Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Čtvrtou cisternu Volvo u nás vlastní jednotka SDH Koloveč

Nevlídné počasí, které panovalo nejen na Domažlicku třetí říjnový víkend, nemohlo zkazit náladu členům SDH městyse Koloveč a jejich hostům. Výjezdové jednotce JPO III byla slavnostně předána nová cisternová automobilová stříkačka Volvo s nástavbou THZ.

Nevlídné počasí, které panovalo nejen na Domažlicku třetí říjnový víkend, nemohlo zkazit náladu členům SDH městyse Koloveč a jejich hostům. Výjezdové jednotce JPO III byla slavnostně předána nová cisternová automobilová stříkačka Volvo s nástavbou THZ.

Už v pátek 16. října 2009 proběhlo praktické školení o obsluze vozu i nástavby. Nutno říci, že si ho všichni přítomní užili a studený vítr a sníh byl první zatěžkávací zkouškou. Velké pozornosti se těšil zejména dálkově ovládaný monitor.

V sobotu, 17. 10. 2009 v 15 hodin pak proběhlo vlastní slavnostní předání vozu. Zahájil jej projevem starosta městyse pan Václav Pergl, který poděkoval hasičům za jejich práci pro obec a popsal důvody pořízení nové techniky a způsob financování (rovnoměrně rozloženo mezi obec, Plzeňský kraj a dotaci HZS). Na pódiu jej potom vystřídali starosta sboru Václav Zoubek, velitel jednotky Radek Andrle a následovali státní zastupitelé, zástupci GŘ HZS a HZS Plzeňského kraje a také zástupci obou dodavatelů, kteří vesměs popřáli hasičům mnoho zdaru v jejich činnosti a spokojenost s novým vozem.

A nastal okamžik „O". Oči všech přítomných se už hezkou chvíli upírali k ohromnému balíku, stojícímu před jednou z garáží a ten měl nyní odhalit své tajemství – družstvo mladých hasičů se chopilo stužek a za pár vteřin se nová cisterna konečně ukázala veřejnosti v celé své kráse. Farář pan Bednář ji požehnal do budoucnosti a světe div se, na těch pár minut při jeho mši přestalo pršet a dokonce vykouklo sluníčko.

Následovala statická ukázka vozidla a vybavení a všichni zúčastnění byli zváni do přilehlého stanu (vyhřívaném teplovzdušným fukarem) na bohaté občerstvení s hudbou.

Volvo potom zaujalo místo v garáži vedle své předchůdkyně CAS Š706 RTHP, kterou si jednotka ponechá jako záložní vozidlo.



Technická specifikace vozu:

Označení:

CAS-20/5000/300 S-2-Z (základní provedení v těžké hmotnostní třídě, pro smíšený provoz).

Podvozek:

Volvo FM 4×4R s rozvorem náprav 4600 mm.

Motor:

Motor D9B, 380 hp/281 kW při 1600–1900 ot./min., max. toč. moment 1710 Nm v rozmezí 1150 – 1550 ot/min
Řadový, vodou chlazený 6 – ti válec o objemu 9,4 l , přeplňovaný, s chladičem stlačeného vzduchu, vstřikování paliva čerpadlovými vstřikovači s elektronickým řízením EMS, emisní norma EURO 4, systém SCR – vstřikování AdBlue do výfukového potrubí.
Jednostupňová motorová brzda s klapkou ve výfukovém potrubí
Tempomat, jednoduché ovládání funkcí motoru (otáčky, start-stop) z nástavby bez přídavných
mechanických zařízení
Palivová nádrž 135 litrů, nádrž na AdBlue 40 litrů

Elektrická instalace:

Akumulátory 2×12V / 170 Ah /1000 A
Alternátor 110A
Přední světlomety jsou naprogramovány pro režim denní svícení a zapínají se automaticky po nastartování motoru.

Převodové ústrojí:

Manuální převodovka VT2214 B, 12 stupňů vpřed+ 2 plazivé + 4 vzad, základní 3-stupňová převodovka s dvojitou synchronizací, doplněná o rozsahovou a dělicí převodovku, rozsah převodů vpřed 16,86 – 1,00 (pilový diagram řazení rychlostních stupňů ve fotogalerii), 15,08 – 3,22 vzad, řazení lanovody, řady a půlené stupně přepínači na řadicí páce a tlakovým vzduchem, ochrana proti přetočení motoru při chybném podřazení
Třecí jednolamelová spojka 430 mm se vzduchokapalinovým ovládáním
Zadní poháněná náprava RS1364HV s koncovým převodem 3,61:1
Přední poháněná náprava s převodem 5,19:1
Rozdělovací převodovka 0,69:1, elektropneumaticky řaditelná spojka předního pohonu
Obě nápravy jsou vybaveny planetovými redukcemi a pneumaticky ovládanými uzávěrkami diferenciálů

Brzdy, pérování, kola:

Vzduchotlaková brzdová soustava s řízeným vysoušečem vzduchu s regenerací, vybavená 4-kanálovým ABS a zátěžovou regulací. Bubnové brzdy se samostavitelnými Z-klíči a plovoucími čelistmi, pružinová parkovací brzda na obě nápravy
Hydraulické servořízení, pérování listovými pery na obou nápravách, tlumiče i stabilizátory na obou nápravách
Konstrukční zatížení náprav 8/13 t ,
Pneumatiky GoodYear Omnitrac MSS / MSD, rozměr 13 R22,5

Kabina:

Posádková kabina 1+5, elektrohydraulicky sklopná, odpružená čtyřmi vinutými pružinami, zadní sedadla s integrovanými držáky dýchacích přístrojů
Centrální zamykání všech dveří z místa řidiče, okna předních dveří elektricky stahovatelná
Výškově a sklonově stavitelný volant s průměrem 500 mm
Elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka
Nezávislé topení Webasto Airtop 2000
Vozidlová radiostanice Motorola GM360
4 x přenosná nabíjecí svítilna Eurolamp DL-306
Automatické tažné zařízení Rockinger 400 G150 s průměrem čepu 40 mm, vzduchové a elektrické přípojky pro přívěs, max. hmotnost brzděného přívěsu 3,5 t

Nástavba:

Nástavba je výrobkem SPS-VKP Slatiňany, resp. její divize THZ
Skříň nástavby je z hliníkových profilů, olepená plechem ze stejného materiálu
Nerezové nádrže na vodu a pěnidlo o objemu 5000/300 litrů

Čerpadlo, armatury, lafeta:

Čerpadlo Johstadt FPN10–2000, 2000 l/min. při tlaku 1 MPa a vysokotlaký okruh 250 l/min při tlaku 4 MPa, mechanická vývěva Vacumat, manuální přiměšovač
Pohon čerpadla kardanovým hřídelem od rozvodů motoru, nezávislý na spojce vozidla, s vloženou rychloběžnou převodovkou a hydropneumatickou spojkou
Průtokový naviják s hadicí DN 25/60 m a vysokotlakou proudnicí
Zařízení pro rychlý zásah v levé zadní roletě, 1 x hadice C + turboproudnice
Na střeše nástavby nenajdete lafetovanou proudnici, místo ní je na předním nárazníku umístěn monitor Tornado RC s průtokem 40–2000 l/min, vertikální pohyb –45/+90 st., horizontální 180 st., s možností volby přímého proudu nebo clony s regulací výstřikového kuželu

Monitor je vybaven funkcí „oscilace", která umožní automatický chod v libovolně naprogramovaném cyklu. Při vhodném nastavení tak může nahradit i postřikovou lištu. Po ukončení činnosti se po stisku příslušného tlačítka vrátí automaticky do parkovací polohy. Všechny funkce lze ovládat manuálně i elektricky přímo na monitoru a dálkově joystickem z kabiny. Při nepřízni počasí je na monitor k dispozici slušivý ochranný „obleček".

VRZ, osvětlení:

Majáková rampa Tesla-Holomý VNL 024F šíře 1898 mm s osazením 2×360 st. zábleskový maják + 2 x přímá záblesková světla + 1 x reproduktor
Přední přídavné záblesky T-H LED 33 Predator
Ovládání AZJ 530 A s možností duálního zapínání/vypínání sirény – z místa velitele přímo na ovladači, nebo tlačítkem na volantu.
Přední přídavné záblesky T-H LED 33 Predator
Zadní maják Hella KLX v zábleskovém provedení
8-mi prvková oranžová sváděcí alej
Zářivkové osvětlení rolet, 4 x zapuštěné pracovní světlo pro osvětlení okolí nástavby
Osvětlovací stožár TVS 01 4 × 500 W s dálkovým ovládáním

Vybavení nástavby:

Elektrocentrála ENDRESS 604 DYG (230/400V, 6kVA)
Přetlakový ventilátor Orkán s mlžícím zařízením
Plovoucí čerpadlo Macximum
Vyprošťovací hydraulické zařízení s ručním pohonem,
Držák na další dva dýchací přístroje a záložní lahve
Motorová pila řetězová pila Husqarna a rozbrušovací agregát Stihl
Kalové ponorné čerpadlo
Další vybavení, určené pro tuto třídu CAS vyhláškou č.35/2007.

Rozměry, hmotnosti:

Šířka: 2500 mm
Výška: 3300 mm
Délka: 8775 mm včetně monitoru
Nájezdový úhel přední: 25 st.
Nájezdový úhel zadní: 25 st.
Celková hmotnost: 18 000 kg


Ostatní:

Barva červená RAL3000 s bílými doplňky a reflexními pásy
Omezovač rychlosti 115 km/h
Rezervní kolo uložené pod zadním převisem nástavby
Elektrická příprava pro montáž navijáku


Pro POŽÁRY.cz Martin Petržela

Foto: autor, Václav Porkát, Hynek Obroučka

-wap-

Pozn. šéfredaktora: Automobil jsem si osobně byl prohlédnout ještě před předáním jednotce a musím říct, že jako celek působí dobrým dojmem. I přes jeho robustnost je vše snadno dostupné, ovládání čerpadla zvládne v pohodě i hasič relativně menší postavy a to bez stupačky, k vybavení v roletách se dají použít výklopné stupačky, zadní částečně kryjí armatury a přední pak výbavu ve skříni, neb jsou nezvykle namontovány uvnitř rolety, což je dle mého subjektivního názoru dobré řešení, které bylo použito již i na předchozích Volvech od THZ. Nástavba je více méně identická.

Našlo by se pochopitelně i několik drobnějších výtek či ne moc používaných způsobů a to zejména u uchycení vybavení pomocí ráčen a popruhů, v poslední době se s tímto řešením setkávám poměrně často a nemyslím si, že je to to pravé ořechové, na druhou stranu to svůj účel splňuje, takže ve finále proč ne. Nástavba se však celkově jeví dobře, i když na její velikost působí poněkud prázdným dojmem, v člověku vyvolávající pocit, že místy veze vzduch. Co vím, ještě se bude ale dále dovybavovat.

Samotný podvozek, tomu není co vytknout, motor s velkým výkonem, prostorná kabina, prostě Volvo. Jen bych asi řešil jinak vstup do prostoru mužstva, schůdky poměrně malých malých rozměrů působí divně. Uvítal bych jejich větší rozměr, který lze vidět v úpravě jiných nástavbářů, nutno podotknout, že zahraničních. Dále modrá rampa Tesla-Holomý, je veliká škoda, že není kompletně osazená. Při aktivaci VRZu to velmi reálně vypadá, že dvojice modrých přídavných světel je daleko lépe viditelná, než střešní rampa. Vše je však o penězích.

Co se čerpacího zařízení týká, je Volvo osazeno německým kombinovaným čerpadlem Johstadt a zda-li se nepletu, jedná se o jeho první montáž do cisterny v ČR. Na předním nárazníku je umístěný monitor. Toto řešení již lze vidět u několika našich CAS u dobrovolných jednotek, o jeho praktičnosti se vedou stále dohady.

CAS 20 Volvo jako celek působí dobrým dojmem, pět kubíků vody pro automobil prvního výjezdu je více než dostatečné množství, nástavba pojme veškerou možnou výbavu, takže co víc si od takového vozu přát. Pro někoho budou možná jeho rozměry, připomínající automobil CAS 32 Tatra 815, zbytečně veliké pro vozidlo prvního výjezdu, ano, ale svým podvozkem není to žádná malá městská CASka, ale klasická velká osmnáctituna. Od toho má ve svém výrobním programu jiný model.

Jak jsem na téma tohoto Volva hovořil s kolegou Obroučjou, každý z nás si dokáže představit na Volvu také zcela jinou nástavbu, než je tato standartní krabice a to klidně i od THZ, ale vše je z velké části jen pouze o penězích. Každopádně i v tomto provedení bych ho v naší garáži viděl tuze rád.

Pro srovnání se můžete podívat na předchozí dvě cisterny Volvo s nástavbou SPS-THZ a také na CAS Volvo s polskou nástavbou ISS Wawrzaszek.


CAS Volvo/SPS JSDH Nové Město

CAS Volvo/SPS JSDH Nový Bor

CAS Volvo/ ISS Wawrzaszek JSDH Nový Bor
 

Sdílet