Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podzimní Mistrovství České republiky

Mistrovství České republiky družstev sborů dobrovolných hasičů SH ČMS v požárním sportu se konalo za hezkého, slunečného počasí od pátku 19. do neděle 21. září v Olomouci. Na stadionu TJ Lokomotiva startovalo 15 družstev mužů a stejný počet družstev žen (vždy 14 vítězů krajských kol a obhájci loňských prvenství – muži SDH Hradec u Stoda a ženy SDH Moravský Beroun) a v nich 134 závodníků a 131 závodnic.

Obhájci titulu ztratili všechny naděje při požárním útoku.

Na mistrovském trůnu družstvo SDH Mniší
Mezi muži už úvodní disciplína, běh na 100 s překážkami, naznačila ambice jednotlivých týmů. Když se vyhodnotily její výsledky, bylo zřejmé, že do Olomouce přijeli velice dobře připraveni členové družstva SDH Mniší, kteří se zásluhou vyrovnaných výsledků dostali do vedení.

Podle očekávání jim na paty šlapali obhájci titulu z Hradce u Stoda, výborný výsledek si připsaly třetí Moravské Budějovice a naopak daleko víc asi očekávali závodníci z Horního Poříčí (8.)
a Dolních Měcholup (9.), kteří si hned na úvod vybrali své slabší chvilky. V soutěži jednotlivců neobhájil Martin Provazník své loňské prvenství a musel se spokojit až se třetím výsledným časem. Naprosto mu nevyšel první pokus (déle, než je u něho zvykem, se zdržel u rozdělovače), kde ho čas 18,64 vteřin „poslal“ v pořadí první série až někam do čtvrté desítky startovního pole. Je celkem pochopitelné, že v druhém pokusu už nemohl tolik riskovat a za jistotu nakonec čas 16,84 vteřin a třetí příčku bral. Zásluhou výrazných zlepšení ve druhých pokusech se před Provazníka zařadili Martin Kulhavý a Jan Šimíček. Prvně jmenovaný porazil Šimíčka o rovnou desetinu a v cíli byl spokojen. „Samozřejmě, že jsem sem jel s přáním mít medaili. Že to nakonec bude ta nejcennější, jsem ale nedoufal,“ svěřil se Hasičským novinám. Na dalších třech místech už rozhodovaly jen setiny vteřin a Jan Šimíček potvrdil, že po delší přestávce zaviněné zraněním patří opět mezi naši elitu.
Běh na 4×100 metrů s překážkami rozhodl, že do druhého dne, kdy byla na pořadu závěrečná disciplína požární útok, půjde jako první SDH Hradec u Stoda s náskokem tří desetin vteřiny před SDH Mniší; v samotné disciplíně bylo pořadí stejné. V ní se vzpamatovalo Horní Poříčí, které bylo třetí a stejné místo drželo i celkově. O jeho roli z běhu na 100 m s překážkami se svorně rozdělily celky Radimovic a zvláště pak Moravských Budějovic a Úněšova. Zatímco Radimovicím osmá příčka při součtu časů přece jen pro závěrečný den zajišťovala čtvrtou pozici, Moravské Budějovice se desátým a Úněšov dokonce dvanáctým dosaženým časem z bojů o přední umístění prakticky už vyřadily.
Kdo byl před rokem na mistrovství ČR v Liberci, má v paměti nečekaný zvrat, který se odehrál při závěrečné disciplíně – požárním útoku. Tehdy se po chybě SDH Doubravka, dalo by se říci fatální, radoval z prvenství Hradec u Stoda. Tentokrát to odnesl právě on. Nástup do této disciplíny měl fantastický a snad nikdo nepochyboval, že by mu mohlo prvenství ujít. Stačilo však malé zaváhání u rozdělovače, tedy prakticky už krok od cíle, a byla z toho tak velká ztráta, že obhájce titulu skončil v této disciplíně poslední a v konečném účtu pak na desátém místě. Z celkového prvenství se radovali závodníci a příznivci z Mniší, ovšem nejlepší požární útok předvedlo Horní Poříčí.

O prvenství se rozhodlo už v běhu na 4×100 m s překážkami
Ženy z Chválenic vyhrály zcela přesvědčivě
Po běhu na 100 m s překážkami se zdálo, že boj o titul v olomoucké mistrovské soutěži žen bude záležitostí dvou dávných rivalů – SDH Moravský Beroun, který přijel na Hanou jako obhájce prvenství, a SDH Chválenice.
Pro takové prognózy hovořil pohled do výsledkové listiny, ve které byla převaha závodnic těchto dvou družstev v první desítce zcela evidentní – ty nikoho jiného mezi sebe nepustily a o místa se podělily rovným dílem.
Součet časů hovořil mírně (o pět desetin vteřiny) ve prospěch Moravského Berouna, z jehož středu vyšla i mistryně ČR pro tento rok. Nestala se jí ale Vlasta Michalovičová, která titul obhajovala. Ta po prvních pokusech soutěžícím ženám sice vévodila a nejvyšší příčka jí zásluhou času 18,25 vteřin patřila i zhruba do poloviny druhých pokusů. Pak však byla lepší chválenická Monika Kaslová (18,18) a téměř v závěru startovního pole „utekla“ všem Monika Řepková (18.04).
Jak se později ukázalo, disciplína, která rozhodla o tom, že letošní titul bude patřit děvčatům z Chválenic, byl běh na 4×100 metrů s překážkami. Zatímco chválenická kvarteta nijak výrazně nechybovala, v případě štafet Moravského Berouna to bylo opačně. První pokus byl poznamenán velkými chybami na posledních dvou úsecích a se slabým časem 73,15 vteřin se s lepším umístěním počítat nemohlo. Všechno ale mohl napravit ještě druhý pokus, jenže nenapravil a dopadl ještě hůř než ten první: v přemíře snahy běžet co nejrychleji došlo opět k chybě a následně k diskvalifikaci této štafety. Čas z prvního pokusu se tedy počítal, ale byl v pořadí až desátý a šance na obhajobu se před poslední disciplínou vlastně rozplynuly. „Nepamatuji se, že bychom někdy dosáhly ve štafetě tak špatného výsledku,“ komentovala nevydařenou disciplínu jedna ze zkušených závodnic Moravského Berouna Dana Michailidisová.
Chválenice dosáhly v požárním útoku druhého nejlepšího času, Moravský Beroun třetího. Nejlepší byla Huť; družstvo z Libereckého kraje se pokusilo zaútočit na celkově druhou příčku Moravského Berouna, ale v konečném účtu mu k tomu chybělo něco přes desetinu vteřiny… Pokud by se takový titul uděloval, tak smolařkami by mohla být vyhlášena děvčata ze Širokého Dolu, která šla do poslední disciplíny z pátého místa. Stříkačka jim však zazlobila a než se ji povedlo uvést do chodu, byly naděje na solidní umístění pryč.

K fotkám:
1. Na závěr mistrovství byly vyhlášeny výsledky konkurzu o tituly Miss hasička Fernet Stock 2003 a Miss sympatie Fernet Stock 2003. O prvním titulu rozhodovala porota, o druhém hlasovali čtenáři Hasičské a záchranářské Alarm revue – vybíralo se ze 111 uchazeček, které byly na fotografiích představeny v časopise. Na snímku dvě nejúspěšnější děvčata: Miss hasička Eva Poulová (SDH Vladislav) a Miss sympatie Kateřina Jedzoková (SDH Mistřovice).
2.Monika Sedlatá, vítězka letošního premiérového ročníku Českého poháru, musela sledovat mistrovské boje pouze z ochozů stadionu, ačkoliv by v závodě jednotlivkyň v běhu na 100 m s překážkami určitě patřila k favoritkám. Družstvo SDH Kvasiny, jehož je členkou, totiž nepostoupilo z krajského kola… Přimlouváme se za to, aby se do propozic zase vrátilo pravidlo, že do mistrovského běhu na 100 m s překážkami postoupí i první tři ze závodu jednotlivců, a to i v případě, že nebudou členy postupujícího kolektivu.
3.V roce 1953, tedy před 50 lety a právě v Olomouci, se uskutečnila první Celostátní soutěž požárních družstev. Absolutními vítězi se stali dobrovolní hasiči z Prštné
(z deseti členů družstva jich žije už pouhých pět a dva z nich, Josef Zoubek a Václav Štětkář nechyběli mezi hosty mistrovství) a jako první cenu získali tuto tehdy zbrusu novou požární automobilovou stříkačku AS-16 Praga RN. Při olomouckém mistrovství byla vystavena (a obdivována) na stadionu TJ Lokomotiva.
4.Olomoucké mistrovství sledovaly z tribuny i čtyři členky vítězného družstva žen z roku 1953 z Brna-Husovic – Ludmila Procházková, Ludmila Hájková, Josefa Melenová a Krysta Kalembová. Závody sledovaly opravdu se zaujetím.
Sdílet