Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidé si mylně vysvětlili tonutí, muž zemřel, jeho pes byl zachráněn

Dne 5. 6. 2010 ve 14:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně topícího se muže pod splavem ve Valašském Meziříčí.

Dne 5. 6. 2010 ve 14:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně topícího se muže pod splavem ve Valašském Meziříčí.


Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílila místní jednotka dobrovolných hasičů ze Stříteže nad Bečvou.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jednom ze splavů řeky Bečvy došlo k tragickému utonutí muže a k záchraně jeho psa. Za ne zcela jasných okolností se dostal muž se psem do vody u splavu, kde je oba uvěznil vodní válec. Přihlížející lidé z nedaleké cyklostezky si podle svědků zpočátku špatně vysvětlili celou situaci a pomoc přivolali, až byl muž pod hladinou. Boj s vodním živlem vůbec nepovažovali za tonutí.

Jako první na místo dorazila hlídka státní policie. Policisté se snažili sehnat rychle lano a muže zachránit. Ten však zmizel pod splavem, kde jeho bezvládné tělo kleslo pod vodní válec a spodní voda ho vyvrhla po proudu. Tělo vyplavalo pod splavem a policistům se muže podařilo vytáhnout na břeh. Ihned začali s oživovacími pokusy.

O několik minut později na místo dorazila posádka zdravotnické záchranné služby, následována hasiči. Lékař okamžitě vystřídal policisty a celá posádka se dál snažila muže přivést k životu. Ani po více než třiceti minutách boje o život se záchranářům nakonec nepodařilo šestatřicetiletého muže oživit a byl prohlášen za mrtvého.

Mezitím hasiči bojovali o záchranu topícího se psa, který byl stále pod splavem. Jeden z hasičů si nasadil záchrannou vestu a pod jistícím lanem byl vytažen kolegy proti proudu k bouřící vodě. Tam se podařilo černého psa zachytit a následně dopravit ještě živého na břeh. Místo zásahu bylo předáno policii, která případ dále šetří.

Zdroj: HZS Zlínského kraje


-kaw- 

Sdílet