Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské stanice v Moravskoslezském kraji zaplavili na Den požární bezpečnosti školáci

Hlavně stovky školáků z okolních škol s pedagogy zaplavily v pátek 13. 5. 2016 dopoledne všech 22 otevřených hasičských stanic HZS Moravskoslezského kraje na letošní celorepublikový Den požární bezpečnosti (DPB). Byl zde pro ně i pro další dospělé návštěvníky připraven bohatý program, prošpikovaný ukázkami činnosti, techniky i spoustou užitečných preventivních informací. Hasiči ukazovali školákům i pedagogům vše od zásahové techniky po poskytování první pomoci a používání detektorů požárů a nebezpečných plynů.

Páteční odpoledne zase převládali na stanicích dospělí a rodiny, stejně i v Hasičském muzeu města Ostravy, kam byl v pátek vstup zdarma. Počasí, které mělo být po celý den nepříznivé, ve větší části kraje vydrželo až do odpoledních hodin. Umožnilo na řadě ploch u stanic stříkání hasičskými hadicemi. V Hasičském muzeu města Ostravy, kde byl v pátek vstup zdarma, nezaznamenali enormně zvýšený počet návštěvníků.

Například centrální hasičská stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu měla v pátek třináctého nejvíce ukázek pro školy a veřejnost v rámci MS kraje a HZS MSK. Dynamické ukázky tu byly připraveny na každou celou hodinu – vyprošťování zraněných osob z havarovaného automobilu, dekontaminace osob, mobilní siréna pro varování a informování obyvatelstva, automobilní jeřáb Demag/Terex. Obdobné ukázky pokračovaly vždy v celou hodinu až do uzavření stanice.

Hlavně školáci přecházeli po těchto oficiálních ukázkách do velkého stanu prevence, kde měli hlavní slovo preventisté HZS MSK. Zde se posluchači dozvěděli nové informace o hlásičích požárů a detektorech nebezpečných plynů, o přenosných hasicích přístrojích, ochranných pomůckách pro úspěšné přežití mimořádné události a třeba o evakuačním zavazadle Na stanici v Ostravě-Zábřehu přispěla k pátečnímu programu DPB i Zdravotnická záchranná služba MS kraje – uspořádala prohlídku zásahového vrtulníku Letecké záchranné služby Ostrava. V nově otevřeném Integrovaném výjezdovém centru (IVC) Ostrava-Jih zase se zdejšími hasiči spolupracovala Městská policie Ostrava. Předváděla krásné služební koně se dvěma hlavními ukázkami.

V okrese Frýdek-Místek byly tři stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku, Třinci a Nošovicích otevřeny i ve středu a čtvrtek, stejně jako stanice v Karviné, především pro školní a předškolní výpravy. Po celý tento týden chodily školní třídy i do dalšího moderního IVC Bílovec.

V okrese Karviná profesionální hasiči během celého pátku rozmisťovali letáky na nástupních plochách pro požární techniku u bytových domů, které jsou zaplněny automobily a ve špatně přístupných lokalitách, kde je snížená průjezdnost požární techniky.

V okrese Bruntál byly otevřeny tři stanice – Bruntál, Krnov a Rýmařov – ale „jen“ do 14 hodin. Hasiči šetří síly na příští pátek, kdy se na bruntálském zámku bude konat Den pro hasiče, spojený s oslavami 60 let založení první profesionální jednotky v okrese.

Do opavské stanice HZS MSK přišli v pátek zejména školky, maminky s dětmi a jednotlivci se zájmem o techniku. Jednotka HZS MSK ze stanice Opava se společně s jednotkou dobrovolných hasičů z Hradce nad Moravicí zapojila v rámci DPB do taktického cvičení – šlo o požár v mateřské škole v Hradci nad Moravicí. Několik desítek dětí (85) bylo evakuováno, z toho 6 dětí po nastavovacím žebříku.

Tradičním účastníkem DPB bývají i dobrovolní hasiči z obce Hrabyně na Opavsku. Letos opět otevřeli pro zdejší základní a mateřskou školu svou zbrojnici, předvedli techniku, některé činnosti, oblékli děti do zásahových oděvů a hlavně opět jim trochu jinak než v minulých letech vytvořili překážkovou dráhu, kterou všechny děti absolvovaly.

DPB byl i letos vyhlášen na „šťastný“ pátek třináctého. Jeho cílem je propagovat požární ochranu formou preventivně výchovné činnosti, poukazovat na nezodpovědné chování, které způsobuje požáry, a také na to, jak se chovat v případě mimořádné události. Součástí DPB, které se nejčastěji koná formou otevřených hasičských stanic, je letos seznámení občanů s možnostmi eliminace následků případného požáru, například instalací hlásičů požárů či detektorů nebezpečných plynů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet