Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodně budou hrozit ještě sedm let

Velká voda by měla podle klimatologů a hydrologů, Česko zasáhnout i v dalších pěti až sedmi letech. Důvodem záplav je padesátiletý vlhký cyklus, kterým střední Evropa prochází.

Povodně budou hrozit ještě sedm let

Situaci bude zřejmě komplikovat i fakt, že povodí ještě většinou nejsou vyschlá po loňských záplavách.
Situaci po případných větších srážkách bude podle odborníků zhoršovat vysoká nasycenost země vodou v místech, které v loni zasáhly povodně. „Všude, kde jsou roviny, je to ještě velmi podmáčené," upřesnil klimatolog Jiří Svoboda. Půda může po tak velkých povodních, jaké byly v Česku loni, vysychat i několik let.
Jarní záplavy se zemi zatím vyhnuly. Velká voda nepřišla především proto, že zima byla skoupá na sníh. Tak tomu zřejmě bude i v příštích letech. „Prognostické grafy do roku 2010 ukazují u zimních a jarních období silné srážkové poklesy, přibližně o 15 procent," vysvětluje Svoboda. Letošní leden a únor měly o 80 % srážek méně, než je průměr.
Naopak léta a podzimy budou velice deštivé, srážky se v těchto obdobích zvednou o 20 procent. Teploty mají v zimě klesat a letní zůstanou přibližně stejné. „Léta tedy budou teplá a velmi deštivá, zimy budou studené a suché, ta letošní byla úplně modelová," uvedl.
Každý začátek klimatického cyklu je ve znamení extrémů. Jedním z nich byly i obrovské povodně od poloviny 90. let v západní Evropě, koncem 90. let na Moravě a loni v Česku. Výkyvy jsou i teplotní. Od roku 1995 se teplota na jaře pravidelně vyšplhá nepřirozeně vysoko.
čtk
Sdílet