Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Moravskoslezském kraji se snižuje počet operačních středisek

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje přistupuje, podobně jako profesionální hasičské záchranné sbory v dalších krajích, ke slučování svých operačních středisek. Do prosince 2007 sloužilo vždy jedno v každém z šesti okresů kraje. K datu 11. prosince 2007 se sloučilo novojičínské s frýdecko-místeckým a také opavské s bruntálským.

<!----> Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje přistupuje, podobně jako profesionální hasičské záchranné sbory v dalších krajích, ke slučování svých operačních středisek. Do prosince 2007 sloužilo vždy jedno v každém z šesti okresů kraje. K datu 11. prosince 2007 se sloučilo novojičínské s frýdecko-místeckým a také opavské s bruntálským.


K datu 30. září 2008 dojde ke sloučení karvinského s frýdecko-místeckým. Tím se sníží počet na tři operační střediska hasičů v Moravskoslezském kraji (se sídlem v Ostravě, Bruntálu a Frýdku-Místku).

Na činnost hasičů, především při nejrůznějších zásazích u požárů, dopravních nehod, povodní či různých technických pomocí, ani na úroveň poskytování dalších služeb obyvatelům, obcím a organizacím v kraji, to rozhodně nebude mít žádný negativní vliv.

Od 30. 9. 2008 bude samozřejmě dál fungovat krajské operační a informační středisko v Ostravě (na CTV Ostrava) a beze změny zůstane sektorové operační a informační středisko v Bruntále pro okresy Bruntál a Opava. Sektorové operační a informační středisko Západ má sídlo v Bruntále na stanici č. 1 Hasičského záchranného sboru MSK – Územní odbor Bruntál (ul. Zeyerova 15). 

Sektorové operační a informační středisko Jih má sídlo ve Frýdku-Místku na stanici č. 1 Hasičského záchranného sboru MSK – Územní odbor Frýdek-Místek (ul. Pavlíkova 2264) a doposud fungovalo pro území okresů Frýdek-Místek a Nový Jičín. Od 30. 9. 2008 bude sloužit pro potřeby území tří okresů – Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín. Nová struktura bude plně funkční již v odpoledních hodinách v úterý 30. září 2008.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje již rozeslal starostům všech obcí okresu Karviná informační dopisy. Dopis byl zaslán také organizacím celokrajského charakteru a velitelům jednotek sborů dobrovolných hasičů v okrese Karviná. V tuto chvíli už by jej měli mít všichni oslovení starostové, ředitelé, velitelé. Jsou v něm uvedeny všechny důležité kontakty a také ujištění, že sloučením operačních středisek nedojde ke snížení úrovně služeb, které poskytuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje občanům, obcím a organizacím.

Sloučení operačních středisek ve výše uvedených okresech je další krok, kterým se HZS MSK připravuje na vznik tzv. Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje (IBC), ve kterém budou operátoři složek IZS (hasiči, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a Městská policie Ostrava) přijímat tísňová volání z území celého kraje a vysílat síly a prostředky pro zvládání mimořádných událostí.

V IBC budou umístěny prostory pro práci krizových štábů kraje a města Ostravy, prostory pro vedení, odbornou přípravu a služebnu Městské policie Ostrava a svůj prostor v objektu naleznou i výjezdové skupiny zdravotní záchranné služby. Vybudování IBC bude spolufinancovat EU prostřednictvím strukturálních fondů pro období 2007–2013, podílet se na něm bude také ministerstvo vnitra, Moravskoslezský kraj a statutární město Ostrava. Koncepce IBC zcela logicky vychází ze zkušeností s více než třináctiletým provozem ostravského Centra tísňového volání.

Také díky těmto zkušenostem a díky nejmodernějším technologiím můžeme očekávat, že po vybudování IBC v našem kraji (předpoklad uvedení do provozu – konec roku 2010) významně vzroste úroveň zajištění bezpečnosti občanů celého Moravskoslezské­ho kraje.


por. Mgr. Petr Kůdela,
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-skw-

Sdílet