Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na ostravském jezu Lhotka cvičili hasiči záchranu osob i pohyb na vodní ploše

Profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji (HZS MSK) pravidelně trénují záchranu osob – vedle vodních nádrží – také na velkých jezech.

Naposledy to bylo v úterý 28. 6. 2016 na jezu u ostravské části Lhotka, kam přijela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Slezská Ostrava, směna C. Vyzkoušela si tu například postavení traverzu přes řeku Odru a záchranu několika osob pomocí nafukovacích záchranných saní RS5. Figuranty nahradila dřevěná polena.

Součástí výcviku bylo rychlé nafouknutí záchranných saní, trénink napínání traverzového lana a různých úvazů na záchranné saně, aby je mohli hasiči ze břehu jednoduše potahovat napříč hladinou podle potřeby. Hasiči v nepromokavých kombinézách, záchranných vestách a přilbách polínka úspěšně vytahovali. Ve skutečnosti by to mohli být třeba topící se vodáci nebo plavci.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navštěvují při výcvicích na vodě (a v zimě i na ledu) nejrůznější přehrady, vodní nádrže, rybníky ve svém okolí. Zkoušejí různé techniky záchrany tonoucích osob, trénují plynulou jízdu na nafukovacích člunech se zapnutými motory i pádly.

Například ostravské jednotky jezdívají často cvičit na hlučínskou Štěrkovnu a Vrbická jezera v Bohumíně, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina, místečtí profesionální hasiči na Olešnou, oblíbená je například i Těrlická přehrada. Bruntálští mají po ruce Slezskou Hartu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet