Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči dosáhli na mistrovství světa v požárním sportu historického úspěchu

Na celkovém druhém místě, hned za domácím Ruskem, skončil český reprezentační tým na V. Mistrovství světa hasičů a záchranářů v disciplínách požárního sportu, které probíhalo v městě Ufa. Je to nejlepší výsledek českých barev v historii.

Česká reprezentace se z mistrovství světa vrátila dnes (15.9.) dopoledne. Unavení hasiči-závodníci se po krátkém zastavení na MV-generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR rozjeli do svých domovských krajů, kde se se svým obrovským úspěchem mohou oprávněně pochlubit.

Program mistrovství již tradičně tvořily čtyři disciplíny.

Hned v úvodní a divácky velmi atraktivní disciplíně – výstupu do 4. podlaží cvičné věže – si Češi vedli skvěle. Český tým skončil na čtvrtém místě a proti předchozímu mistrovství světa v Sofii si tak o jedno místo polepšil.

Konkurence byla opravdu drsná a v sobotním večerním programu se děly velké věci. Světový rekord ve výstupu na věž nejprve překonal v semifinále ruský závodník Gurchenkov, ale rekord nevydržel dlouho. Vzápětí při finále vytvořil Bělorus Alexandr Tishkovsky nový nejlepší světový výkon všech dob časem 12.95 sec.

Jak v běhu na 100 metrů s překážkami, tak ve štafetě 4 × 100 metrů s překážkami skončilo české družstvo shodně na třetích místech.

Jako třešnička na dortu je účast Jakuba Pěkného v semifinále běhu na 100 metrů s překážkami, kam postoupil 3. časem 15,67s. Je to jeho obrovský úspěch, protože je prvním závodníkem mimo Rusko, Bělorusko a Ukrajinu, který se do semifinále vůbec dostal," komentoval to vedoucí české sportovní delegace plk. Ing. Zdeněk Nytra.

Závěrečná disciplína celého mistrovství – požární útok – byla na programu v neděli 14.9. České družstvo v této královské disciplíně požárního sportu potvrdilo úlohu favorita a skončilo na druhém místě.

Všech jedenáct závodníků bylo do reprezentace, vedené trenéry Josefem Pěnčou a Ivanem Resslerem, nominováno na základě svých dlouhodobě vynikajících sportovních výsledků.

Více informací o Mistrovství světa v Ufě na www.firesportufa.com/en/11/

Čeští reprezentanti sklízejí na mezinárodních soutěžích v požárním sportu již tradičně velké úspěchy.

Na posledním světovém šampionátu v požárním sportu, které v roce 2008 hostila bulharská Sofie, skončila česká reprezentace na celkovém třetím místě. Proti předchozímu mistrovství světa v Teheránu si tak naše reprezentace o jedno místo polepšila a potvrdila svou příslušnost k absolutní světové špičce. Česká reprezentace se ukázala především ve štafetě na 4× 100 s překážkami, kde získala druhé místo, a v královské disciplíně požární útok, kde byla třetí.

Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku.

Česká reprezentace také obsadila celkové druhé místo na XIV. Mezinárodní hasičské soutěži – „hasičské olympiádě", kterou v letošním červenci hostila Ostrava.

Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 – byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu.

Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.

Více o požárním sportu na www.hzscr.cz/…s-sport.aspx

Mistrovství světa v Ufě se zúčastní sportovní delegace složená z těchto příslušníků HZS ČR:

Vedoucí sportovní delegace

Ing. Zdeněk Nytra HZS Moravskoslezského kraje ředitelství HZS kraje

Člen delegace a překladatel

Ing. Jaroslav Novotný HZS Ústeckého kraje ředitelství HZS kraje

Rozhodčí

Ing. Tomáš Lefner HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Vedoucí družstva

Emil Dopirák HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Trenéři družstva

Josef Pěnča HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Ivan Ressler HZS Zlínského kraje územní odbor Uherské Hradiště

Závodníci

Karel Ryl HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Jakub Pěkný HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Pavel Krpec HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Martin Provazník HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Ing. Jaroslav Hrdlička HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Jindřich Harasimovič HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Jan Hopp HZS kraje Vysočina územní odbor Jihlava

Lukáš Hons HZS kraje Vysočina územní odbor Třebíč

Bc. Martin Kulhavý HZS Libereckého kraje ředitelství HZS kraje

Marek Jarůšek HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Petr Mařan HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Hradec Králové

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR



-swo-

Sdílet