Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bilanční zpráva HZS Zlínského kraje za rok 2008

Rok 2008 považuje ředitelka HZS Zlínského kraje plk. Ing. Jarmila Čičmancová, Ph.D., za celkově klidnější, když pomineme změnu na postu krajského ředitele.

Na úvod zahajovací tiskové konference poděkovala ředitelka jak příslušníkům, tak i zaměstnancům HZS Zlínského kraje za odvedenou práci a poděkovala za vzornou spolupráci mezi složkami IZS v regionu. Poděkovala také novinářům za přízeň a přenos informací o práci hasičů i záchranářů.

Ve všech základních sledovaných ukazatelích byl v roce 2008 zaznamenán pokles oproti roku 2007. Celkově bylo na území Zlínského kraje v roce 2008 řešeno 3209 událostí (-481). Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli k 652 požárům (-62), pomáhali u 772 dopravních nehodách (-106), u 143 úniků nebezpečných látek (-13), ale také pomáhali u 1267 technických havárií (-161).

Velmi potěšující je pokles následků mimořádných událostí. Při požárech zemřeli jen čtyři lidí, oproti sedmi v roce 2007. Žádný tragický požár nebyl např. na Kroměřížsku. Výrazný je pokles u požárem způsobených škod, kdy v roce 2008 byly tyto vyčísleny na 59,1 mil. Kč (-118,6 mil. Kč).

Při řešení mimořádných událostí se v roce 2008 zranilo 5 profesionálních hasičů (-6) a 14 dobrovolných hasičů (-1).

Ředitelka připomněla také několik náročných zásahů za rok 2008.

•- Zásah v ZOO Zlín – jednalo se o vyproštění uvízlé ručičky dítěte v automatu na krmení pro zvířata. Každý zásah, kde se objevuje dítě, je pro hasiče zcela výjimečný a psychicky náročný. Příjezd na místo zásahu ztěžoval velký počet návštěvníků, úzké uličky. Vystresované dítě, strach rodičů, nemožnost použít hydraulické nářadí a také neznalost konstrukce automatu byly další faktory, které negativně ovlivňovaly vlastní zásah. Velice dobře zde fungovala spolupráce se složkami IZS. PČR operativně uzavřela místo zásahu a ZZS uklidnila dítě podáním potřebné medikace.

•- Dva mimořádně náročné a tragické zásahy při vyproštění zavalených osob v obcích Napajedla a Zdounky, kde bylo potřeba pracovat rychle, pečlivě a opatrně. Oba zásahy se vyznačovaly fyzickou náročností, obtížností s manipulací s odkopanou zeminou, s nedostatkem prostoru ve výkopu, bortícími se stěnami. U obou zásahů se jednalo o obrovské a obětavé nasazení zasahujících.

•- Trošku kuriózní byl zásah po požáru potravin v bytě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, kde došlo k zapálení oleje v pánvi a při snaze o jeho uhašení vodou byly popáleny dvě osoby.

•- Uvězněná ručička dítěte pod lednicí ve Zlíně – problémy s příjezdem k zásahu, ulice na Jižních svazích slouží jako parkoviště, pro průjezd zásahových vozidle nezbývá mnoho místa. Stresované malé dítě, strach rodičů, nemožnost použít hydraulické nářadí a malý prostor kuchyně byly opět faktory, které zásah ztěžovaly. Velmi pozitivně hasiči hodnotili přístup rodičů, věřili hasičům, uklidnili dítě.

Počet požárů se škodou nad 1 mil. Kč byl v roce 2008 opět nižší. Takových požárů jsme v loňském roce likvidovali i šetřili celkem 15 (-6). Z nejzávažnějších požárů vybíráme požár pneumatik v Bojkovicích, kde přímá škoda dosáhla na 3,1 mil. Kč. Požár pracovního stroje v Kroměříži-Bílanech s přímou škodou 2,3 mil. Kč, v Uherském Brodu požár garáže a následně požár automobilů a motocyklů s celkovou škodou 2,5 mil.Kč, požár velkokapacitního seníku v Nivnici s přímou škodou 2,2 mil. Kč, požár osobního automobilu vč. seníku v Brumově-Bylnici se škodou 2,6 mil. Kč, požár nákladního automobilu v Želechovicích se škodou 3,4 mil. Kč.

V oblasti prevence se hasiči zaměřili také na několik tématických kontrol:

•- zásobování pitnou vodou

•- chemické látky

•- potraviny, krmiva

•- ubytovny a ubytovací zařízení

Proti roku 2007 byly uloženy vyšší a více finančních postihů za závady zjištěné při kontrolách. U stavební prevence byl zaznamenán mírný nárůst vydaných stanovisek.

V oblasti ochrany obyvatel a krizového řízení byly distribuovány příručky „Hejtmanství pro bezpečí občanů", kterou připravily společně složky IZS a na náklady Krajského úřadu byly vytištěny. V závěru roku jsme obdrželi knihy „Co dělat … aneb kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí a DVD „Štěstí přeje připraveným"; tyto materiály jsou určeny k distribuci na Základní školy, Střední školy a Vyšší odborné školy v letošním roce.

V roce 2008 jsme pořídili investic za 45,5 mil. Kč. Jednalo se především obnovu mobilní požární techniky.

2 ks CAS základní – z programu pětiletého cyklu obnovy požární techniky- Valašské Meziříčí a Slavičín
CAS technická – Valašské Klobouky
CAS technická – Uherské Hradiště
Technický automobil pro olejové havárie – Kroměříž
Kontejner chemický vč. dekontaminace osob – Valašské Meziříčí
2 ks vyšetřovací automobil – Krajské ředitelství a Kroměříž
Velitelský automobil – Krajské ředitelství
2 ks osobní automobily – Krajské ředitelství a Uherské Hradiště
2 ks užitkový automobil – Krajské ředitelství a Kroměříž

Stavební investice většinou drobného charakteru jako jsou rekonstrukce odsávání výfukových plynů (Valašské Meziříčí, Vsetín, Valašské Klobouky), odlučovače ropných látek (Valašské Klobouky, Otrokovice).

V nemalé míře jsme investovali do informační a komunikační technologie (optické propojení Policie ČR a Krajského ředitelství, přístupový systém na stanice, garážový monitor na všechny stanice, dovybavení Krajského ředitelství plnohodnotnou firemní pobočkovou ústřednou, aktivní koncové prvky pro hlas a data).

V návaznosti na obnovu jsme vyřazenou a ještě funkční techniku převedli také na obce pro použití v jejich JSDH. Jednalo se o majetek za 4,5 mil. Kč a čtyři CAS pro jednotky obcí Zašová, Pitín, Tlumačov a Koryčany.

V roce 2009 nás čekají standardní úkoly, tzn. zásahové práce a státní správa na úseku požární ochrany. V oblasti prevence se chceme zaměřit na preventivně výchovnou činnost žáků základních škol, jedná se o žáky 2. a 6. tříd. Ve spolupráci s Občanským sdružením Citadela proškolíme a odborně připravíme vytypované příslušníky, kteří mají předpoklady pro práci s dětmi. Slibujeme si od toho zvýšení povědomí nejen o práci hasičů, rizicích a nebezpečí požárů a jiných událostí u těchto dětí, ale také rozšíření tohoto vědomí na jejich rodiče a prarodiče.

Zkušenosti z řešení mimořádných událostí, např. při povodních, ukázaly na potřebu mít připravené organizované skupiny osob, které by plnily specifické úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva. Pro tuto oblast jsou předurčeny JSDH obcí, kdy všechny obce využívají tyto jednotky jako osvědčenou sílu. Chceme se zaměřit na proškolení těchto jednotek pro zabezpečení ochrany obyvatelstva tak, aby pomáhaly zásahovým jednotkám např. při logistickém zabezpečení jejich činnosti, zajištění náhradních zdrojů elektřiny při práci v noci, evakuaci osob, dekontaminaci osob, ochraně při povodních a záplavách, stavění protipovodňových hrází, požívání vysoušečů atd.

Budeme pokračovat v obnově techniky a modernizaci informační a komunikační technologie. Předpokládáme pořízení 2 ks CAS základních (opět z programu pětiletého cyklu obnovy požární techniky pro JSDH obcí), dále pořízení nosiče kontejnerů a protiplynového kontejneru pro Uherské Hradiště, technického kontejneru pro Krajské ředitelství, užitkového automobilu pro Valašské Meziříčí, velkoprostorového automobilu, automobilu pro lezecké družstvo (za finanční spoluúčasti Zlínského kraje), olejového kontejneru pro Valašské Meziříčí, vzduchového kompresoru pro Krajské ředitelství, rozšíření technologie operačního střediska, pořízení mapového serveru.

Určitě můžeme očekávat v návaznosti na vývoj světové ekonomické situace úsporná opatření, nepočítáme však, že budou příliš tvrdá. Ani v personální oblasti neočekáváme dramatický vývoj, právě naopak. Předpokládáme odchody příslušníků v návaznosti na generační obměnu.

Veškeré statistické údaje je možné vysledovat na našich speciálních stránkách – zde.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet