Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičná srážka na železničním přejezdu prověřila složky IZS

Simulovaná nehoda autobusu a motorového lokotraktoru prověřila dnes 23. září 2009 dopoledne spolupráci složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod na železničním přejezdu v Českém Meziříčí na Rychnovsku.

Simulovaná nehoda autobusu a motorového lokotraktoru prověřila dnes 23. září 2009 dopoledne spolupráci složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod na železničním přejezdu v Českém Meziříčí na Rychnovsku.

Motorový lokotraktor narazil na železničním přejezdu do autobusu s téměř dvaceti cestujícími. Autobus se po srážce převrátil na bok, jeho řidič a další tři pasažéři srážku nepřežili. Další cestující a strojvedoucí lokotraktoru utrpěli těžká, středně těžká a lehká zranění.

Do dvou minut od ohlášení události na operační středisko hasičů na místo vyrazili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, několik posádek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Operační důstojník hasičů vyslal k místu nehody také jednotky profesionálních hasičů z okresu Náchod z požární stanice Náchod a Jaroměř, dále sbory dobrovolných hasičů z okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Postupně se k místu události sjeli dobrovolní hasiči z Českého Meziříčí, Opočna a Jasenné a několik hlídek Policie ČR.

Po příjezdu první jednotky hasičů na místo velitel zásahu zřídil dva sektory – část jednotky hasičů zajišťovala vyhledávání, vyproštění a ošetření zraněných osob z autobusu, druhý sektor zajistil zdravotnickou pomoc, tj. ustavení evakuačního stanu k zabezpečení ochrany zraněných osob. Hasiči si poprvé vyzkoušeli metodu laického třídění zranění START (snadné třídění a rychlá terapie), která se využívá při mimořádných událostech s větším počtem zraněných osob a v případě nedostatku zdravotnického personálu. Hasiči tak za pomocí barevných identifikačních náramků předtřídili záchranné službě zraněné osoby podle závažnosti zranění. Tato metoda v žádném případě nenahrazuje lékařské třídění zraněných, pouze pomáhá s předtříděním pro záchrannou službu hlavně v případech, kdy z bezpečnostních důvodů nemůže přímo ke zraněnému sám lékař záchranné služby, např. při nebezpečí zřícení objektů, úniku nebezpečné látky apod. Několik raněných bylo reálně převezeno do Oblastní nemocnice v Náchodě k prověření traumatologického plánu.

Dopravu v místě nehody a okolí řídila Policie ČR. Ta prováděla také identifikace zraněných a usmrcených osob při nehodě a dokumentaci k zjištění příčin nehody.

Cvičení mělo za cíl prověřit připravenost, součinnost a schopnost základních složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod účinně řešit mimořádnou událost s větším počtem zraněných, systém vyrozumění složek integrovaného záchranného systému a dotčených orgánů státní správy a samosprávy, postupy při poskytování předlékařské pomoci a transportu zraněných nebo společnou typovou činnost – Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ 09/IZS 2008.

Zasahující složky IZS:

* HZS Královéhradeckého kraje – požární stanice Rychnov nad Kněžnou, Dobruška, Náchod a Jaroměř,
* Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje – RLP a RZP Rychnov nad Kněžnou, Opočno, Náchod, Jaroměř,
* Policie ČR – ÚO VS, ÚO SKPV Rychnov nad Kněžnou, ÚO VS Náchod,
* jednotky SDH – Jasenná, Opočno a České Meziříčí,
* Oblastní nemocnice Náchod,
* Městská policie Dobruška,
* Gymnázium Jaroměř – figuranti.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet