Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řeší události kvůli počasí, zasahují u utržených střech, popadaných stromů a čerpání vody

Dne 31. července 2016 měli hasiči opět plné ruce práce s likvidací následků silných bouřek. Celkem během celého dne vyjížděli k 507 technickým pomocem (dlouhodobý denní průměr je 154 pomocí).

Kujavy

Nejvíc v Moravskoslezkém kraji (95), dále Zlínském kraji (82), kraji Jihomoravském (78), Olomouckém (64) a na Vysočině (56). Naopak ve Středočeském kraji, kde bouřky řádily v předcházejících dnech, byl tentokrát klid.

Hasiči odstraňovali popadané stromy a větve, pomocí čerpadel odčerpávali vodu ze sklepů a níže položených prostor, kde voda dosahovala v místech až do 1 metru. Naplaveniny z polí také ucpávaly kanalizační vpusti a kanalizace nezvládala tak velký příval vody.

Obecně se celý letošní červenec nese v duchu spíše likvidace následků bouřek než požárů. Během tohoto měsíce poskytli hasiči 6 792 technických pomocí (průměrně měsíčně je to kolem 4 700). Toto navýšení je jednoznačně dáno právě silnými bouřkami a přívalovými dešti. Díky nim se ale nijak výrazně nenavýšil počet požárů a to především těch typicky letních, v přírodním prostředí.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Jihomoravský kraj

Víc jak u padesáti událostí způsobených deštěm zasahovali jihomoravští hasiči mezi šestnáctou a jednadvacátou hodinou. Nejčastěji čerpali vodu ze sklepů. Nejvíce zásahů bylo v Brně.

David Jirouš
HZS Jihomoravský kraj

Moravskoslezský kraj

Sedm desítek výjezdů k událostem, souvisejících s bouřkami, silnými dešti a větry, mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje od nedělního odpoledne (31. 7. 2016) do pondělního rána (1. 8. 2016), především na Novojičínsku a na Ostravsku. Nemáme dosud informace o zraněních.

Šlo především o likvidaci popadaných stromů, mj. na elektrické dráty, objekty a tradičně na silnice, také o čerpání vody na několika místech. V Kujavách (okres Nový Jičín) řešili profesionální a dobrovolní hasiči v neděli odpoledne a večer stabilizaci podmáčeného rodinného domku trámy po utržení střechy. Přijela sem i specializovaná jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Zábřeh.

Na některých místech hasiči provizorně zpevňovali plechové střešní krytiny a třeba čistili ucpané okapové svody.

Hasiči se nezastavili ani v noci na pondělí. Například od nedělní noci až dosud nepřetržitě čerpají obsah plné studny ve výrobní hale ve Frýdku-Místku v Křižíkově ulici. Zasahuje zde jednotka HZS MSK z Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů Frýdek.

Je předpoklad, že do terénu budou během pondělí vyjíždět další jednotky hasičů, protože s pondělním rozbřeskem budou občané nacházet další následky nedělního nepříznivého počasí, především další popadané stromy a silné větve.

Například v Odrách (okres Nový Jičín) spadl v neděli odpoledne strom a jeho silné větve na hospodářský objekt a rodinný dům. Vrba především poškodila střechu kůlny. Hasiči rozřezali kmen a větve motorovou pilou a stáhli je opatrně dolů pomocí navijáku, aby objekt více nepoškodili.

V Kujavách vítr odnesl v neděli odpoledne střechu dvoupodlažního rodinného domku do potoka. Hasiči otvor po střeše přikryli plachtami a domek po dohodě se statikem stabilizovali pomocí dřevěných trámů. Zasahovaly zde tři jednotky HZS MSK (Bílovec, Nový Jičín a Ostrava-Zábřeh) a pět jednotek dobrovolných hasičů (Kujavy, Slatina, Bílovec, Fulnek a Tísek).

Ve Vratimově (okres Ostrava-město) hasiči odřezávali v neděli strom, který spadl na elektrické dráty vysokého napětí (22 kV) a začal hořet. Museli počkat na pracovníky energetické firmy, až elektřinu vypnou. Zasahovala zde jednotka HZS MSK Ostrava-Jih a jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova.


Celkem ke 12 událostem, souvisejícím s nedělními bouřkami, silnými dešti a větrem, vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči na území Moravskoslezského kraje ještě během pondělního dopoledne 1. 8. 2016.

Šlo o odstraňování jedné desítky spadlých stromů a nebezpečných větví, také o čerpání vody a čištění okapového žlabu kvůli zatékání do bytu. Nejvíce událostí bylo v pondělí v Ostravě.

Ostrava

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) odstraňovala během pondělního dopoledne nakloněný strom v Bohumínské ulici a pak přejela na likvidaci dvou vzrostlých akátů (výška zhruba 25 metrů, průměr 35 cm), které spadly na pletivový plot měnírny Dopravního podniku Ostrava v Hrušově. Hlavní slovo měla motorová pila.

Jejich kolegové ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz odstraňovali v centru Ostravy ve Zborovské ulici nalomený okrasný strom myrobalán. Nejprve přikryli dekou osobní automobil, parkující přímo pod stromem. Jednu z částí koruny stáhli dolů pomocí lana, na další část použili motorovou pilu.

Jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Zábřeh zase vyjela do Výškovic odstranit nebezpečnou větev nad cyklostezkou.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky Olomouckého kraje zasahovaly od dnešních dopoledne u několika desítek událostí spojených s vydatným deštěm, bouřkami a silným doprovázejícím větrem. Hasiči tak prakticky až doposud ( 23:55 ) zasahují u likvidací následků v podobě zatopení sklepů rodinných domků či průmyslových objektů, spadených stromů či čištění ucpaných kanalizací.

Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči v Lipníku nad Bečvou, v Přerově a Hranicích. Nemálo podobných výjezdů pak řešili hasiči v okolí zmiňovaných měst. Během chvíle na Přerovsku napršelo větší množství srážek. Kanalizace dle očitých svědků nápor vody nezvládla a místní potůčky se během chvíle rozvodnily do okolních domů. Na více místech v Lipníku nad Bečvou byly vystavěny zábrany z pytlů s pískem.

Pomocí plovoucích čerpadel jednotky postupně odčerpávaly vodu ve sklepeních, někde voda dosahovala i metrových výšek. Naplaveniny z polí také ucpávaly kanalizační vpusti. Hasiči během zásahů taktéž prováděli odstranění spadených stromů či větších větví na komunikace. V Jindřichově na Přerovsku hasiči zajišťovali poškozenou střechu. Celkový počet výjezdů se doposud vyšplhal již k šesté desítce událostí spojených s vydatnými srážkami.

Hasiči řeší také pročišťování ucpaných kanalizací a odstraňují bahno a naplaveniny. V nasazení jsou prakticky všechny profesionální i dobrovolné jednotky ze širokého okolí.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Kraj Vysočina

V neděli opět Vysočinu zasáhly bouřky doprovázené vydatným deštěm, silným větrem a kroupami. V průběhu dne zasahovali hasiči u téměř čtyřiceti událostí v souvislosti s počasím. Nejvíce zásahů měli hasiči na Žďársku. Naopak na Havlíčkobrodsku nemuseli hasiči v souvislosti s počasím zasahovat vůbec.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. V obci Chlum na Třebíčsku zasahovaly dvě jednotky hasičů u sesuvu bahna a půdy na kůlnu u rodinného domu. Z důvodu hrozícího nebezpečí dalšího sesuvu, museli opustit dům dva lidé. Hasiči místo technicky zabezpečili.

Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Bouřky provázené intenzivním deštěm, silným větrem a místy i kroupy zaměstnávaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů až do pozdních nočních hodin. První události související s příchodem bouřek byly zaznamenány po půl čtvrté odpoledne na Vsetínsku.

Po sedmnácté hodině došlo k razantnímu zvýšení hlášených události přímo na území krajského města a v jeho okolí. Další škody páchaly bouřky na Kroměřížsku, a to především ve Zdounkách a jejich okolí. Výjezdy jednotek na místa hlášených událostí pokračovaly až do půlnoci.

Od odpoledních hodin evidují profesionální hasiči téměř stovku zásahů. Další desítky oznámení a informací o vzniklých událostech se obešly bez výjezdu jednotek hasičů. Více jak polovina zásahů byla provedena na Zlínsku. Dvě desítky události byly evidovány na Vsetínsku a šestnáct na Kroměřížsku. K jednotlivým zásahům vyjížděli hasiči také na Uherskohradišťsku.

Hasiči především čerpaly vodu ze zaplavených prostor rodinných a bytových domů, komunikací a technických zařízení. Další zásahy byly provedeny na odstranění stromů a větví popadaných na komunikace, dráty elektrického vedení a v ojedinělých případech i na objekty.

V obci Lhota u Vsetína došlo k ucpání koryta potoku pod mostkem. Voda se začala vylévat na komunikaci a ohrožovala areál blízkého dětského tábora. Na místě až do jedenácté hodiny noční zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Událost se obešla bez nutnosti evakuace tábora.

Na ulici Zborovská ve Zdounkách došlo k poškození střechy objektu. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů.

K pádu stromu na střechu objektu došlo také na ulici K Pasekám ve Zlíně. Strom srazil zděný komín restaurace a poškodil střechu.

Ve Štítné nad Vláří se utrhla část svahu nad komunikací. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Zeminu se z komunikace podařilo odklidit pomocí bagru z místního zemědělského podniku.

Veškeré události se naštěstí obešly bez zranění osob nebo nutnosti evakuací.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet