Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co si vzít pod zásahový oděv?

Na našem webu se vedlo mnoho debat o to, co si hasič může, musí či nesmí vzít pod zásahový oděv. Z naší strany byl tedy osloven ohledně této problematiky náš největší výrobce těchto oděvů a tak si můžete přečíst, co na to říká DEVA.

Na našem webu se vedlo mnoho debat o to, co si hasič může, musí či nesmí vzít pod zásahový oděv. Z naší strany byl tedy osloven náš největší výrobce těchto oděvů a tak si můžete přečíst, co na to říká DEVA.

S dotazem, co že si máme vzít pod zásahový oblek, jsem se obrátil přímo na osobu nejpovolanější, tedy jednatele společnosti DEVA-FM, pana Leonarda Vargu. Obratem došla na mail šéfredaktora odpověď, kterou vám zprostředkovaně přinášíme v celém znění:

Dobrý den,

váš dotaz je tzv. věčné téma u hasičů, ale také například u sportovců nebo vojáků. Všeobecně se dá říct, že není nijak specifikované, co se má nebo může nosit pod ochranným oblekem.

Jsem přesvědčený, že pod ochranným oblekem by se neměla kromě spodního prádla používat další vrstva. Máme udělané různé porovnávací testy, z kterých vyplývá, že pokud použijeme pod ochranný oblek nefunkční materiály pracovního stejnokroje, všechny parametry se výrazně zhorší. Především díky vysoké nasákavosti materiálů se zvýší hmotnost obleku, tepelný stres hasiče, tepová frekvence, váhový úbytek hasiče, sníží se průnik vodních par od těla!

Když pomineme komfortní vlastnosti, je to hlavně velice nebezpečné. Bez ohledu na vyšší ceny používaných materiálů, dá se velice dobře kombinovat tzv. letní a zimní spodní prádlo s ochranným. oblekem. Máme zkušenost ze severských zemí, že používají ve velkém například nomexové (jiné nehořlavé) funkční spodní prádlo v různých gramážích jako tzv. staniční oděv, který je zároveň tepelnou a ochrannou vrstvou. Většinou jsou to pleteniny ve formě spodků, triček, mikin nebo polokošil. Osobně si myslím, že záleží především na typu zásahu a klimatických podmínkách.

V těchto mrazivých dnech si dovedu představit pro technické zásahy i použití pracovního stejnokroje pod zásahovku. V ostatních případech bych se tomu jednoznačně vyhnul!

Pro zajímavost vám posílám jeden starší porovnávací test, kde jsou všechny negativa PSII a zásahovky zřejmé.

S pozdravem,

Leonard Varga, jednatel DEVA-FM

Osobně mi odpověď pana jednatele nijak nepřekvapila (souhlasím s ní) a věřím, že i některé z vás. Na druhou stranu v mrazech, které nyní panují u nás, bych si pod nomexy vzal snad cokoliv, PS II nevyjímaje.

-wap-

Sdílet