Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HYT TC-700 aneb za málo peněz hodně muziky – třetí část

Externí mikrofon HYT (modelové číslo SM08M3) je výrobcem určen přímo pro použití s radiostanicí TC-700, má standardní, mírně obdélníkový tvar a obsahuje, jak už je zvykem, i reproduktor. Mikrofon je lehčí, než ty staré dobré od Motoroly, co se používaly k modelu GP300. Na zadní straně má klasický malý otočný klips.

Test dodaného příslušenství

externí mikrofon HYT

Externí mikrofon HYT (modelové číslo SM08M3) je výrobcem určen přímo pro použití s radiostanicí TC-700, má standardní, mírně obdélníkový tvar a obsahuje, jak už je zvykem, i reproduktor. Mikrofon je lehčí, než ty staré dobré od Motoroly, co se používaly k modelu GP300. Na zadní straně má klasický malý otočný klips. Méně masivní tělo mikrofonu poněkud podporuje kyblíkový efekt v reprodukci. Nicméně srozumitelnost je i při maximální hlasitosti v pořádku, samozřejmě záleží na kvalitě modulace protistanice. Propojovací kroucený kabel je v měkčeném provedení a dá se natáhnout dosti daleko bez toho, aby uživateli vyškubnul stanici z kapsy nebo z pouzdra či nějak výrazně namáhal koncovku. Jen připomínám, že koncovka s konektory (klasické dva jacky, 2.5 a 3.5) je jištěna šroubkem, nehrozí tak nechtěné povytažení a nežádoucí zaklíčování radiostanice. Mikrofon se připojuje k boku radiostanice. Samotný mikrofon má ještě na spodní straně vedle vstupu kabelu konektor (jack 3.5) pro připojení externího sluchátka, krytý gumovou záslepkou. Bohužel, jak výrobce varuje v návodu, použitý typ konektorů a způsob připojení neumožňuje plnou voděodolnost radiostanice, pokud je externí mikrofon připojen. Jinak je používání tohoto mikrofonu bezproblémové.

Nadstandardní součástí dodávky byl rovněž hrdelní mikrofon (lidově zvaný krkafon) od neznámého výrobce (HYT nabízí na webových stránkách dosti odlišný typ). Komplet je na první pohled kvalitně zpracován a sestává z několika součástí – vlastní těleso mikrofonu se sluchátkem, hlavní spínač klíčování a přídavné klíčovaní tlačítko. Těleso krkafonu je řešeno podobně jako náhlavní sluchátka – tvoří jej tedy most, který se ale nedává na hlavu, nýbrž zezadu kolem krku. Na jeho konci jsou místo sluchátek snímače. Tak jako u sluchátek s hlavovým mostem se stejným způsobem dají „konce“ s mikrofony v nepříliš velkém rozsahu z mostu vysunovat a uživatel má možnost si tak upravit umístění snímačů na krku (jde ale spíše jen o komfort nošení, umístění v nastavitelném rozsahu nemělo na kvalitu, ani na hlasitost modulace žádný vliv). Z mostu je vzadu vyveden kroucený kablík, na jehož konci je právě sluchátko s držáčkem na ucho. Díky držáčku je výškově i stranově stavitelné, takže v krajní poloze kupodivu sedlo i do mého ucha. Osobně hodnotím komfort používání snímacího dílu i sluchátka kladně, kablíky nejsou takové ty tragicky tenoučké, navíc díky kroucenému provedení (jak u sluchátka, tak u vysunovacích dílů) tolik nehrozí utržení.

Z hlavového mostu vede dostatečně dimenzovaný a dlouhý kabel, který se připojuje konektorem do hlavního ovladače klíčování (PTT). Ten má tvar trochu menšího hokejového puku, shora je rozměrný tlakový spínač, krytý gumovou membránou, zespodu je otočná klipsna na kšandu nebo na kapsu. Na bocích jsou tři konektory – do dvou protilehlých typu mini-DIN (alias Hosiden nebo PS2 – ano, znáte ho z vašeho PC) se připojuje vlastní krkafon a radiostanice. Na „boku“ je ještě zdířka pro 3,5mm jack, který slouží k připojení externího klíčovacího tlačítka (bylo rovněž součástí dodávky). To má zhruba rozměr tlačítka na PC klávesnici, zespoda je opatřeno suchým zipem a tím je přichyceno k protikusu, který tvoří páska, již si omotáte třeba kolem prstu (nejvíce mi vyhovoval palec, tlačítko je na vnitřní straně a ukazovákem klíčujete). Připojovací zdířka na hlavním ovladači klíčování má jištění konektoru tohoto externího PTT závitem (konektor se do ní prostě vešroubuje). Konektor je s vlastním tlačítkem spojen dlouhým nekrouceným kabelem, který je možno prostrčit kupříkladu rukávem bundy či kabátu až k prstu.

Co mě ovšem (a nejen mě, ale i další pokusné králíky) příliš nepřesvědčilo, byla kvalita a srozumitelnost snímaného hlasu. Téměř úplně chybí konzonanty a úplně pak sykavky (vcelku logicky), takže je bezpodmínečně nutné, aby uživatel hovořil pomalu a zřetelně. V hlučném prostředí zásahu pak nevidím použití tohoto typu mikrofonu příliš reálně – ani ne tak na straně vysílací (nakonec právě do hlučných podmínek jsou tyto mikrofony určeny), ale právě na straně přijímací – strojník u čerpadla bude mít velké problémy takto deformované řeči porozumět. Znovu však upozorňuji, že hrdelní mikrofon, nabízený v současnosti na stránkách HYT.cz, se neshoduje s testovaným výrobkem, proto u něj může být kvalita snímaného hlasu lepší.



Pro POŽÁRY.cz zpracovala ruská vlaštovka



-swo-

Sdílet