Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Pardubickém kraji se o nástupce nebojí

Dobrovolným hasičům v Pardubickém kraji se po letech stagnace daří získávat nové členy. Po nejistotě, která panovala v devadesátých letech ohledně pojištění příslušníků dobrovolných jednotek, je nyní jasno a do sboru přicházejí noví mladí lidé.

V Pardubickém kraji je kolem 500 jednotek sdružujících přes 23.000 dobrovolných hasičů. Již více než 130 let pomáhají nejen při požárech, ale prakticky při všech živelních pohromách. Ve většině obcí fungují i jako katalyzátor společenského života.
Nejdelší tradici dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji má podle Makaje Chrudimsko. Lidé se tu pokoušeli vytvořit českou hasičskou jednotku už v roce 1863, tedy o rok dříve, než vznikl v českých zemích Sbor dobrovolných hasičů. V mnoha rodinách se příslušnost k hasičům dědí po generace a dávno není doménou mužů.
Na Chrudimsku působí ve 113 obcích 173 jednotek. „Sdružují 5500 dospělých hasičů a přes 6000 mladých do 18 let. V některých obcích působí i čtyři jednotky. Zasahují nejen při likvidaci požárů, ale i ve chvíli, kdy hrozí povodně, nebo při sněhové kalamitě. Hasiče najdete všude, kde je třeba chránit lidské životy či majetek a na vesnicích prakticky všude, kde se něco děje, ať jde o práci s mládeží, nebo sportovní či společenské akce,“ dodal Makaj.
Největším problémem hasičů je podle starosty zastaralá technika. Většinu z téměř sedmimilionové dotace, které dostane sbor od státu či kraje, spotřebují na školení členů, úhradu nákladů na výjezdy a podobně. Na nákup techniky zbývá minimum.
„Byl bych rád, kdyby se podařilo ročně koupit alespoň jedno vozidlo pro profesionály, a ti by to stávající mohli předat dál dobrovolným hasičům. Ale na to zatím není,“ řekl krajský radní Petr Šilar.
Sdílet