Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V sobotu proběhlo již druhé setkání hasičů pod Řípem, na vrcholu proběhl křest knih „Pompiéři, požárníci, hasiči“ a „Požáry“

Tradiční tmavozelená barva nejposvátnější české hory začala s příchodem října měnit svůj šat do podzimních odstínů a 2. říjen 2021 přidal Svatojiřské aleji a především Kramářskému placu červenou barvu desítek požárních automobilů a další techniky jak současné, tak i historické.

První říjnová sobota tu totiž patřila druhému setkání hasičů pod Řípem organizovaného pod hlavičkou Krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje a Podřipské hasičské župy, která je volným svazkem sborů SH ČMS širokého okolí.

Po koncertu a československé státní hymně v podání Velkého dechového orchestru Mělník pod taktovkou Josefa Šebesty přítomné přivítal starosta města Roudnice nad Labem František Padělek. Starostové Okresního sdružení hasičů Litoměřice a Podřipské hasičské župy, Ivo Šach a Pepa Nitra zavěsili na vybrané prapory stuhy věnované firmou Alerion.

Byly to na symboly prvních českých hasičských sborů: Velvar, Plaňan a Roudnice nad Labem, nejstaršího činného pražského sboru Praha-Braník, z místa založení nejstaršího sboru v Rakousku ze Zákup a z domovského sboru hlavního organizátora akce – SDH Raškovice. Potom už moderátor Vlastimil Čtverák předal slovo veliteli okrsku Horní Beřkovice Lubošovi Šťastnému, který spolu s Romanem Stanislavem měl na starosti netradiční dopravu hasičské vody.

V deseti kbelících šňůrou nadšených hasičů a jejich příznivců se na vrchol dopravily lahve s Bílinskou kyselkou, se kterou byla posléze pokřtěna kniha „Pompiéři, požárníci, hasiči“.

Povelem k přepravě bylo houkání všech aut, které bylo zároveň pietním aktem za zahynulé kamarády při nedávném výbuchu plynu v Koryčanech. Poslední vědro po červeném koberci přinesl starosta KSH Ústeckého kraje Jiří Henc spolu s Velkopopovickým Kozlem z pivovaru, který byl hlavním sponzorem celého slavnostního dění. Mimo velkolepého zabezpečení občerstvení, věnoval vzorek svého hořkého moku na pokřtění knihy „Požáry“.

Za fanfár trubačů a skvělé organizace Pavla Gerberga z OSH Mělník kmotři a další významní hosté přistoupili ke dvěma dubovým pivovarským sudům, na kterých na poduškách z Alerionu byly položeny nedávno vydané knihy.

První pokřtil minerálkou náměstek starostky SH ČMS Zdeněk Nytra, který se užitečnými radami podílel na jejím zpracování a na recenzi. Dalšími kmotry byl prezident Dobrovolnej požiarnej ochrany Slovenské republiky Pavol Ceľuch a prezident Asociace velitelů hasičských záchranných sborů podniků Metoděj Popov.

„Požáry“ se pak hasili, tedy křtili Kozlem vedoucí Ústřední odborné rady historie a muzejnictví SH ČMS Profesor Václav Liška, starosta města Roudnice nad Labem František Padělek, předseda spolku Hasiči Česká Republika František Matoušek a zástupce obce Raškovice, které autor své dílo věnoval, Jaroslav Mikoláš. Ten pak publikaci převzal k předání do muzea autorova rodiště.

Zdeněk Nytra zas požádal přítomného náměstka starostky SH ČMS Jana Aulického, aby první křtěnou knihu předal do Centra hasičského hnutí v Přibyslavi.

Před tím obě díla Josefa Nitry a přítomné prapory požehnal litoměřický biskup Jan Baxant a všechny účastníky slavnosti požehnal biskup Československé církve husitské David Tonzar. Metoděj Popov, František Matoušek a zástupce slovenské delegace Sergej Laborecký předali autorovi knih medaile a poděkování za jeho činnost. Největší uznání za jeho práci pro hasičskou historii na závěr vyslovil prezident DPO Slovenské republiky.

Z vrcholu Řípu se pak všichni přesunuli na Kramářský plac, kde je u stánku dalšího velkého sponzora akce, projektu Hasičovo, vítal hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Pepa Nitra pak vzácné hosty pozval na dorty ve tvaru a s titulními stranami svých knih.

Výstava techniky byla zásluhou starosty SDH Roudnice nad Labem Jakuba Bakalára. Zájemci si mohli prohlédnout kontejner z pražského letiště, starší i novější cisterny, krásnou stříkačku Stratílek z roku 1933 z SDH Levínská Olešnice, jediný hydrofor svého druhu z SDH Hněvčeves a další zápřahovky.

Bylo toho hodně a k tomu vyhrávala mělnická kapela, kterou později vystřídal dýdžej Bohouš Schoř a u Kozlovny se se vším zápalem soutěžilo nejen o pivo. Nejlepší ze všeho však byla ukázka nejmenších hasičů z Předonína pod vedením obětavé Moniky Haklové.

Ještě, než se více než padesátka sborů rozjela ke svým domovům, slovenští kolegové zajeli položit věnec obětem II. světové války do Terezína spolu se starostou OSH Litoměřice Ivo Šachem, který symbolické květy položil za Podřipskou hasičskou župu.

Druhé setkání bylo již do detailu připraveno vloni. Bohužel, zasáhla opatření ke covidu a doslova na poslední chvíli muselo být odvoláno. Mohlo být uskutečněno až letos a bezesporu se vydařilo. Zdá se, že pod Řípem vzniká nová hasičská tradice.

Foto: Jaromír Mottl
Sdílet