Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Workshop zaměřený na vyprošťování zraněných osob pořádala Asociace velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů

V pátek 16. a v sobotu 17. března 2018 proběhl v pořadí již třetí workshop pořádaný AV JSDH (Asociací velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů), tentokrát na téma „Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v praxi“.

Na tomto workshopu se velkou měrou podílela i společnost Luing Pyrex Group, která zastupuje v ČR výrobce hydraulických vyprošťovacích zařízení WEBER a Rescue Profi Academy. Personálně kurz byl veden instruktory z Polska a Rakouska firmy WEBER a dále pak instruktory Rescue Profi Academy. Akce se konala v Budislavi, kde místní JSDH zajistila prostory, ubytování a zázemí.

Workshop byl rozdělen do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části, která probíhala v pátek, byla rozebrána témata z oblasti taktiky zásahu u dopravních nehod, jednalo se zejména o zabezpečování místa události, stabilizace vozidel a také neodkladná předlékařská pomoc.

Došlo také na představení různých druhů a typů vyprošťovacích zařízení, jejich specifika nasazení, výhody a nevýhody a taktiku jejich použití.

Na závěr v neformální části pak probíhala diskuze, na témata nejen z oblasti VZOHV, ale i celkově o potřebách dobrovolných jednotek a také o spolupráci mezi HZS a JSDH a vzájemné předávání zkušeností, postřehů a rad.


Druhý den začal již brzy z rána, a pro jednotky byly připraveny celkem tři stanoviště, tři základní nejčastější specifické situace: osobní vozidlo stojící na všech kolech po předchozí nehodě, kdy vozidlo mělo deformovanou střechu, osobní vozidlo na boku po předchozí nehodě kdy došlo pádu vozidla na střechu a následně na bok a posledním místem byla osoba pod vozidlem, které byl v tomto případě traktorbagr.

Instruktoři provedli celým postupem a doporučovali postup, zároveň si ale bylo možno vyzkoušet i nestandardní postupy. Během workshopu bylo používáno vyprošťovací zařízení WEBER, a to jak akumulátorové, tak klasické hadicové.

Dalšími prostředky, které si byly možno vyzkoušet, byly např. vzduchové zvedací vaky, hevery, ruční pily, elektrické akumulátorové pily, rozpínací tyče, nůžky různých typů, rozpínáky atd.


Celkově druhá část byla tím hlavním předmětem workshopu a během této části se vedla živá diskuze nad postupy a navázalo se i na předávání rad a zkušenosti ze strany instruktorů. Celkově se akce posunula od workshopu až k menší konferenci.

Doufáme, že v budoucnu přibude podobných akcí, kde si bude možno předávat navzájem informace, prohlubovat spolupráci mezi HZS a JSDH, získávat informace a podílet se na vývoji prostředků JPO s výrobci.

Na závěr bychom za AV JSDH chtěli poděkovat organizátorům, kteří umožnili zdárný průběh akce a to společnosti Luing Pyrex Group, WEBER Rescue Systém, Rescue Profi Academy, instruktorům a JSDH Budislav.

Poděkování patří také zúčastněním jednotkám, za aktivní přístup a za zapojení se do diskuzí.

KanLS, www.avjsdh.cz
Sdílet