Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olešničtí hasiči se naučili pracovat s dotacemi

V loňském roce zorganizovala obec Olešnice v Orlických horách společně s dobrovolnými hasiči projekt Hasiči bez hranic, v rámci kterého proběhly čtyři významné samostatné akce. Projekt byl financován z prostředků ERFD prostřednictvím Euroregionu Glacenssis.

V loňském roce zorganizovala obec Olešnice v Orlických horách společně s dobrovolnými hasiči projekt Hasiči bez hranic, v rámci kterého proběhly čtyři významné samostatné akce. Projekt byl financován z prostředků ERFD prostřednictvím Euroregionu Glacenssis.

V květnu to byla soutěž v hasičském sportu družstev, které se zúčastnili i Poláci. O prázdninách, 25. července, pak oslavy 130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Olešnice v Orlických horách s hudebně kulturním odpolednem, na kterém zahrála Stavostrojka a další hudební skupiny z Nového Města nad Metují. Také se konala výstava na náměstí, která mapovala hasičskou historii v obci, na této akci se opět podíleli Poláci. Ke konci prázdnin pak hasiči připravili společné setkání pro dospělé i děti.

Projekt vyvrcholil v listopadu, kdy se konalo v Olešnici mezinárodní cvičení hasičů tématicky zaměřené na případnou povodeň. Toho se zúčastnily tři české hasičské jednotky – Olešnice v Orlických horách, Orlické Záhoří a Rokytnice v Orlických horách a čtyři polské – Kudowa Zdrój, Medzilesie, Lewin Klodzki a Bystrica Klodzka. Všechny akce stály celkem zhruba 750 tisíc korun a dotace prostředků ERFD prostřednictvím Euroregionu Glacenssis činila 19, 5 tisíc eur.

„Nejvýznamnější z toho bylo listopadové tématické cvičení. Nacvičovali jsme zásah na přívalovou povodeň, nějaké zkušenosti s povodněmi máme, pomáhali jsme například v roce 1998 v Kounově, v roce 2000 v Jaroměři, 2002 v Beřkovicích a v roce 2009 ve Velké Kraši v Jeseníkách. Tam jsme byli společně s kolegy z Rovně u Rychnova nad Kněžnou a dokonce jsme tam dovezli humanitární sbírku, kterou se nám podařilo v krátké době zrealizovat. Na tyto akce si dobrovolní hasiči vybírají dovolenou, stejně jako na jiné větší zásahy," říká Vít Klouček, jednatel SDH Olešnice v Orlických horách.

Při zmíněném výjezdu do obce Velká Kraš zaslala starostka obce poděkování do Olešnice:

„Jménem zastupitelů obce Velká Kraš i všech jejích občanů bych tímto chtěla tlumočit poděkování vašemu Sboru dobrovolných hasičů pod vedením pana Víta Kloučka za obětavou a příkladnou pomoc při odstraňování následků bleskových povodní, které nás zasáhly ve dnech 26. a 27. června 2009. Velice si vážíme jejich pomoci, neboť víme, že byla poskytnuta naprosto nezištně a upřímně. Okamžitá pomoc a zapůjčení techniky nám nesmírným způsobem usnadnila už tak nelehkou prací. Prosím tlumočte toto poděkování jak vašim hasičům, tak zastupitelům obce a všem občanům," napsala tehdy starostka obce Velká Kraš Vlasta Kočí. Navíc pak dostali hasiči z Olešnice, stejně jako hasiči z Rovně, pamětní ručně raženou stříbrnou medaili.

Ale vraťme se k dotaci, tu využili hasiči také na obnovu techniky, motorovou stříkačku, tlakový mycí stroj a speciální obleky z materiálu NOMEX, nehořlavého antistatického materiálu, který má daleko vyšší životnost než bavlna. Jeden se pořídí za 6 tisíc.

Hasičům z Olešnice se podařilo sehnat i další finance – a to dotaci SZIF prostřednictvím MAS Pohoda venkova – 555 tisíc korun, a tak se v hasičárně topí novým tepelným čerpadlem , což přináší výraznou úsporu energie. Na čerpadlo dostali celkem 90% nákladů na jeho pořízení.

Hasičům pomáhají i finance z Královéhradeckého kraje na volnočasové aktivity pro mládež, loni to bylo 28 tisíc korun na činnost oddílu dětí a 95 tisíc korun na zateplení klubovny. Pokud by letos tato podpora nepřišla, museli by si sáhnout hloub do kapsy rodiče dětí. Podle Víta Kloučka je rozpočet obce krácen o 20%, vzhledem k ekonomické krizi, což znamená i snížení příspěvku na činnost mladých hasičů.

V letošním roce už mají potvrzeno získání dotace MAS Pohoda venkova ve výši 1,4 milionů korun. Za to by se měla pořídit oprava garáže, sušáku na hadice a příjezdové plochy k hasičské zbrojnici.

„Větším projektem ale je „Modernizace integrovaného záchranného systému Orlických a Bystřických hor“, je to náš společný projekt s hasiči z Orlického Záhoří, Rokytnice v Orlických horách a na polské straně to je Kudowa Zdrój, Medzilesie a Bystrica Klodzka. V rámci toho by náš sbor měl snad získat novou stříkačku. Neznám v našem bezprostředním okolí takový hasičský sbor, který by podobným způsobem získával peníze na fungování, nicméně my jsme v minulém období zjistili, že naše vize nejsou realizovatelné z peněz obce a že jedinou formou jak naše sny realizovat je formou dotačních titulů.

Loni naše jednotka zasahovala celkem u 26 případů v rámci katastru obce a nejbližším okolí. Nejčastěji to byl v rámci technické pomoci úklid popadaných stromů, po větrných a sněhových kalamitách. Paradoxem je, že jsme neměli loni jediný výjezd k požáru,"
dodává Vít Klouček.

Připravila Irena Voříšková

Foto z listopadového cvičení (archiv V. Kloučka)


Převzato z webu SH ČMS


-wap-

Sdílet