Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Jesenici likvidovalo ve třetím stupni požárního poplachu celkem sedmnáct jednotek

V pondělí 20. ledna 2020 v 15.04 hodin byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje nahlášen požár garáže v Jesenici v okrese Praha-západ.

Podle poplachového plánu operační důstojník vyslal na místo čtyři jednotky hasičů. Už během jízdy k události nechal velitel zásahu prostřednictvím operačního střediska vyhlásit druhý stupeň poplachu, protože od požáru vycházel mohutný černý dým, který byl vidět na vzdálenost několika kilometrů. Dalo se tak předpokládat, že požár bude většího rozsahu.

První jednotka byla na místě za deset minut od prvotního ohlášení. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že požár zasáhl převážně garáž a dále se rozšiřuje na rozsáhlý rodinný dům, ve kterém se nikdo nenacházel. Hasiči se za pomoci několika C proudů a vysokotlaku pokusili zabránit dalšímu šíření plamenů.

Vzhledem k tomu, že dům měl dřevěnou šindelovou střechu, která byla ze spodní části zakryta obložením, požár se i přes jejich veškerou snahu rozšiřoval střešní konstrukcí a půdním prostorem dál. Po příjezdu byla následně nasazena také výšková technika.

V garáži se podle sdělení majitele nacházelo kromě různého materiálu i několik tlakových lahví, které bylo nutné ochlazovat. Vzhledem k tomu, že v místě požáru byla slabá hydrantová síť, která nestačila pokrýt odběr vody, rozhodl velitel zásahu společně s řídícím důstojníkem o vyhlášení třetího stupně požárního poplachu.

K události tak postupně vyjížděli další hasiči, v rámci mezikrajské výpomoci také z Prahy. Celkem se tak do zásahu zapojilo sedm profesionálních a deset dobrovolných jednotek. Z kladenské centrály HZS Středočeského kraje bylo do Jesenice vysláno mobilní operační středisko, které zjednodušilo komunikaci na místě události.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat krátce před osmnáctou hodinou, kdy také došlo ke snížení poplachového stupně. Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování.

Protože šlo o dlouhotrvající zásah, který probíhal při teplotách kolem nuly, byla využita nabídka Asociace dobrovolných záchranářů ČR. Ti se na místě postarali nejen o teplé nápoje, ale i o zřízení týlového zázemí v nafukovacím stanu, kde si hasiči mohli odpočinout a ohřát se.

Příčina vzniku požáru bude předmětem dalšího vyšetřování, které bude pokračovat v úterý, přičemž vyšetřovatelé pracují s několika verzemi. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 5,5 mil. korun. Do ranních hodin byly na místě ponechány na dohlídku dvě jednotky hasičů – a to jak místní dobrovolná, tak i jedna profesionální.

Jednotky v zásahu

  • Středočeský kraj: HZS Benešov, Jílové, Řevnice a Říčany, JSDHO Dolní Břežany, Dolní Jirčany, Jílové u Prahy, Osnice, Vestec u Prahy, Zlatníky a Zvole.
  • Hlavní město Praha: HS-4 Chodov, HS-6 Krč a HS-11 Modřany a JSDHO Běchovice, Kolovraty a Libuš.
HZS Středočeského kraje
Sdílet