Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vzdělávací program pro učitele základních škol proběhl v hasičské stanici v Praze – Modřanech

Dne 1. listopadu 2016 se v hasičské stanici v Praze – Modřanech uskutečnil jednodenní kurz pro pedagogy základních škol s názvem Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí (OČMU).

Program kurzu byl zaměřen na revizi Rámcového vzdělávacího programu pro základní školství v souvislosti se začleněním tématu OČMU do jednotlivých vzdělávacích oblastí. Učitelé byli seznámeni se začleněním problematiky do pedagogické praxe jak v teoretické tak praktické rovině (příklady „dobré praxe“), se zdroji informací a didaktickými pomůckami.

Cenné informace získali také od odborníků z odboru stavební prevence, oddělení vyšetřování příčin vzniku požárů a oddělení krizového řízení. S mimořádnou pozorností posluchačů se setkala rovněž přednáška psycholožky, hosta HZS Středočeského kraje, kpt. PhDr. Evy Biedermannové.

V závěrečné části semináře se učitelé seznámili s provozem krajského operačního a informačního střediska, hasičskou technikou a věcnými prostředky a mohli si prakticky vyzkoušet hašení požáru pomocí přenosného hasicího přístroje. Pedagogové tuto možnost velice ocenili a většina z nich ji také využila.

Kurz označili učitelé za velmi přínosný, zejména příklady dobré praxe (ukázka přednášky pro žáky I. i II. stupně ZŠ ad.) včetně práce se zdroji informací, ukázkami názorných didaktických pomůcek a věcných prostředků.

Z jejich závěrečného hodnocení vyplynulo, že výuku dané problematiky ve školách považují za velmi důležitou. Polovina z přítomných zároveň považuje průpravu v této oblasti ve školách, kde působí, za nedostatečnou.

Pořádání kurzů k problematice OČMU ze strany krajských hasičských záchranných sborů se tak i nadále jeví jako smysluplné a prospěšné.

kpt. PaedDr. Luďka Palzerová,
koordinátorka preventivně výchovné činnosti
Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy
Sdílet