Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prohlášení MV-GŘ HZS ČR k požáru Průmyslového paláce v Praze

Včera, ve čtvrtek 16.10., ve 19:13 byl Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy nahlášen požár Průmyslového paláce v areálu Výstaviště. Do likvidace rozsáhlého požáru levého křídla objektu se zapojilo celkem 33 jednotek požární ochrany.

Včera, ve čtvrtek 16.10., ve 19:13 byl Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy nahlášen požár Průmyslového paláce v areálu Výstaviště. Do likvidace rozsáhlého požáru levého křídla objektu se zapojilo celkem 33 jednotek požární ochrany (9 jednotek HZS hl. m. Prahy a 24 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí). Na místě zásahu bylo nasazeno celkem 275 profesionálních a dobrovolných hasičů a 67 vozidel, přítomna byla rovněž Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy.

Vzhledem k velkému množství nasazených sil a prostředků byly do Prahy v rámci mezikrajové výpomoci vyslány dvě jednotky požární ochrany ze Středočeského kraje, které na dvou stanicích dočasně nahradily jednotky zasahující na Výstavišti. Kvůli zajištění bezpečnosti pražanů bylo do služby z volna povoláno také 75 příslušníků HZS hl. m. Prahy z předchozí směny A.

Během zásahu byli účinky sálavého tepla zraněni dva zasahující příslušníci HZS Praha, z niž jeden byl převezen ZZS k ošetření do nemocnice a druhý byl ošetřen na místě.

Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na maximálně 1 miliardu korun, věc šetří Policie ČR.

Byla ustavena expertní komise, jejímž úkolem bude důkladně prověřit všechny aspekty týkající se vzniku celé události a stanovit příčinu tohoto požáru. Tak jako u každého požáru, prověřit musí všechny v úvahu připadající verze vzniku požáru – ať již by se jednalo o technickou závadu, nedbalost nebo jiný důvod (případně úmysl).

Již nyní je však zřejmé, že vzhledem k velikosti požárem zasaženého objektu je konečné stanovení příčiny vzniku požáru možné očekávat spíše v řádu týdnů než dnů. Vše však nasvědčuje tomu, že průběh požáru byl standardní, odpovídal stavebnímu charakteru tohoto historického objektu a předmětům (probíhající výstava dentistických firem), které se v inkriminované době nacházely uvnitř a není proto v současné době možné předjímat jakékoliv důvody vzniku požáru.

Hasičský záchranný sbor ČR apeluje na všechny, aby zbytečně nespekulovali a nešířili mezi lidmi poplašné zprávy o možných příčinách této mimořádné události.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán vysoce oceňuje profesionalitu zasahujících hasičů a dalších záchranářů. Díky včasnému a efektivnímu zásahu se podařilo zabránit rozšíření požáru na zbytek objektu a do okolí, čímž hasiči předešli vyšším škodám a případnému ohrožení zdraví obyvatelstva.

Tento požár Průmyslového paláce se svým rozsahem a následky řadí k největším v historii České republiky. Prozatím odhadnutá škoda je nejvyšší od roku 2002, kdy dne 21.11. způsobil požár výrobního provozu SPOLCHEMIE v Ústí nad Labem škodu za více než 2 miliardy korun.

Bližší informace o největších požárech v Praze jsou dostupné na www.hzspraha.cz/…2_pozary.pdf

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR 

-kow-

Sdílet