Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rok 2008 byl pro moravskoslezské hasiče smutný i zajímavý

U dvou velkých a mediálně známých dopravních tragédií zasahovali v loňském roce hasiči v Moravskoslezském kraji – v dubnu to byla srážka dvou tramvají mezi Ostravou-Porubou a Vřesinou, která si vyžádala tři mrtvé, a o čtyři měsíce později se celý den činili u srážky rychlíku Comenius se zříceným mostem ve Studénce s osmi oběťmi.

U dvou velkých a mediálně známých dopravních tragédií zasahovali v loňském roce hasiči v Moravskoslezském kraji – v dubnu to byla srážka dvou tramvají mezi Ostravou-Porubou a Vřesinou, která si vyžádala tři mrtvé, a o čtyři měsíce později se celý den činili u srážky rychlíku Comenius se zříceným mostem ve Studénce s osmi oběťmi.

Ještě jedna nebezpečná nehoda se stala loni, a to přímo v Ostravě – u radnice městského obvodu Ostrava-Jih se na střechu převrátil kamion, převážející přes čtyři stovky šedesátikilových tlakových lahví se zbytkovým vodíkem. Několik propojených lahví začalo hořet. Protože se však nehoda stala jen několik hodin po páteční nehodě tramvají, vyvolala „menší" zájem médií než obvykle.

Zásah trval více než deset hodin. Vzhledem k vysokému riziku výbuchu, který mohl srovnat desítky metrů čtverečních zastavěné plochy, zde zasahovalo až 15 jednotek hasičů profesionálních, dobrovolných a podnikových.

Řidič kamionu s pražskou registrační značkou (ročník 1948) projížděl s nákladem o hmotnosti 25 tun křižovatku, zřejmě velmi neopatrně, a za ní se převrátil na střechu. Byl odvezen se zraněními sanitkou do nemocnice.

Zasahující jednotky hasily v poloze co nejvíce při zemi, pokud možno schovány za pevnými překážkami a obrubníky. Další hasiči evakuovali zhruba 70 obyvatel tří desítek bytů v sousedním čtyřpodlažním domě a ze dvou vilek. Obyvatelé vzdálenějších rodinných domků byli na nehodu upozorněni.

Uhašení ohně a ochlazení tlakových lahví, uspořádaných na korbě do pěti pětitunových baterií za sebou po osmdesáti kusech, trvalo hasičům dvě a půl hodiny. Náročné ale bylo šetrné postavení kamionu zpět na kola, aby mohl být provoz na důležité silnici obnoven.

Tato nehoda však patrně kolegy zraněného řidiče nevarovala – ještě v závěru loňského roku projížděl podobný kamion s tlakovými lahvemi na červenou a ve velké rychlosti frekventovanou křižovatku Plzeňské a Opavské ulice v Ostravě-Nové Vsi.

V listopadu a opět v pátek byla na operační středisko hasičů nahlášena dopravní nehoda letadla Boeing, které startovalo z letiště Leoše Janáčka v Mošnově s rekreanty do Egypta. Letadlo mělo poškozený motor, proto jen kroužilo nad letištěm. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů. Nakonec bylo rozhodnuto, že nouzově přistane v Praze-Ruzyni. Za poškozený motor mohl pták.

Hasiči zasahovali ve Studénce (okres Nový Jičín) již v polovině ledna 2008 – u cisterny s neznámou unikající chemickou látkou. Z vagonu nakonec unikal „pouze" málo škodlivý dusičnan amonný smíchaný s močovinou. Chemická látka, která měla být podle prvotních informací žíravá a hořlavá, unikala horní částí cisterny přes pojistný ventil a také přes uvolněné šrouby poklopu po boku cisterny do kolejiště. Do „pohybu" ven se zřejmě dala kapalina při posunování a brzdění vagonu. Hasiči vyřešili problém jednoduše – v protichemických oblecích uvolněné víko utáhli.

Dalším neobvyklým výjezdem se mohou „pochlubit" profesionální hasiči z Českého Těšína (okres Karviná). Měli 23. 1. 2008 zasahovat u požáru, na který upozornila elektronická požární signalizace ve zdejším obchodním středisku Tesco a odkud bylo evakuováno okolo 80 osob. O planý poplach se postaral nastartovaný autobus, jehož zplodiny z výfuku zřejmě nasála vzduchotechnika objektu a signalizace se spustila.

Na začátku února zasahovaly tři hasičské jednotky tři hodiny po půlnoci u požáru ve dvoupodlažním rodinném domku ve Frýdlantu nad Ostravicí, v části Lubno. Škoda na kotelně na lehký topný olej, na nábytku a omítkách činila 2 miliony korun, hasiči ale svým včasným zásahem uchránili hodnoty za další 3 miliony korun. Prohlídka místa požáru potvrdila, že požár byl založen úmyslně, a to v souvislosti s vloupáním do objektu.

Bruntálští profesionální hasiči zase lovili na konci února maringotku z řeky Opavy v úseku mezi obcemi Karlovice a Široká Niva. Jak se maringotka do vodního toku dostala? Řeka postupně podemlela břeh, na kterém maringotka několik desítek let pevně stála, a poté se zřítila svou zadní částí do koryta řeky, kde by mohla při větší vodě napáchat velké škody.

Hasiči nejdříve s pomocí malého vozidlového navijáku odstranili překážející konstrukce maringotky, například verandu a podlahu. Pak protáhli přes okenice ploché úvazky, které byly chráněny proti poškození gumovými podložkami, a začali maringotku vytahovat. Dřevěná konstrukce však tah „jedenáctitunového“ zadního navijáku vyprošťovací Tatry 815 podle očekávání nevydržela. Proto museli hasiči zvolit komplikovanější ukotvení maringotky, a to obepnutím kolem celého jejího obvodu. S pomocí místní jednotky (z obce Široká Niva) však byl nakonec celý obvod maringotky v patřičné výšce obepnut úvazky a navijákem přesunut do předem určeného místa.

„Na hasičský vyprošťovací speciál, který za sebou po lukách údolí řeky Opavy táhl uvázanou maringotku, byl velmi zajímavý a úsměvný pohled. Řidič speciálu si pro tento den vysloužil přezdívku ‚Kolotočář'," poznamenal velitel hasičského zásahu Štěpán Mikulka. Po více než hodinu trvajícímu zásahu bruntálští hasiči předali vylovenou maringotku místním dobrovolným hasičům pro další využití ve schváleném cvičení.

O tom, že špatně umístěná svíčka může napáchat větší škody, se přesvědčila na konci února uživatelka bytu v Břidličné (okres Bruntál), která ji nechala hořet v koupelně a klidně odešla pryč z domu. Hasičům a jejich rychlému zásahu může být vděčná za to, že celková škoda nebyla vyšší než stanovených 30 tisíc korun.

Požár rekreační chatky v Havířově-Šumbarku na začátku března zase způsobilo sušení mokrého dřeva u kamen. Hořet začalo v době, kdy majitel odtud odjel na oběd. Oheň umocnil výbuch dvoukilové propanbutanové lahve v přízemí. Ze sklepa museli hasiči odnést další dvě lahve. Škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

O další maringotku – tentokrát cirkusovou – se postarali hasiči na konci března v Novém Jičíně. Tentokrát začala hořet. Škoda se vyhoupla na 200 tisíc korun, protože šlo o maringotku-veterána, tedy starší typ, který majitelé cirkusu hezky rekonstruovali a používali jako pokladnu. Příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstalaci.

V Šilheřovicích hořely ve skladu o půdorysu 8 × 7 metrů především golfové stroje, ale také stovky míčků. Požár s předběžnou škodou 800 tisíc korun se obešel bez zranění.

V polovině května vyjely tři hasičské jednotky z Opavska k požáru zhruba 35 metrů vysokého vodojemu v opavské čtvrti Vlaštovičky. Na záchranu tří řemeslníků, kteří zůstali nahoře, přiletělo vojenským vrtulníkem Sokol speciální lezecké družstvo profesionálních hasičů z Ostravy. Hořelo v přízemí vodojemu, hlavně barvy, ředidla, gumáky a elektroinstalace. Hasiči během několika minut požár uhasili pomocí práškových hasicích přístrojů, vzhledem k velkému zakouření výstupní šachtice a vysoké teplotě žebříku a pláště tubusu vodojemu ale nemohli tři řemeslníky z vrchlíku vodojemu zachránit touto nejjednodušší cestou. Příčinou vzniku požáru bylo svařování při řemeslnických pracích. Celková škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun.

Loňskou pozdní jarní a letní specialitou v Moravskoslezském kraji bylo hned několik požárů obytných objektů, které zapálil blesk – například 11.6. hospodářský objekt v Kozlovicích (okres Frýdek-Místek), 4.6. dřevěnice v Trojanovicích (okres Nový Jičín) a 30.6. novostavbu rodinného domku v Třinci-Kojkovicích.

Za neobvyklý, ale velmi šetrný postup při záchraně člověka, se dá označit zásah hasičů v moštárně v obci Sosnová na hranici okresu Opava s okresem Bruntál na začátku července. Šnekový lis na ovoce vtáhl do svých útrob mladé brigádnici levou ruku až po rameno. Tříapůlhodinová mravenčí práce hasičů z Bruntálska a Opavska a jejich spolupráce s rychlou záchrannou službou slavila úspěch.

Dívčinu (ročník 1992) levou ruku zachytil lis na ovoce, což je zhruba pět metrů dlouhá roura o průměru asi 60 cm, uvnitř ji držela jedna z lopatek. Dívka měla štěstí, že její spolupracovnice duchapřítomně stroj vypnula. I tak měla dovnitř vtaženu levou ruku až po paži.

O utlumení bolesti dívky, která byla po celou dobu opatrné záchrany při vědomí a komunikovala, se postaral tým rychlé záchranné služby. Do její záchrany bylo přímo zapojeno 11 hasičů, kteří se střídali s kolegy, a 4 zdravotničtí záchranáři. Dívku drželi po celou dobu opatrného rozebírání stroje tři hasiči ve vodorovné poloze, aby jí co nejvíce ulehčili náročný zásah a čekání na vysvobození.

Vzhledem k obavám o další možné poškození poraněné končetiny hasiči zvolili nejpomalejší, ale nejšetrnější variantu, kdy museli po částech rozřezat celou násypnou část lisu. Práci ztěžovala tvrdá nerezová ocel lisu, která se špatně stříhala a brousila. Hasiči museli použít hydraulické nůžky a rozpínák, mečovou pilu, řetězy. Dívka se podle posledních informací úspěšně zotavuje…

Jen o den později zasahovalo pět jednotek hasičů u požáru stolárny v Čeladné (okres Frýdek-Místek). Škoda po zasažení objektu, osobního automobilu Audi A8, strojů a dřevěného materiálu ohněm dosáhla 10 milionů korun. Hasiči přitom uchránili hodnoty za dalších 5 milionů korun.

Na konci července likvidovaly desítky profesionálních a dobrovolných hasičů nedaleko Jakartovic (okres Opava) požár obilného pole. Ten způsobil nešťastný pták, který se rozhodl usadit na sloupu vysokého napětí. Tam ale vyzkratoval elektrické dráty a jeho hořící tělo dopadlo na okraj pole. Navíc vál silný vítr, který se postaral o rychlé rozšíření ohně. Celkem požár poškodil 15 hektarů pole a škoda dosáhla 370 tisíc korun.

Na začátku srpna zaevidovali hasiči patrně loňský požár v Moravskoslezském kraji s nejvyšší škodou – dosáhla 20 milionů korun. Hořelo hlavně v prostoru střechy nově dostavěného hotelu ve sportovním areálu Ski park Hejn v Tošovicích (okres Nový Jičín). Na likvidaci tohoto velmi komplikovaného požáru se podílelo celkem 8 hasičských jednotek. Na místo se dostavil i majitel objektu a s hasiči spolupracoval.

Požárem bylo zasaženo podkroví nového hotelu, který byl těsně před kolaudací. Poškozena byla stavební část, instalace a vybavení ve 12 pokojích a střecha na ploše cca 5 × 8 metrů. Hasiči museli rozebrat střešní konstrukci, vynést spoustu nábytku a vybavení interiéru. Vzhledem k silnému zakouření probíhal celý zásah v dýchací technice.

Krátce po zahájení nového vysokoškolského studijního roku, přesněji 23.9., hořelo v centru Ostravy v trafostanici, umístěné v přístavku ve dvoře Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity v centru Ostravy. Ze školy muselo být evakuováno okolo 2500 osob, především studentů. Hasičům se podařilo požár uvnitř rozvodné skříně lokalizovat během několika minut, a to pomocí dvou sněhových hasicích přístrojů. Požár se tak nerozšířil dál a škody byly malé.

Hned dvakrát na konci listopadu zaměstnala hasiče karvinská skládka ojetých pneumatik, kterou zřejmě někdo úmyslně zapálil. Dvakrát během týdne hořelo v areálu v Karviné-Hranicích v ulici Rudé armády na ploše asi 30 × 30 metrů, pneumatiky byly navršeny do výšky několika metrů. Zvláště ve druhém případě byly špatné povětrnostní podmínky, a tak kouř obtěžoval obyvatele části Karviné. Hasiči vydávali ve spolupráci s Policií ČR upozornění, aby lidé pro jistotu nevycházeli ven a nevětrali.



info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Sdílet