Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vydatné deště znovu zvedají toky, zaplavují domy i silnice

V úterý 1. 6. 2010 zasáhly podle očekávání další přívalové deště také území Zlínského kraje a pokračovaly celou noc na středu 2. 6. 2010. V současné době je vyhlášen stav nebezpečí.

V úterý 1. 6. 2010 zasáhly podle očekávání další přívalové deště také území Zlínského kraje a pokračovaly celou noc na středu 2. 6. 2010.

Vydatné srážky začaly znovu zvedat hladiny řek, došlo k rozlití několika toků, zaplavení blízkých komunikací, k zatopení sklepů domů a k pádům stromů na silnice i vedení.

Na mnoha místech pokračovaly z minulých týdnů čerpací práce a snižování hladiny vodních lagun držících se u několika obcí nebo pokračovalo čerpání ze zaplavených domů po zvyšující se hladině v obecních kanalizacích. Nové deště situaci dále zhoršily.

Hasiči znovu vyjížděli na řadu míst, aby pomáhali snižovat následky vody, která se dostala do obydlí, ale také pomáhali s technickým řešením při uvolňování ucpaných průtoků vodních cest, s čištěním kanalizačních vpustí apod.

Na několika místech vystoupaly hladiny sledovaných řek a potoků do I. a II. stupně povodňové aktivity. Situaci dále pečlivě sledujeme a organizujeme výjezdy profesionálních i dobrovolných hasičů na pomoc lidem i k ochraně jejich obydlí.

V úterý 1. 6. 2010 zasáhly podle očekávání další přívalové deště také území Zlínského kraje a pokračovaly celou noc na středu 2. 6. 2010.

Vydatné srážky začaly znovu zvedat hladiny řek, došlo k rozlití několika toků, zaplavení blízkých komunikací, k zatopení sklepů domů a k pádům stromů na silnice i vedení.

Na mnoha místech pokračovaly z minulých týdnů čerpací práce a snižování hladiny vodních lagun držících se u několika obcí nebo pokračovalo čerpání ze zaplavených domů po zvyšující se hladině v obecních kanalizacích. Nové deště situaci dále zhoršily.

Hasiči znovu vyjížděli na řadu míst, aby pomáhali snižovat následky vody, která se dostala do obydlí, ale také pomáhali s technickým řešením při uvolňování ucpaných průtoků vodních cest, s čištěním kanalizačních vpustí apod.

Na několika místech vystoupaly hladiny sledovaných řek a potoků do I. a II. stupně povodňové aktivity.

05:50
Zlín – vyhlášení všeobecné výstrahy – nebezpečí záplav, III. stupeň ohrožení na řece Dřevnicivyhlášeno Městskou policií Zlín

06:00
Uherský Brod – III. stupeň povodňové aktivity – ohrožení na řece Olšava

06:00
Bystřička – III. stupeň povodňové aktivity – ohrožení nad přehradou

06:57
Zlín – opakované vyhlášení všeobecné výstrahy – nebezpečí záplav, III. stupeň ohrožení na řece Dřevnici

07:30
Bystřička – III. stupeň povodňové aktivity – ohrožení pod přehradou

10:00
Situace ve Zlínském kraji se nadále zhoršuje. Stále stoupá počet volajících se žádostí o pomoc. Na mnoha místech kraje došlo k dalšímu zvednutí hladin toků a k rozlití vody do okolních polí, silnic a domů. Hasiči registrují vice než sto organizovaných výjezdů, což je nejvíc z jednotlivých dnů v letošních jarních povodních a za poslední tři týdny.

Hejtman Zlínského kraje vyhlásil STAV NEBEZPEČÍ – platí do 13. 6. 2010, 24:00 hod.

12:00
Voda nadále stoupala v polích, kam se už dlohodobě nemůže vsáknout a začala se dostávat do blízkosti obytných částí obcí. Dramatická situace nastala v obci Zdounky na Kroměřížsku, kde voda zaplavila silnice, chodníky, domy, zaparkovaná auta a další majetek. Hasiči stále zasahují na desítkách míst v celém kraji.

14:00
Otrokovice – III. stupeň povodňové aktivity – řeka Morava

V obci Zdounky se situace natolik zhoršila, že velitel zásahu hasičů nakonec přistoupil k nařízené evakuaci několika osob. Své obydlí opustilo 12 lidí. V jednom případě byl malému dítěti předán plyšový maskot Dráček záchranáček. Na místo dorazila také psycholožka HZS Zlínského kraje, která byla vyslána do místního domova pro seniory. I zde se uvažovalo o možné evakuaci osob.

15:30
Ve Zdounkách došlo k další nařízené evakuaci osob. Do této doby bylo evakuováno celkem 17 osob, z nichž tři jsou senioři z místního domova. Celá ulice s domem pro seniory je pod vodou a bez proudu. Psychologové se snaží přemluvit seniory, aby opustili dům a nechali se přepravit do nedalekého kulturního domu, kde je zajištěno náhradní ubytování.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



V řadě míst dnes od časných ranních hodin hasiči odstraňují následky přívalových dešťů a brání rozlití vodních toků.

V kraji do 11 hodin vyjížděli ke 40 zásahům zejména na Hodonínsku a Vyškovsku. Ráno nejčastěji zasahovali na Hodonínsku, kde hladina řeky Veličky dosáhla 3. stupně povodňové aktivity a hrozí záplavami v několika obcích.

U Blatnice pod Svatým Antonínkem začala přetékat hráz přehrady Blatnička. Voda u obce až do výše 20 centimetrů zaplavila silnici a několik sklepů domů. Dalšímu ohrožení domů v obci hasiči brání budování hrází z pytlů s pískem. Koryto místního potoka, který hrozí zaplavením obce, hasiči od rána uvolňují v Hrubé Vrbce. Povodňové zábrany před vodou ohrožující domy hasiči budují také ve Velké nad Veličkou. Zatopené sklepy a další prostory hasiči odčerpávají také v v Kněždubu, Dubňanech, Hodoníně, Petrově, Sudoměřicích, Louce a Mikulčicích.

V Lipově hasiči kromě čerpání vody ze sklepů a sokolovny snižovali hladinu vody v přečerpávací stanici místní kanalizace. Zatopený kanál hasiči uvolňovali v Moravském Písku. Naplaveniny odstraňovali z koryta Veličky ve Strážnici. Na rozliv vody se hasiči připravovali také v Rohatci. Na Vyškovsku hasiči zasahují zejména ve Slavkově a v dalších místech, které přívalové deště ohrožovaly už v minul ute;ch dnech a týdnech. Ve Slavkově čerpají vodu ze zahrad, dvorů a sklepů ve Slovanské, Nádražní a Jiráskově ulici.

V ulici U stadionu hasiči snižují stav vody v záchytné nádrži a likvidují lagunu vody stékající z okolních polí a zahrad. Už několik dní po sobě hasiči čerpají vodu z okolí zámecké zdi a v prostoru Špitálské a Zámecké ulice. U zámku se snaží snížit hladinu zaplněného vodního příkopu, ve Špitálské ulici chrání domy hrázemi z pytlů s pískem. Pod cestou u zámecké zdi pomocí bagru vyhloubili propusť k odvodu vody do kanalizace.

V Milonicích pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů brání rozlití místního potoka a buduje protipovodňové zábrany z pytlů s pískem. Hasiči pomocí háků uvolňují ucpané koryto potoka a pomocí čerpadel se snaží snížit hladinu před ohroženým mostem. Vodu ze zatopených sklepů i přízemí domů hasiči v okrese čerpají v Bohdalicích-Pavlovicích. V Uhřicích likvidovali vodu ze zatopeného mlýna. Z objektu hasiči evakuovali ohrožená domácí zvířata.

V Hruškách hasiči vyjeli k budování protipovodňových zábran na soutoku řeky Litavy s Rakůvkou.Na Břeclavsku hasiči odčerpávaji sklepy v Dolních Dunajovicích a v restauraci v Moravské Nové Vsi, které voda již několikrát zatopila v minulých dnech a nyní se v blízkosti objektu vytvořila i vodní laguna. Protože do laguny neustále přitéká voda a jezero se může rozlít do obce, hasiči začali budovat hráz. K čerpání sklepů a dalších prostor hasiči vyjížděli také do Velkých Bílovic a Lanžhota. 

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je




Dnes dopoledne padlo rozhodnutí o stavbě protipovodňové hráze z gumopryžových vaků (plněných vodou) a pytlů s pískem v osadě Žabník. Při povodni před dvěma týdny hráz nestačila.

V Ostravě v Plzeňské ulici (nedaleko osady Bedřiška) hasiči z HZS MSK Ostrava-Zábřeh vyjeli čerpat vodu z laguny na silnici, nakonec „stačilo" vyčistit ucpaný kanál.

V Ostravě-Petřkovicích se rozvodnil Ludgeřovický potok, zatopil přízemí několika RD i sklepy, zahrady. Zde pomáhá několik jednotek hasičů.

Před polednem přestalo pršet, alespoň v Ostravě a okolí, což se příznivě projevilo například poklesem rozvodněného Ludgeřovického potoka v Ludgeřovicích (okres Opava) a sousední Ostravě-Petřkovicích. Viz foto a srovnejte s ranní situací – to jsem omylem napsal, že to bylo v Ostravě-Petřkovicích, ale bylo to už v Ludgeřovicích. Voda z potoka se na několika místech vrátila zpět do koryta a viditelně klesla. Hasiči dál pokračují v čerpání vody ze sklepů domků.

V ostravské osadě Žabník, kterou květnová povodeň zaplavila, staví 4 desítky hasičů protipovodňovou ochrannou hráz, tvořenou hlavně velkými gumopryžovými vaky, hasiči je vážou k sobě a plní vodou.

Celkem 10 osob zachránili a dalších deset evakuovali hasiči při povodni na Opavsku – a to v úseku mezi obcemi Stěbořice až po Opavu-Jaktař. Pro tyto osoby přijel hasičský autobus ze stanice HZS MSK v Opavě.

Šlo o obyvatele domů ve Stěbořicích u pivovaru, hasiči museli použít na jejich záchranu gumové čluny. Zachráněno bylo osm dospělých osob a dvě děti. Povodeň a zatápění bytů způsobuje rozvodněná Jaktařka, situace s rozlitou vodou, která zaplavuje obydlí, je obdobná i v Opavě-Jaktaři. Další desítky lidí odcházely a odcházejí zatím z neohrožených míst samy. Stejně například i z Nového dvora (okres Opava – je zde arboretum).

Podle místních voda pomaličku klesá.

17:00

U ostravské osady Žabník finišuje výstavba mobilní stěny (protipovodňové hráze), která má ochránit všechna zdejší obydlí. Podle prognóz podniku Povodí Odry (o průtocích) by stěna měla stačit… (Kulminace hladiny se zde očekává během následující noci).

Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjeli od půlnoci do cca 16:45 již 260× – na Opavsko přes 80, v Ostravě a nejbližší okolí (tedy okres Ostrava-město) přes 60 výjezdů, na Karvinsko a Novojičínsko vždy přes 40 výjezdů, Frýdecko-Místecko 16 a Bruntálsko 9 výjezdů.

K zásahu je opět připraven policejní vrtulník z Brna, v posádce jsou i dva letečtí záchranáři z HZS MSK.

Další významné srážky se očekávají „AŽ" v noci ze čtvrtka na pátek na česko-slovenském pomezí.

Voda, která teče z rybníka ze Stěbořic-Nového Dvora (nad zdejším Arboretem) poškozeným stavidlem, hladinu vodních toků Jaktařka a Velká v další části obce nezvýšila, naopak maximální dnešní hladina zde již klesla o 70 cm. Foto menší je z hlídání a úpravy hráze. Bylo nebezpečí, že by se hráz mohla protrhnout, což se, bohudík, dosud nestalo… I proto došlo v obci k evakuacím.

20:00

Stejně jako při povodni před dvěma týdny zapříčinila vysoká hladina Odry u Bohumína, že voda z potoka, který do ní teče, je vytlačována na dálniční vjezd v Bohumíně-Vrbici ve směru na Ostravu. Voda ale opadá velmi rychle (podle přítomných pracovníků ŘSD) a ještě dnes by mohl být vjezd na D1 zprovozněn. V kalné vodě se opět proháněli čilí kapříci a karasi, několik (plácajících se na asfaltu) pracovníci ŘSD přenesli do nedaleké Odry.

Hráz v Ostravě-Koblově, u osady Žabník, je hotova. Dobrovolní hasiči z Koblova ještě osazují mezery mezi velkými gumopryžovými vaky, plněnými vodou, pytli s pískem. Ty pro hasiče připravili kolegové ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Hladina v Odře nestoupá, čeká se na noční kulminaci, kdy přijde voda z hor (a vzdálenějších toků) … Poslední foto je z 18 až 18:30 hodin.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-miw-

Sdílet