Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová zvířata vyžadují nové postupy

Pavouci sklípkani, chřestýši, leguáni, fretky, vietnamská prasata či varani – taková rozmanitá havěť dnes patří mezi takzvané domácí mazlíčky.

Často to jsou zvířata jak exotická, tak nebezpečná. Proto také hasiči potřebují znát nové metody, aby v případě útěku takových zvířat byli schopni zasáhnout a nepřijít při tom o život.
Hasiči z departementu Drôme proto každý rok pořádají jakési školení pro své kolegy z okolních departementů ve spolupráci s Krokodýlí farmou v Pierrelatte. „Za několik hodin z nich neuděláme specialisty na plazy, ale mohou se naučit několik základních bezpečnostních zásad i to, jak se zvířaty manipulovat,“ vysvětluje veterinární expert Martin Samuel.
Po několika hodinách teorie se hasiči učí chytit nejprve nejedovatého hada, pak jedovatého. „Umožňuje nám to naučit se manipulovat se zvířaty, která dobře neznáme, ale především nedramatizovat situaci,“ uvádí profesionální hasička Patricia Marcová z Pernes-les-Fontaines.
Pak přichází zkouška s hadem, který sice nekouše, ale budí strach a je s ním těžší pohnout. Marcová se společně s jedním kolegou čtvrt hodiny tvrdě snažila dostat dvoumetrovou anakondu do schrány.
Ještě těžší je chytit metr dlouhého krokodýla, kterého farmě nedávno věnovali soukromí chovatelé. „Přivezli ho z Afriky, když měřil deset centimetrů, " říká Martin Samuel, který rád k sobě na farmu bere zvířata, jichž se chtějí jejich chovatelé zbavit, protože "příliš vyrostla a stala se nebezpečnými“.
„Téměř všichni hasiči se už alespoň jednou setkali s nějakým takovým exotických zvířetem, nebo museli zasáhnout proti zmijímu hnízdu nebo divokým zvířatům,“ soudí další z hasičů Jean-Paul Mary. „Se psem nebo kočkou se setkáváme téměř denně, ale ti mohou být často nebezpečnější než had,“ dodává. „Ať jde o jakékoli zvíře, platí zásada zachovat bezpečnou vzdálenost, nedotýkat se toho, co neznáme, a považovat vše, co neznáme, za nebezpečné.“
Ve Francii je prakticky nemožné zjistit přesný počet domácích mazlíčků. Úřady přiznávají, že trh s nimi expanduje a vymyká se jakékoli kontrole. Zároveň se rozvíjí sítě chovatelů nebezpečných zvířat, která jejich majitelé chovají protizákonně v bytech.
Před třemi lety celníci v Lyonu odhalili nelegální obchod se sklípkany, které si chovatelé posílali mezi Francií a Švýcarskem v obyčejných balíčcích poštou, zdůrazňuje Martin Samuel.

Stejné problémy se objevují i u nás. Stále více lidí si pořizuje „netradiční“ domácí zvířata. Jen namátkou v nedávné době hasiči lovili leguána, bylo nelezeno několik hadů a další případy. Takže nějaké menší školení by se hodilo i českým hasičům.
Sdílet