Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Večer bahno, ráno omrzlé spacáky. Takové jsou kurzy přežití studentů z libereckých Kateřinek

Že na budoucí hasiče, policisty a záchranáře čeká v povolání tvrdá dřina, o tom není pochyb. A tak se budoucí profesionálové ze Střední školy Kateřinky – Liberec jezdí do Lotyšska učit, jak přežít v drsných přírodních podmínkách a jak tam pomáhat ochraně osob.

Po cestě lotyšskými lesy si musí sami poradit se stavbou přístřešků, ale i s tím, jak a z čeho rozdělat oheň. Že jdou večer spát v bahnitém terénu, ale ráno se probudí s omrzlými spacáky, už asi nikoho nepřekvapí.

Je to tvrdá příprava na budoucí povolání. Zimní příroda v Lotyšsku nenabízí zrovna přátelské prostředí. Je tam hodně vlhko, mráz se střídá s deštěm. Člověk by skoro řekl, že by do takového počasí psa nevyhnal.

No a my jsme tam přitom poslali naše žáky z oboru záchranářství. Během dvou týdnů se deset stážistů muselo poprat s rozděláváním ohně, zbudováním přístřešku a pochodem v terénu, kde také nocovali a vařili si,

říká Václav Tichý, ředitel Střední školy Kateřinky – Liberec.

Během cesty lotyšským lesem museli žáci sami rozhodovat o trase, ale třeba i o množství zásoby potravin, které pak sami s veškerým náčiním nesli. Důvodem, proč škola posílá žáky do zahraničí, je podle ředitele Tichého zejména odlišnost praxí a jejich extrémní náročnost.

Kromě přírodních podmínek či absolutní odpovědnosti za vlastní konání jde též o nutnost využít angličtinu. Stáže jsou zajímavé také tím, že se odehrávají ve zcela jiném charakteru krajiny než tady u nás,

dodává Tichý.

A jak sám přiznává, nebýt programu Erasmus+, kdy celý projekt financuje Evropská unie, tak by se jeho žáci nikam nepodívali. Stáže jsou totiž dost nákladné.

Už samotná cesta vyjde na několik tisíc. Pak se ještě musí připočítat potraviny, jídlo pro žáky a celé materiální zabezpečení. U jednoho stážisty činí rozpočet přes tisíc euro. Pro školu by bylo nemyslitelné něco takového financovat. A to platí i pro samotné účastníky,

uvedl Tichý.

Škola chystá i dlouhodobé stáže pro učně

Kromě záchranářů pojedou do Lotyšska v tomto školním roce ještě žáci učebních oborů. Půjde o aranžéry, truhláře a čalouníky. Pro příští rok ale škola plánuje novinku. Právě pro učně chce získat podporu stáží ErasmusPro.

„Jedná se o tříměsíční praxe přímo v lotyšských firmách. Uvidíme, zda nám bude projekt schválen, ale moc bychom o to stáli. Samozřejmě platí, že jsme v budoucím projektu nezapomněli ani na záchranáře. Výsledky hodnocení se dozvíme na konci května,“ uzavírá Tichý.

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání.

Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Projekty stáží jsou realizovány se zapojením systému ECVET, který zprůhledňuje stáže, takže jsou získané dovednosti uznatelné po celé Evropě.

Více informací je k dispozici na www.naerasmusplus.cz.

Jan Pavlů
koordinátor projektu Za praxí do Lotyšska!
Sdílet