Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uběhlo pět let po jedné z nejničivějších katastrof světa

Na druhý svátek vánoční, 26. prosince 2004 v 7:58 udeřilo u severozápadního pobřeží Sumatry zemětřesení o síle 9,1 stupně Richterovy stupnice. Otřesy vyvolané posunem tektonických desek o dvacet metrů, uvedly do pohybu mohutné vlny tsunami, které se převalily přes pobřeží.

&sca

Vlny zasáhly 11 zemí, nejcitelněji Indonésii. Pustošily také Thajsko, Indii, Srí Lanku a další země. Podle odhadů zahynulo 225 tisíc až 245 tisíc lidí. Mezi nimi byly místní obyvatelé, ale i dvě tisícovky zahraničních turistů včetně osmi Čechů.

Katastrofu nepřežily i tisíce zvířat. Zmizely lesní porosty na severozápadním pobřeží indonéského ostrova Sumatry. Zničila je slaná voda. Mnohé domy rybářů, které pobořily vlny, zůstávají v troskách.

Lidi, kteří úder vln přežili, dodnes pronásledují noční můry. Patří mezi ně i Sumatřanka Pipit. První noc po úderu vln ležela na holé zemi hned vedle řady těl – obětí vln. Na tu noc nikdy nezapomene. Bylo jí třináct a ztratila rodiče, bratra i sestry.

Před pěti lety dorazily vlny na pobřeží bez varování. Od té doby byla oblast Indického oceánu vybavena bójemi se snímači tlaku, měřiči vln a dalšími přístroji. Varování se ron;íří zprávami sms, webem, sirénami a ampliony.

Systém včasného varování má upozornit na tsunami do pěti minut poté, co vzniknou. Seizmologové upozorňují, že smrtící tsunami se vyskytují zhruba jednou za půlstoletí. Panují pochyby, zda příští generace bude tak ostražitá jako ta, která tsunami pocítila na vlastní kůži.

Zdroj: TV NOVA

-kaw-

-kaw-

Sdílet