Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historické datum pražského hasičského sboru – 16. 8. 1853

V neděli 16. srpna 2009 uplynulo již 156 let, kdy bylo do stavu hasičského přijato prvních jedenáct hasičů. V době založení Hasičského sboru tvořilo Prahu Staré a Nové město, Malá Strana, Hradčany a Josefov.

V neděli 16. srpna 2009 uplynulo již 156 let, kdy bylo do stavu hasičského přijato prvních jedenáct hasičů.

V době založení Hasičského sboru tvořilo Prahu Staré a Nové město, Malá Strana, Hradčany a Josefov. Plocha města se od poloviny 19. století do současnosti zvětšila zhruba padesátkrát. Zároveň narůstá počet obyvatel a potřeba je ochránit. Hrozba požárů tady totiž je a byla vždy. Co se ale změnilo, je způsob boje s nimi. Od džberů s vodou, seker a ručních stříkaček jsme se v průběhu doby dostali až k nejmodernější hasičské technice a mezi hasiči jsou dnes i lezci, potápěči, chemici, letečtí záchranáři a specialisté na sutinové vyhledávání. Změnilo se také složení zásahů. Zatímco dříve jezdili hasiči převážně k požárům (jednu dobu je jim také říkalo „požárníci"), dnes většina jejich zásahů je technického charakteru. Pomáhají při odstraňování dopravních nehod, účinně se zapojují do likvidace následků živelných pohrom, likvidují ekologické havárie nebo jinak pomáhají svým spoluobčanům.

U Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy dnes slouží přes tisíc hasičů. Kromě jednotek určených k zásahům má také další odborné složky k jejich podpoře a k prevenci, včetně ochrany obyvatel.



Info: por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl.m. Prahy


-wap-

Sdílet