Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Platy hasičů v příštím roce

Nový zákon máme, ovšem z navýšením platů to nevypadá zrovna nejlépe. Již nyní uvažuje vláda o omezení nárůstu mezd hasičů a policistů.

Před několika měsíci všechna média přinesla zprávu jak se ministrovi vnitra S.Grossovi a ČSSD podařilo protlačit Parlamentem a Senátem zákon kterým by se měly zlepšit platové podmínky hasičů a policistů. Ti by se smířili i s tvrdými podmínkami služby pokud by jim platy narostly tak jak bylo slibováno.

Nyní se tyto naděje rozplývají. Nejen že v letošním roce bude reálný příjem nižší díky omezení třináctých a čtrnáctých platů, ale díky stavu státních financí mizí i naděje na zvýšení mzdy. Ministr práce a sociálních věcí Škromach řekl MfDnes: „Policisté, hasiči a celníci sice na zvýšení platů čekají, ale situace není příliš příznivá. Vzhledem k tomu, že se vláda bude snažit snižovat deficit státního rozpočtu (který sama zavinila plýtváním pozn.redakce), mám obavu, že plánované zvýšení platů bude velmi složité.“ Vláda nejspíš spoléhá na to že se nikdo z těchto složek neozve a že mají ze zákona zakázanou stávku.

Není snad v Evropě země kde by se ke svým hasičům chovali hůř. Nejen že jsou mizerně ohodnoceni, ale nejsou peníze na techniku a podmínky služby jsou podle nového zákona velmi přitvrzené. V kterém zaměstnání vás mohou propustit když neprojdete zdravotní prohlídkou, kde každých pět let musíte obhajovat osvědčení k výkonu profese, kde odsloužíte ročně 300 hodin přesčasů zadarmo navíc k pravidelným 240 hodinám které měsíčně strávíte ve službě. Nemluvě o riziku při zásahu. Vždyť kromě vojáků ve válečném stavu je hasičina nejnebezpečnější činností v době míru.

Pro srovnání český hasič přinese domů v průměru něco přes 19 000 korun (ovšem hasič délesloužící), jeho kolega v Německu ale už přes sedmdesát tisíc, v Rakousku přes osmdesát tisíc a anglický hasič dostává více než 100 000 korun měsíčně.Je jasné že to záleží na ekonomické situaci každého státu, ale možnosti existují. Například v Německu platí tzv. požární daň, v jiných státech musí povinně odvádět určitou částku pojišťovny. Těm totiž nejvíce šetříme peníze. Například jen pražští hasiči za rok 2003 zasahovali u více než devíti tisíc událostí. Přitom zachránili 630 lidí, dalších 936 evakuovali a uchránili hodnoty ve výši 500 699 000,– korun.

Nezbývá nám než doufat že ministr vnitra dokáže slíbené finance ve vládě vybojovat. Pokud se mu to nepodaří, tak se zpřísní podmínky služby, ale nezlepší se platy. Navíc v situaci kdy neexistuje žádný systém zajištění hasičů kteří mají po mnoha letech služby podlomené zdraví a nemohou již na výjezd. Za této situace by asi mnoho zkušených hasičů a policistů začala uvažovat o odchodu do civilu. To by v samém závěru vedlo ke zhoršení bezpečnostní situace občanů, a to v době kdy teroristické útoky mohou ohrozit i naši zemi. Co si o tom myslíte Vy?

Článek vyjadřuje názor autora.
Sdílet