Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborná příprava velitelů JSDH hl.m. Prahy

V sobotu 25. 10. uspořádali HZS hl. m. Prahy a Městské sdružení hasičů (MSH) hl. m. Prahy druhé kolo cyklické odborné přípravy velitelů JSDH v roce 2003.

Odborná příprava velitelů probíhala tradičně na hasičské stanici č. 5 (HS 5) v Praze-Strašnicích a byla rozdělena do několika přednášek. Akci zahájili mjr. Zdeněk Přibáň, velitel čety z HS 5, a Lubomír Spálenka, vedoucí Odborné rady velitelů MSH hl. m. Prahy.

Na začátku velitelé odevzdávali vyplněné karty JPO pro aktualizaci telefonních čísel a přehledu vybavení JPO v působnosti HZS hl.m. Prahy. Některé sbory byly dovybaveny pagery. Velitelé byli upozorněni na nutnost platných zdravotních prolídek (platí 1 rok) a úrazového pojištění všech členů JSDH městských částí.

Příslušníci oddělení komunikační služby HZS hl. m. Prahy seznámili velitele s problematikou systému včasného varování a vyrozumění (elektrické a elektronické sirény), které jsou nyní v kompetenci HZS ČR. Dobrovolní hasiči v okrajových městských částech mohou těchto sirén využít ke svolání jednotky při výjezdu a také se mohou podílet na zkouškách sirén, které probíhají každou první středu v měsíci ve 12:00. Dále byla proběhla diskuse o činnosti operačního střediska a systému svolávání členů jednotek pomocí pagerů.

Mjr. mgr. Petr Vodička, vedoucí odboru IZS, představil dvě novinky ve spolupráci HZS Praha a JSDH. Během dalších tří měsíců by měly být dobrovolné jednotky zkušebně povolávány ke všem větším požárům na území svých městských částí (při nasazení dvou a více jednotek HZS Praha). Druhou novinkou jsou plánované stáže velitelů jednotek (zatím kategorie JPO III) na operačním středisku HZS Praha, vždy v pondělí od 16:00.

Nová psycholožka pražských hasičů představila velitelům JSDH novou anonymní telefonní linku, kterou zřídilo MV-GŘ HZS ČR. Tato linka je určena pro psychologickou pomoc všem hasičům, kteří prožívají jakoukoli osobní krizi. Služba na lince garantuje anonymitu a bezpečí volajícího, profesionální přístup a 24 hodinový provoz 7 dní v týdnu.
Číslo anonymní linky je: 974 834 688 a využívat ji mohou profesionální i dobrovolní hasiči z ČR.

Velmi zajímavou přednášku měl pan František Bělohoubek, obchodní ředitel z firmy DEVA F-M. Pan Bělohoubek představil nejen výrobní program pro hasiče – od spodního prádla po zásahové oděvy a boty, ale seznámil velitele se zásadami správné údržby hasičské výstroje. Pracovní stejnokroje PS II ze sanforizované bavlny je třeba prát v pračce naplněné vodou na maximum a s pomocí neagresivních pracích prášků na barevné prádlo. Jinak nastává tzv. mokrý otěr, který prádlo poškozuje. Na zásahovou obuv firmy Haix je třeba používat přípravky Collonil Waterstop (krém a sprej). Na zásahové oděvy není vhodné nechávat našívat různé nášivky a domovenky, protože při zásahu mohou nasáknout hořlavou látkou.

Novinkou právě od firmy Haix jsou zásahové boty GAMA. Na první pohled připomínají boty Fire-Flash, ale při jejich výrobě je využito Kevlaru a jsou určeny například pro bezpečnou práci s motorovou pilou. Zásahové oděvy řady Fireman V budou nově vyráběny z materiálu Nomex Delta T Diamond v provedení Ripstop, kdy je odolnost proti trhu o 83 % vyšší v porovnání s běžným Nomexem Delta T.

Na závěr odborné přípravy přednášel mjr. Zdeněk Přibáň na téma bezpečnost a ochrana zdraví při zásahu jednotky požární ochrany.

Na odbornou přípravy velitelů JSDH navazuje v sobotu 15. 11. 2003 odborná příprava strojníků JSDH hl. m. Prahy. Začátek je v 8:00, opět na HS 5 – Strašnice, za směnu B. Z každé jednotky mohou přijít nejvýše dva strojníci, vzhledem ke kapacitě učebny.

Pro strojníky bude připraveno školení obsluhy základních typů požárních automobilů a čerpadel. Strojníci by si měli připravit své dotazy ohledně požární techniky. V případě zájmu bude možné skládat zkoušky odborné způsobilosti strojníků.

Ing. Michal Brunner
Sdílet