Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínští hasiči zachraňovali v kostele

Ve dnech 3.-5. 2. 2009 bylo naplánováno speciální cvičení hasičů na záchranu osob z kostelní věže ve Zlíně.

Ve dnech 3.-5. 2. 2009 bylo naplánováno speciální cvičení hasičů na záchranu osob z kostelní věže ve Zlíně.

Velitel zlínských profesionálních hasičů připravil pro všechny tři sloužící směny speciální školení zaměřené na záchranu osob z kostelní věže v centru města Zlína. Místní farnost vyšla záchranářům vstříc a umožnila nácvik ve specifických podmínkách kulturní stavby.

Cvičení bylo vždy rozděleno do několika částí. Tou první bylo seznámení se samotným objektem kostela, a to z pohledu zásahové činnosti nejen při záchraně osob z věže, ale také z pohledu stavebního řešení, požárního zásahu nebo případné evakuace.

Druhá praktická část cvičení se soustředila na záchranu zraněné osoby ze zvonice a z věžní místnosti s hodinami. Jako figurant se přihlásil místní novinář, který chtěl na vlastní kůži zažít pocity zachraňovaného.

Cvičení dávalo veliteli zásahu možnost využít jak vysokozdvižné automobilové plošiny, tak i možnost záchrany vnitřkem kostelní věže, po schodišti nebo po žebřících. Za notného zájmu přihlížejících byl první pokus uskutečněn z plošiny Bronto 42, který bezpečně obsáhne celou výšku kostela.

První skupina záchranářů se dostala po vnitřním schodišti do zvonice, kde byl nalezen zraněný muž. Ten utrpěl četné zlomeniny končetin po volném pádu ve věži. Hasiči mu poskytli první pomoc, krční páteř fixovali do límce a celé tělo uložili do transportních nosítek. Po otevření dřevěných žaluzií věžních oken byl pacient přeložen do připraveného koše vysokozdvižné plošiny a svezen na zem.

Další úkolem bylo snést bezpečně zraněného muže po vnitřních schodištích a příkrých žebřících. Další skupina záchranářů se ujala tohoto úkolu a znovu po zajištění první pomoci a uložení do transportních nosítek byl pacient spouštěn dolů. Za neustálého jištění lanem byl pomalu slaňován do střední části, kde byl dále snášen po vnitřním točitém kamenném schodišti až k východu z kostela.

Cvičení ukázalo, že nejrychlejší a k lidskému zdraví nejvíce šetrné je použití plošiny. Transport přes vnitřní schodiště je sice možný, ale je daleko náročnější na čas. Zúžené prostory, příkré nebo točité schody, to vše představovalo značné překážky a vyžadovalo větší nasazení záchranářů.

Do akce se zapojilo asi deset hasičů, včetně specialistů lezců. Cvičení pozoroval nejen velitel stanice, ale také sloužící velící důstojník směny. Průběh cvičení a závěry byly společně vyhodnoceny na stanici. Získané poznatky budou sloužit pro další zdokonalování výcviku a školení.

Třídenní zaměstnání odráží také potřeby hasičů pro skutečné zásahy. Všichni máme ještě v živé paměti ostrý zásah ve věži kostela na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, kde se vážně zranil muž po pádu vnitřním schodištěm. Zpráva – zde.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet