perspektivy mediální zkratky a praktikujícího příslušníka tohoto náboženství.

Cílem školení konaného 14. – 15. 12. 2015 bylo ukázat, že při poskytování první psychické pomoci těmto lidem není třeba příliš opouštět osvědčené intervenční postupy. Místo toho je ale nutné být hodně vnímavý k jejich potřebám a možným odlišnostem v jejich pohledu na svět.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet