Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Korupce ve výběrovém řízení pro vybavení dobrovolných hasičů?

Vlnu vášně zvedla reportáž TV NOVA, kterou odvysílala dne 7.1. 2009 v pořadu Na vlastní oči, která se týkala možné korupce při výběrovém řízení na nové zásahové obleky a obuv pro jednotky SDH. Přinášíme vám reakce jednotlivých aktérů.

Vlnu vášně zvedla reportáž TV NOVA, kterou odvysílala dne 7.1. 2009 v pořadu Na vlastní oči, která se týkala možné korupce při výběrovém řízení na nové zásahové obleky a obuv pro jednotky SDH. Přinášíme vám reakce jednotlivých aktérů.

Oč vlastně jde? Dne 21.8. 2008 byla veřejnost informována o tom, že generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR uzavřelo smlouvy na dodávky vybavení pro jednotky sborů dobrovolných hasičů. Dodáno bude 33 330 kusů ochranných oděvů a 33 330 párů zásahových bot. Samotné uzavření smluv proběhlo zhruba o 14 dní dříve.

Ochranné oděvy za necelých 200 mil. Kč dodá společnost DEVA F-M. s.r.o., která v rámci veřejné soutěže předložila nejlepší nabídku. Firma v různých velikostech dodá komplety ochranných oděvů (vždy blůza a kalhoty). Půjde o nový typ (dle zjištění to žádný nový typ oděvu není, ale to také není rozhodující) ochranných oděvů, který odpovídá požadavkům technických norem Evropské unie, zejména EN 15614 a svými ochrannými vlastnostmi je zaměřen na ochranu hasiče při požárech ve venkovním prostředí. Tento jednovrstvý zásahový oděv pro hasiče, který je výběrovým řízením specifikován pro členy jednotek SDH obcí, je vyroben z materiálu Nomex. Oblek je určen pro hašení požárů mimo uzavřené prostory, ve venkovním prostředí, tedy např.lesních požárů, hašení objektů z vnější zásahové cesty.

Ve finále se z toho vyklubal zásahový komplet Bushfire v nové verzi. Smysl této akce byl dodat nové ochranné obleky pro u nás opomíjené jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie V. To se také stalo. I když jejich distribuce poněkud více vázne a na mnohých místech je ještě hasiči nemají dodnes, i když GŘ HZS ČR všechny ujistilo o tom, že se tak stane do konce roku 2008, ostatně viz tento článek.

Současně s obleky byla na základě výběrového řízení uzavřena smlouva na dodávku zásahové obuvi. Tu dodá slovenská firma Obuv Špecial, spol. s.r.o., která v rámci veřejné soutěže předložila nejvýhodnější nabídku. Hodnota kontraktu je téměř 95 milionů korun. Zásahová obuv pro hasiče pod označením model S03019 dle katalogu výrobce je konstrukčně přizpůsobena různým prostředím při zásahu a je vybavena vnitřní membránou, což je dnes standardní prvek zásahové obuvi u záchranných sborů a odpovídá požadavkům stávajících právních předpisů a norem na uvedenou obuv. Je řešená jako holeňová s možností variabilní úpravy výše nártu nohy.

Dobře, jen dobře. Je to jakýsi levný ekvivalent oblíbených a kvalitních Haixů, pro jednotky JPO V však plně dostačující. Bohužel je dodnes mnohé z nich nemají stejně jako obleky Bushfire. Kde se stala chyba? U výrobce? Stihl vyprodukovat požadované množství včas? Pokud ano, vázne distribuce na Základně logistiky HZS ČR?

Potud se zdá až na nedostatek, který spočívá v nedodržení slíbeného termínu předání jednotkám vše relativně v pořádku a to až do 7.1. 2009, kdy na TV NOVA byl odvysílán pořad Na vlastní oči a v něm reportáž, která divákům za pomoci siluety tajemného muže, který je údajně napojen na GŘ HZS ČR více než naznačila, že kolem výběrového řízení na obleky i obuv zřejmě nebylo vše v pořádku.

O reportáži TV NOVA přinesl informaci pochopitelně i náš server a protože se nám tato causa zdá dosti závažná, proběhlo z naší strany pochopitelně oslovení zmíněných aktérů, tedy firem DEVA-FM, OBUV ŠPECIÁL, spol. s r.o. a také GŘ HZS ČR. Přinášíme vám jejich reakce. Jako první nám své stanovisko zaslala frýdeckomístecká firma DEVA a její jednatel, pan Leonard Varga. Ten nám v mailu sdělil, že přeposílá firemní stanovisko na reportáž, které zaslal její autorce a k celé věci se firma dále vyjadřovat nebude. Zde je tedy jeho e-mail:

Dopis jednatele firmy DEVA autorce reportáže pořadu Na vlastní oči

Vážená paní Škopková,

ve vašem pořadu, Který jste odvysílali dne 7.1. 2009 zaznělo a bylo k vidění jen to, co jste asi chtěli. To je znevážení práce dobrovolných hasičů, které jste svými povedenými záběry s prasaty a pitím piva korunovali. Přirovnávat hasiče k sokolíkům a amatérským fotbalistům je taky přinejmenším úlet! My si jich na rozdíl od vás vážíme.

Za sebe vám můžu říct jen to, co si o vás myslí většina diváků. Zkreslujete fakta, vytrháváte věty z kontextu a vkládáte do úst věty, které nezazněly. Já jsem se vám ochotně vyjádřil a odpověděl na všechny vaše otázky, místo toho jste použila větu: Štěstí přeje připraveným. Nikdy bych takto nabubřelou větu v souvislosti s výběrovým řízením nepoužil, ale částečně máte pravdu. Naše firma za 5 let existence je připravena na různé eventuality a požadavky průběžně, například jsme nuceni držet trvale sklad materiálu za více než 20 mil. Kč.

Jestli si nějaký váš anonymní, zhrzený diskutující myslí, že je možné po přečtení informace o výběrovém řízení teprve začít uvažovat o nějaké výrobě a certifikaci, tak je na velikém omylu. Kdyby jste měla skutečný zájem, tak by jste zjistila, že ochranné oděvy pro hasiče spadají do kategorie 3! Tyto výrobky prostě bez platného certifikátu nemůžete nabízet. Mimochodem, taková certifikace trvá cca 8 týdnů a ne 6 měsíců.

Proč některé ukřivděné firmy tyto certifikáty nemají ihned po jejich uvedení v platnost? Ano, stojí to nemálo peněz, ale bez toho to prostě nejde a je to neseriozní! Takový certifikát se totiž podrobuje ročnímu auditu, a to stojí další prostředky. My máme takových výrobků 25, protože jinak to prostě nemůžete dělat. Naše firma vyváží své produkty do 20 zemí po celém světě, nejen hasičům, ale také například energetickým firmám, armádě, petrochemickým společnostem. Doufám, že si nikdo nedovede představit, jak naše firma dovede tyto zákazníky manipulovat po celém světě.

Jestli se divíte, proč si 21 firem vyzvedne zadávací dokumentaci, a potom nedá nabídku, tak i na to je snadná odpověď. Většina má adresu na poštovní schránce a s ochrannými obleky pro hasiče nemá nic společného. Taková je praxe při velkých výběrových řízeních. Naše firma si také mnohokrát vyzvedla zadávací dokumentaci do mnoha tendrů, ale po prostudování jsme se rozhodli do výběrovky nejít. Proto existuje mnoho důvodů, nedostatek kapacity, financí, technologie, apod. Nikdy nás nenapadlo zpochybňovat takový tendr jen proto, že na něho prostě nemáme.

Ve vašem pořadu jste jednoduše vytvořili o naší firmě dojem korumpující a manipulující společnosti u našich diváků. Proti tomu se musím důrazně ohradit, je o nás všeobecně známo, že jsme si vybudovali naši pozici přesně opačným způsobem jednání. To je poctivou prací, profesionálním přístupem k zákazníkovi a férovou cenovou politikou.

To, že zaměstnáváme více než stovku lidí u nás doma, poskytujeme jim nadstandardní podmínky a kvalitní zázemí, je asi některým lidem u nás trnem v oku. Asi by byli radši, kdyby pro naše hasiče vyráběla firma z Malty, produkující v Asii, s účtem na Kajmanských ostrovech!

Kdyby jste někdy chtěli natočit něco pozitivního, například o nejmodernější technice, profesionálech na svém místě nebo podpoře našich hasičů, tak se na nás znovu obraťte. Mimochodem, obleky byly dodány včas a v souladu se smlouvou!

S pozdravem

Leonard Varga, jednatel společnosti DEVA


Vyjádření MV – generálního ředitelství k reportáži v pořadu Na vlastní oči

Zakázky na obleky a obuv byly korektní

Dne 7.1. 2009 odvysílala TV NOVA v pořadu Na vlastní oči reportáž zpochybňující veřejné zakázky na dodávku ochranných obleků a zásahové obuvi pro dobrovolné hasiče, které v květnu loňského roku vyhlásilo MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. V pořadu zaznělo velké množství nejrůznějších nepravdivých domněnek, nepodložených spekulací, naznačování, proto považujeme za nutné celou věc uvést na pravou míru.

MV- generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR prohlašuje, že při realizaci veřejných zakázek na dodávku ochranných oděvů a zásahové obuvi pro dobrovolné hasiče postupovalo naprosto korektně, transparentně a v souladu se zákonem. 

Pro veřejné zakázky byly stanoveny transparentní a pro všechny uchazeče stejné podmínky. Tyto podmínky byly definovány tak, aby dobrovolní hasiči získali za co nejvýhodnější cenu kvalitní vybavení, které by odpovídalo jejich potřebám. Tento cíl byl splněn a vybrány byly nejnižší cenové nabídky, které zároveň splňovaly stanovená kvalitativní kritéria.

To, zda se firma bude ucházet o veřejnou zakázku záleží na rozhodnutí jejího managementu. Stejně tak je výhradně věcí firem, do jaké míry sledují situaci na trhu, zda sledují moderní trendy a příslušné normy a předpisy týkající se ochranných prostředků a dokáží se připravit na podmínky veřejné soutěže. V této souvislosti upozorňujeme, že jednovrstevný zásahový oděv pro hasiče požadovaný ve zmiňované veřejné zakázce je definován evropskou normou EN 15614, která byla ČR přijata tzv. překladem již koncem února loňského roku. Je samozřejmě na každé firmě, jak se připraví na nové předpisy, které začaly platit již před vlastní zakázkou, a zda si zajistí certifikaci pro své výrobky tak, aby byly v souladu s novými předpisy. 

MV- generální ředitelství HZS ČR se musí jako odpovědná státní instituce řídit rozpočtovými pravidly. Veřejné zakázky na dodávky vybavení pro dobrovolné hasiče byly vyhlášeny tak rychle, jak to jen bylo možné. MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR nemohlo vyhlásit veřejnou zakázku předtím, než obdrželo finanční prostředky na její realizaci. Poté, co MV-generální ředitelství HZS ČR v dubnu 2008 obdrželo finanční prostředky na realizaci zakázek, ihned začalo jednat a samotné zakázky pak byly vyhlášeny v nejbližším možném termínu v květnu. Smlouva na dodávku obleků byla podepsána na začátku srpna s tím, že první část obleků měla být kvůli ověření kvality obleků dodána do začátku září. Celá dodávka musela pochopitelně proběhnout do konce roku, do kdy musí být finanční prostředky dle rozpočtových pravidel vyčerpány. 

Zmiňovaná reportáž nepřinesla a ani přinést nemohla jediný relevantní a věrohodný doklad pro tvrzení, že by byly veřejné zakázky jakkoliv neférové a že by některý z výrobců byl záměrně zvýhodněn. Celá reportáž se bohužel nesla ve stylu „jedna paní povídala," redaktorka veškeré své spekulace dokládala jednou anonymní osobou, jejíž tvrzení jsou zcela nepravdivá a nemohou se opřít o žádný důkaz. 

Uvedená reportáž navíc vykreslila dobrovolné hasiče v až příliš uvolněném duchu, nekorektně je např. přirovnala k organizaci Orel nebo amatérským fotbalistům. Jednotky sborů dobrovolných hasičů jsou ovšem součástí integrovaného záchranného systému a dobrovolní hasiči zdarma a ve svém volnu pomáhají zachraňovat lidské životy a zdraví, kvalita jejich vybavení se tedy může přímo odrazit v bezpečnosti úplně každého z nás. Jen v roce 2007 zasahovaly jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí u 34 766 mimo­řádných událostí – likvidovaly např. 13 113 požárů, zasahovaly u 2541 dopravních nehod a pomáhaly odstraňovat následky 7 039 případů živelních pohrom.

Právě nedocenitelné role dobrovolných jednotek požární ochrany si je Ministerstvo vnitra vědomo a právě proto MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR zajistilo historicky jedinečnou podporu v podobě nového vybavení pro více než 33 000 dobrovolných hasičů, a to i v těch nejmenších obcí, kteří nikdy předtím od státu neobdrželi žádnou formu finanční podpory na úctyhodnou práci, kterou vykonávají.

Dobrá věc se podařila, desítky tisíc dobrovolných hasičů v ČR budou mít nové vybavení. A tento fakt nelze zpochybnit, a to ani jednou pomýlenou televizní reportáží.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vyjádření slovenského výrobce – Obuv Špecial, spol. s.r.o. se nám buhužel získat nepodařilo, i když byl osloven. Co k tomu dodat? Jednotky sboru dobrovolných hasičů jsou opomíjenou nedílnou součástí hasičů, mnohdy nemají téměř žádné finance na svůj provoz, jejich členové si vybavení kupují ZA SVOJE peníze, které tak chybí jejich rodinám a jim samotným. To je ale špatně! Kdo to kdy viděl, aby si záchranná složka, byť dobrovolná, ale ve službách státu, resp. jeho prodloužené ruky, tedy obce, pořizovala vybavení ZA SVOJE PENÍZE! I když tyto jednotky mají malou výjezdovou činnost, neznamená to, že nemusejí být kvalitně vybaveny pro boj s požáry. O tom, zda-li bylo výběrové řízení v pořádku či nikoliv, se dá jen spekulovat a tak si závěry musí udělat každý sám. Důkazy žádné neexistují. Můžeme být jen rádi, že ač to vypadá jen jako politické gesto, si na JPO V vůbec někdo vzpomněl, když už to neudělal jejíich zřizovatel (pro kterého je to povinnost) a vybavil je tím nejzákladnějším, co musí hasič, který je připravený k výjezdů, mít. Bushfire není ideálním zásahovým oblekem, ostatně se tak ani netváří, ale je to lepší, než mnohdy používané staré maskáče, či jen PS II. Slovenská obuv S03019 svůj účel také jistě splní. Ano, ještě by to chtělo zásahové přilby a tak věřme, že se ,,pětkaři" někdy dočkají i jich. Hlavně ať se ale dočkají všechny JPO V alespoň slíbených obleků a bot, když nějak neklapla jejich plánovaná dodávka do konce minulého roku.

-wap-

Sdílet
Seriál: Korupce a hasiči