Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana mladíka z Ostravy s ošklivě zařezaným prstenem

Se záchranou zraněných prstů mladých lidí od nepřátelských prstenů z chirurgické oceli mají četné zkušenosti profesionální hasiči ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Fifejdách a Havířově, kde mají nemocnici za rohem a chirurgové posílají prstýnkáře právě za velmi šikovnými hasiči.

Se záchranou zraněných prstů mladých lidí od nepřátelských prstenů z chirurgické oceli mají četné zkušenosti profesionální hasiči ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Fifejdách a Havířově, kde mají nemocnici za rohem a chirurgové posílají prstýnkáře právě za velmi šikovnými hasiči. Ve středu 2. 9. 2009 dopoledne získali první hodinovou zkušenost i jejich neméně zruční kolegové z centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu.

Mladého muže Davida (26 let) z Ostravy k nim poslala Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde se v noci na traumatologii zákrok nepovedl. Muži se sice předtím po celonoční práci povedlo prsten upilovat, ale již ho nedokázal roztáhnout. „Zničili dva peany, zraněný prst mi ošetřili, ale nakonec mě stejně poslali za hasiči," řekl David.

Hasičům trval zápas s pevnou ocelí asi hodinu, protože museli řezat či pilovat na méně dostupné straně (vnitřní) opuchlého prsteníčku Davidovy levé ruky. Nejprve začali elektricky poháněným brusným kotoučkem o průměru do dvou centimetrů, když se začal nebezpečně přibližovat masu dlaně, hlavní „operatér" nechtěl nic riskovat a zvolil úzký brousek s trojúhelníkovým průřezem. Tím bylo vysvobození dokonáno.

Vše se dělo nad umyvadlem, aby voda z vodovodního kohoutku mohla vydatně chladit ošklivě zraněné a napuchlé místo. V některých momentech byli u zásahu čtyři hasiči – jeden piloval, druhý a třetí drželi Davidovi ruku a podkladné planžety a čtvrtý svítil silnou baterkou.

David neprojevil ani nejmenší známky, že by jej několikadenní záležitost (rukou prý narazil a prst mu opuchl už před několika dny…) nějak bolestivě zmáhala. Vše vydržel bez umrtvení, i když se mu prsten viditelně zařezával do masa. A ještě sám držel planžetu, které se podkládaly pod pilované místo, aby mu hasič neprořezal prst. A ještě chválil brusiče, že by z něj byl perfektní chirurg.

Po hodině práce (i s úpravami podkladných planžet) se prstýnek rozlomil na dvě poloviny a hasiči obě půlky společně s Davidem opatrně vyloupli z rány. Na místo nastoupili lékař záchranné služby a jeho kolega. Rychlá záchranná služba (Územní středisko záchranné služby Moravskoslezského kraje) má naštěstí krajskou centrálu společnou s profesionálními hasiči, a tak byli připraveni na ošetření rány na levém prostředníčku.

A David pak putoval do Fakultní nemocnice na podrobnější ošetření, i když tvrdil, že se po rozlomení prstenu cítí, jako by se dostal z okovů – a žádnou bolest necítí. Hasičům děkoval za kvalitně provedenou chirurgickou práci. „Už nikdy více prsteny, úplně mi to stačilo," opakoval několikrát.

Jak už jsem uváděl, největší zkušenosti mají s prsteny z chirurgické oceli hasiči z Fifejd a Havířova. Hned se třemi prstýnky z chirurgické oceli si přišel pro vysvobození k profesionálním ostravským hasičům v úterý 28. 7. 2009 dopoledne osmadvacetiletý Němec, když předtím neuspěl v nedaleké Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy. Tam jej poslali za hasiči.

Zhruba po půl roce nošení tří „módních", ale velmi odolných prstýnků – dvou na pravé a jednoho na levé ruce – mladý Němec zjistil, že už je zřejmě nesundá. Na doporučení příbuzných navštívil ostravskou nemocnici i s příbuznou, která umí dobře česky. Tam jej poslali na stanici HZS MSK) Ostrava-Fifejdy, kde letos do té doby evidovali šest zachráněných prstýnkářů. Minimálně další dva případy odstraňování tvrdých koleček z prstů mají na stanici HZS MSK v Havířově – opět kousek od zdejší nemocnice.

Ostravští hasiči jsou muži činu, na velké řeči nedají. Na nateklé, ale nezraněné prsty si tentokrát připravili střihač pedálů (jakýsi velmi ostrý svěrák, který zesiluje olejová pumpa), čímž mladého muže naprosto vyděsili. Po strachu bylo ale za deset minut pryč, kdy byl náš západní soused zcela osvobozen – bez ztráty kapky krve.

V Havířově obvykle používají jehlový modelářský pilník – zatím tam přicházeli mladí mužové s poraněnými či bolestivě nateklými prsty. Je to metoda velmi šetrná, ale pomalá a prstýnek i pilník se musejí často ochlazovat. Jako podklad může posloužit svěrák.

V Ostravě již použili letos v dubnu i třetí metodu. Mezi prsten a maso strčili tenkou kovovou destičku a šli na nepřítele shora úhlovou bruskou, vše za stálého chlazení vodou z vodovodního kohoutku (tedy přímo v umyvadle). Operaci s dořezáním a roztažením prstenu kleštěmi musel tehdy dokončit osamocený velitel stanice, protože mužstvo muselo vyjet k menšímu požáru. I tak tento zdravotnický zásah netrval ani deset minut. „Tu chvilku bolesti každý rád vydrží. Určitě si pak bude pamatovat, že tvrdá ocel na prst nepatří," poznamenal letos v dubnu velitel stanice.

Například letos v polovině března vyhledat mladý muž pomoc fifejdských hasičů v noci poté, co již nemohl vydržet bolest škrtícího prstýnku z chirurgické oceli na prostředníčku pravé ruky. Pacient raději vážil noční cestu do nemocnice a pak k hasičům poté, co si doma šel jeho otec pro účinnou pomoc do sklepa – prý pro klasickou pilku na železo…


Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Sdílet