Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Konec dobrovolných hasičů v Čechách ?

Chtějí profesionální hasiči zlikvidovat dobrovolné, aneb jak se mate veřejnost.

Dnes se v i internetovém deníku Mojenoviny.cz objevil zajímavý článek.


K požárům vyjíždějí dobrovolní hasiči v Česku už téměř 140 let. Ale jejich jednotky brzy prořídnou nebo docela zaniknou. Přísná opatření vlády a malý přísun peněz zřejmě zlikvidují práci tisíců obětavců, kteří zdarma zachraňují majetek i životy spoluobčanů.

Za snahou zlikvidovat část dobrovolných hasičů ještě před vstupem do Evropské unie stojí profesionání hasičská lobby, tvrdí komunistický poslanec Vlastimil Dlab, který je současně starostou dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje. V Evropské unii je totiž ochrana proti ohni postavena na dobrovolnících, v České republice na profesionálech. A podle lobby by to tak mělo i nadále zůstat.

Překážkou by však mohla být nadšená a levná armáda dobrovolníků. Pracují zdarma, dokonce někde drží i pohotovost jako profesionální hasiči. V našich obcích působí 8500 jednotek dobrovolných hasičů.K jejich likvidaci má posloužit nařízení vlády, které zavede pro neplacené dobrovolníky stejně přísné zdravotní prohlídky jako pro profesionály. Mělo by platit už od ledna 2004. „Špatný zdravotní stav může ohrozit jak zdraví a bezpečnost hasičů, tak i zdraví a životyostatních osob při zásahu,“ zdůvodňuje vláda.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl připouští, že opatření může vést k zániku dobrovolných hasičů. „Ale není to cílem vlády,"odmítá tvrzení o záměrné likvidaci.I když jsou dobrovolníci oficiálně zařazeni v nižší, méněpřísné zdravotní kategorii, stejné prohlídce jako profesionálové se musí podrobit ten, kdo je vystaven vyšší fyzické a psychické zátěži. "Takové je vystaven při zásahu každý, při požáru jsou si všichni rovni,“ namítá poslanec Dlab. Proto si nedovede představit, že by hasičům stačila běžná zdravotní prohlídka, na kterou mají občané nárok každým druhým rokem.

„Žádný lékař si to nevezme na triko,"tvrdí Dlab. A tak podle něj bude muset každý hasič obejít kvůli zdravotnímu vyšetření osm specialistů. Obce by měly hasičům při cestách za lékaři platit cestovné a náhrady mzdy. Kde na to vezmou, nikdo neví.Hasiče vyřadí "z práce"podle vyhlášky třeba jen ekzém (nemoc kůže), senná rýma (alergie), cukrovka, nošení brýlí (nemoc oka), alkoholová nebo drogová závislost nebo prokazatelné požívání alkoholu. A kdo si na vsi nedá občas pivo? Tak přísnými zdravotními předpisy projde málokdo, takže řady dobrovolných hasičů, jejichž průměrný věk je padesát let, nutně prořídnou.

Profesionální hasičská ochrana je mnohem dražší než dobrovolná. Česko na ni vydá ročně šest miliard korun, zatímco na dobrovolné hasičské sbory vláda ročně obcím přispívá jen zhruba 20 miliony korun. Přitom jen jediná hasičská stříkačka stojí sedm milionů. Není tedy divu, že dobrovolníci používají techniku starou třicet let.

Hasiči v Česku a unii
- v Evropské unii je ochrana proti ohni postavena na dobrovolnících. Profesionální jednotky působí jen ve městech s více než 100 tisíci obyvateli.
- v Česku jsou naopak základem profesionálové. Jejich jednotky jsou v každém bývalém okresním městě a dokonce i ve více než stovce pověřených obcí.


Tolik Mojenoviny.cz. Článek podle mého názoru obsahuje některé nepravdivé a zkreslené informace. Například tvrzení že "lobby“ profesionálních hasičů chce likvidovat dobrovolné sbory. To je nesmysl a mnoho členů SDH ví kolik např. Praha ročně investuje do těchto jednotek. Profesionální sbory jsou rády pokud mají ve svém obvodu funkční JSDH protože sami vše nezvládnou. Znám JSDH které mají desítky zásahů ročně. Dalším nesmyslem je tvrzení že v EU je požární ochrana založena na dobrovolnících. Ano ale jen v některých zemích např. v Rakousku nebo Německu. Jinde je organizace podobná naší (Francie, Anglie) a například ve Španělsku jsou hasiči součástí armády. Každá země si organizuje požární ochranu podle svých potřeb a podmínek. dobrovolné jednotky většinou nejsou schopny zasáhnout do deseti minut jako profesionální. Cítím zde spíše tlak představitelů SDH na omezení počtu HZS a zvýšený přísun peněz pro sebe. Techniku nemají JSDH valnou to je ovšem problém rozpočtu obcí a našich poslanců. Proč nezavedou např. tzv. požární daň ( tak jako v některých zemích EU) kterou by vybíraly obce? To by pak bylo peněz na SDH. Dobrovolní hasiči se také bouří proti nové vyhlášce o zdravotní způsobilosti. To se ovšem nedá nic dělat. Spousta z nich používá dýchací techniku a mohou ohrozit nejen sebe ale i ostatní. Navíc zas tak přísné ty prohlídky nejsou. A tvrzení „kdo si na vsi nedá pivo“ je úplně scestné. Pokud chci pít, pak nemám u zásahu co dělat. Například v USA musí dobrovolný hasič splňovat naprosto stejné podmínky jako profesionál, aby mohl na výjezd. Jak by se členům SDH líbilo každých pět let obhajovat osvědčení o odborné způsobilosti. Mám pocit že je ve hře něco úplně jiného než rušení JSDH a server Mojenoviny.cz mate veřejnost. Co si o tom myslíte vy ?

Článek vyjadřuje názor autora
Sdílet