Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy HZS Libereckého kraje 30. července

Ve středu 30. července 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 17 ohlášeným událostem. Při dopravní nehodě, při níž bylo třeba zásahu hasičů, byly zraněny 2 osoby.

požáry 9
pomoc při dopravních nehodách 3
technická a technologická pomoc 2
záchrana osob a zvířat 1
únik ropných produktů a nebezpečných látek 1
odstraňování následků živelních pohrom 0
ostatní zásahy – prověřovací a taktická cvičení aj. 0
planý poplach 1

Území okresu Česká Lípa: 4 události

Území okresu Jablonec nad Nisou: 2 události

Území okresu Liberec: 6 událostí

Nehoda dvou osobních automobilů
Ve středu 30. července 2008 v 18:46 hodin byla jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Liberec povolána k dopravní nehodě do ulice Karolíny Světlé v liberecké místní části Horní Růžodol. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu dvou osobních vozidel VW Ford Mondeo. Před příjezdem hasičů již byla na místě ZZS, která prováděla ošetření osoby, jež utrpěla lehké zranění a šok. Jednotka provedla protipožární opatření a zasypání místa události sorbentem. Po došetření nehody policií naložení havarovaných automobilů na odtahové vozidlo byly zasypány zbylé uniklé látky. Poté se jednotka vrátila na základnu.

Požár objektu určeného k demolici
Ve středu 30. července 2008 v 19:16 hodin byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár třípodlažního objektu určeného k demolici v Tkalcovské ulici v liberecké části Staré Město. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z libereckých jednotek Růžodol I a Vratislavice nad Nisou. Hasiči po příjezdu na místo provedli průzkum a zahájili hasební práce spojené z rozebíráním konstrukcí. Objekt odpojili od přívodu elektrického proudu a nasadili přetlakovou ventilaci. Z důvodu náročnosti hasebních prací byly na vystřídání zasahujících hasičů dále povolány liberecké dobrovolné jednotky z Krásné Studánky a Vesce a jednotka Stráže nad Nisou. Ve 22:14 hodin se podařilo požár zlikvidovat. Místo zásahu hasiči předali hlídce Policie ČR a vrátili se na svoje základny.
Na likvidaci požáru bylo nasazeno více jak 30 hasičů s 9 cisternovými automobilovými stříkačkami, 1 dopravním automobilem, automobilovým žebříkem, automobilovou plošinou a protiplynovým kontejnerem.

Území okresu Semily: 5 událostí

Psa zachránila lezecká skupina
Tísňová linka 112 přijala ve středu 30. července 2008 pět minut po osmnácté hodině žádost o pomoc při záchraně psa po pádu z vyhlídky u Lvíčka v blízkosti hradu Valdštejn v Českém ráji. Na místo byla vyslána lezecká skupina profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Semily. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že roční pes spadl do skalní rozsedliny do hloubky 15 metrů. Po vytažení pomocí lezeckého materiálu byl pes předán hlídce městské policie a spolu s majitelem odvezen na prohlídku k veterináři. Po sbalení výstroje se hasiči vrátili na svou základnu.

Opel skončil na střeše
Ve středu 30. července 2008 ve 23:02 hodin vyjeli na žádost ZZS profesionální hasiči HZS LK ze stanice Semily k dopravní nehodě do části Valdice v obci Košťálov na Semilsku. Při příjezdu na místo události bylo zjištěno, že havarované vozidlo zn. Opel Kadet je převrácené na střeše a brání průjezdnosti vozovky. Ve vozidle se nikdo nenacházel, podle informací svědků řidič z místa nehody utekl. Po zadokumentováni nehody policií hasiči vozidlo ustavili na kola a odstranili mimo vozovku. Po té se vrátili na svou základnu.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

Sdílet