Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Omezovače nebudou

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR v únoru vydalo nová pravidla požárního sportu.

Bezprostředně po jejich zveřejnění se zvedla vlna kritiků, zejména ze strany družstev, která se požárním sportem zabývají.
Směrnice přitom příliš změn nezaznamenaly, přináší jen pár drobných úprav. Např. soutěžit by se již mohlo v tretrách, při běhu na 100 m s překážkami by se měla používat těžší proudnice, při požárním útoku bude možné opírat spojku proudnice o zem. Nové směrnice překvapivě již nepočítají s používáním omezovače průtoku, jehož vývoj jsme na stránkách novin sledovali. O omezovači se mluví již mnoho let. Původně se předpokládalo, že by měl snížit průtok v hadicích na 1200 l/min při tlaku 0,8 MPa. Vývoj přístroje, který by splňoval představy zastánců této myšlenky však postupoval velmi pomalu. Když se už zdálo, že přístroj je na světě, zjistilo se, že při takto nastavených parametrech již nebude soutěž soutěží. Proto se parametry změnily na 1400
l/min. při tlaku 0,8 MPa a později na 1400 l/min. při tlaku 1,2 MPa. Pro značný odpor pořadatelů soutěží a soutěžních družstev se v nových pravidlech od omezovače průtoku nakonec upustilo.
Nová pravidla ale počítají se zavedením přetlakových ventilů nastavených na tlak 1,2 MPa. Tvůrci nových pravidel však asi tušili problémy se zaváděním přetlakových ventilů, a proto si nechali otevřená zadní vrátka a povinné použití přetlakového ventilu bude zavedeno až od data, které dodatečně stanoví MV-generální ředitelství HZS ČR.
Přestože nová pravidla byla vydána jen jako Pokyn generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a náměstka ministra vnitra, hned v prvním pravidlu si činí nárok na to, že by se měla vztahovat na všechny soutěže v požárním sportu organizované na území České republiky pro jednotky požární ochrany.
Sbory dobrovolných hasičů však soutěží podle pravidel vydaných Sdružením.
O tom, zda se nové podmínky stanovené generálním ředitelstvím dostanou i do pravidel soutěží pořádaných SH ČMS, bude jednat ústřední odborná rada velitelů a definitivně o tom rozhodne výkonný výbor sdružení zřejmě již na svém březnovém zasedání.
Sdílet