Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči odstraňovali stromy po silné vichřici více než 500×

V souvislosti se silným větrem, který dorazil do MSK v neděli 10. 11. 2017 v podvečer, vyjížděli hasiči na území celého kraje k zásahům, jejichž počty dosahovaly několik stovek.


Například jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Slezská Ostrava vyjela v pondělí ráno odstranit zlomený strom na cyklostezce, která vede od hradní lávky u Slezskoostrav­ského hradu přes Lučinu na Hranečník.

Polovina naštípnutého stromu spadla na cyklostezku, druhá polovina hrozila pádem do řeky Lučiny a tehdy by koruna zasáhla vedení velmi vysokého napětí. Hasiči pořezali tu polovinu stromu, která ležela na zemi, a kmen stáhli popruhem, aby při náhlém poryvu nespadla i polovina druhá.

Z koše přivolaného automobilového žebříku se jim podařilo ořezat nebezpečný vršek stromu. O zbytek stromu se postarali pracovníci státního podniku Povodí Odry.

11. 12. 2017 17:00

V souvislosti se silným větrem, který od nedělního podvečera 10. 11. 2017 dosud obtěžuje Moravskoslezský kraj, vyjížděli zdejší profesionální a dobrovolní hasiči do pondělních 16 hodin více než 200× (přesně 206×), především v okrese Frýdek-Místek, a to 115×.

Téměř tři desítky výjezdů, především k popadaným stromům, mají hasiči v okresech Nový Jičín a Ostrava-město.

Jde stále „klasicky“ o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví na komunikacích, popřípadě opřených o elektrické dráty.

Hasiči často využívají výškovou techniku, tedy výsuvné automobilové žebříky a automobilové plošiny, samozřejmě motorové pily. V souvislosti s uvedenými zásahy dosud nikdo nebyl zraněn, žádný zásah nezpůsobil výraznou škodu.

V okresech Opava a Karviná počet výjezdů od nedělního podvečera nepřesáhl dvacítku, nejklidněji je z tohoto hlediska na Bruntálsku – pouhých pět výjezdů od neděle. Jeden výjezd může přitom znamenat likvidaci většího počtu nebezpečných dřevin.

12. 12. 2017 08:00

V souvislosti se silným větrem, který od nedělního podvečera 10. 12. 2017 dosud obtěžuje Moravskoslezský kraj, vyjížděli zdejší profesionální a dobrovolní hasiči do úterního rána 12. 12. 2017 více než 400×, především v okrese Frýdek-Místek (205).

Již 70 výjezdů mají na kontě hasiči v okrese Nový Jičín, kolem čtyřicítky v okresech Ostrava-město, Karviná a Opava. Nejklidněji je na Bruntálsku – od nedělního podvečera do úterního rána pouze 12 výjezdů kvůli silnému větru.

V souvislosti s uvedenými zásahy dosud nikdo nebyl zraněn, žádný pád stromu nezpůsobil výraznou škodu. Škoda bude muset být vyčíslena například u poškození a pádu plechové střešní krytiny ze střechy základní školy v Příboře v Jičínské ulici, kde zasahovaly dvě jednotky hasičů (HZS MSK Nový Jičín a JSDHO Příbor).

Podle aktuální prognózy meteorologů mají poryvy větru v Moravskoslezském kraji, které si za celé pondělí a noc na úterý vyžádaly na 300 výjezdů, slábnout již v úterý ráno. V tuto chvíli (7:00) je v souvislosti se silným větrem otevřeno 21 událostí v okresech Frýdek-Místek, Ostrava a Nový Jičín, u nichž zasahuje 23 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Drtivá většina výjezdů se týká odstraňování spadlých a nebezpečných stromů z komunikací. Jeden výjezd přitom často znamená likvidaci většího počtu nebezpečných dřevin. V několika případech museli hasiči odklízet nebo provizorně připevňovat uvolněné střešní krytiny, především plechové, ojediněle poškozené veřejné osvětlení či billboardy.

Jde stále „klasicky“ o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví na silnicích, chodnících, v parcích, popřípadě opřených o elektrické dráty. Hasiči často využívají výškovou techniku, tedy výsuvné automobilové žebříky a automobilové plošiny, samozřejmě motorové pily.

V pondělí večer způsobil pád stromu v ulici U koupaliště v Ostravě-Hulvákách nehodu dvou osobních automobilů, které do něj narazily. Nehody se obešly bez zranění. V úterý brzy ráno narazil osobní vlak do spadlého stromu v Hostašovicích (okres Nový Jičín). Rovněž bez zranění. Ve dvou případech poškodil padající strom zaparkované vozidlo.

12. 12. 2017 15:00

Už více než 500 výjezdů v souvislosti se silným větrem, který od nedělního podvečera 10. 12. 2017 dosud obtěžuje Moravskoslezský kraj, mají na kontě zkraje úterního odpoledne 12. 12. 2017 zdejší profesionální a dobrovolní hasiči (515). Zhruba polovina (267) jich dosud bylo v okrese Frýdek-Místek.

Již 90 výjezdů mají na kontě hasiči v okrese Nový Jičín, přes 50 v okresech Ostrava-město a Karviná, 36 v Opavě. Nejklidněji je stále na Bruntálsku – od nedělního podvečera do úterního rána pouze 13 výjezdů kvůli silnému větru.

Drtivá většina výjezdů se týká odstraňování spadlých a nebezpečných stromů z komunikací. Jeden výjezd přitom často znamená likvidaci většího počtu nebezpečných dřevin. V několika případech museli hasiči odklízet nebo provizorně připevňovat uvolněné střešní krytiny, především plechové, ojediněle poškozené veřejné osvětlení či billboardy.

V souvislosti s uvedenými zásahy dosud nikdo nebyl zraněn, žádný pád stromu nezpůsobil výraznou škodu.

Prognóza meteorologů na následující hodiny je optimistická. Klesá aktuální počet výjezdů hasičů. V tuto chvíli (13:00) je v souvislosti se silným větrem otevřeno 11 událostí, hlavně v okrese Frýdek-Místek na Třinecku. Zasahuje u nich celkem 15 jednotek hasičů.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet