Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Základní informace o koronaviru a onemocnění COVID-19 pro povinnou odbornou přípravu hasičů

V povinných tématech odborné přípravy se letos objevilo téma „Základní informace o koronaviru a onemocnění COVID-19: způsob přenosu, způsob ochrany, testy prokázání koronaviru v krvi, ochrana dýchacích cest, dekontaminace povrchů doprvních prostředků a objektů, opatření proti šíření viru.“

Přinášíme tak jedinečné informace k dané problematice tak, jak je fakticky popisují odborníci na danou problematiku.

Základní informace o koronaviru a onemocnění COVID-19

Na konci roku 2019 byla v Číně popsána série (klastr) zápalů plic (pneumonií) nejasného původu. První případy byly oficiálně hlášeny 31. 12. 2019 z nejlidnatějšího města ve střední Číně, z Wu-chanu (Wuhan), hlavního města čínské provincie Chu-pej (Hubei). Došlo k výskytu pneumonií, u nichž nebyl znám přesný původce onemocnění ani způsob přenosu.

Počáteční ohnisko ve Wu-chanu se rychle rozšířilo a ovlivnilo další části Číny. Případy onemocnění byly brzy odhaleny v několika dalších zemích, nejprve v Asii a Austrálii, postupně se onemocnění rozšířilo i do Evropy, Afriky a Ameriky.

Dne 30. ledna 2020 Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze, 11. března 2020 WHO prohlásila šíření koronaviru za pandemii (hromadný výskyt infekčního onemocnění velkého rozsahu zasahující více kontinentů).

Dne 13. března byla Světovou zdravotnickou organizací za hlavní epicentrum nákazy vyhlášena Evropa.

První případ onemocnění v České republice byl evidován 1. března 2020.


Způsob přenosu

Kontakt a přenos kapénkami

Přenos přímým, nepřímým nebo úzkým kontaktem (v okruhu 1 metr) s infikovanou osobou prostřednictvím infekčních sekretů jako sliny a respirační sekrety nebo jejich respirační kapénky, které jsou vylučovány při kašli, kýchání, mluvení nebo zpívání. Respirační kapénky jsou v průměru větší než 5–10 mikronu (1 milióntina metru), zatímco kapénky menší jsou označovány jako aerosol (jádra kapének).

Přenos vzduchem (airborne transmission)

Šíření infekčního agens způsobené diseminací (rozsevem) infekčních aerosolů, vznášejících se ve vzduchu na velké vzdálenosti po dlouhou dobu. Tento způsob přenosu viru SARS-CoV- 2 se může uplatnit zejména během lékařských pracovních postupů, při kterých vzniká aerosol. Aktivně je diskutováno a vyhodnocováno, zda k šíření aerosolem může docházet ve vnitřních zařízeních se špatnou ventilací.

Přenos kontaminovanými povrchy

Respirační sekrety nebo kapénky vylučované infikovaným jedincem mohou kontaminovat povrchy a předměty. Životaschopný SARS-Cov-2 virus a /nebo RNA detekovaná RT-PCR lze nalézt na kontaminovaných površích po dobu hodin až dnů v závislosti na okolním prostředí (včetně teploty a vlhkosti) a typu povrchů, zvláště ve vysokých koncentracích ve zdravotnických zařízeních, kde jsou léčeni pacienti s covid-19.

K přenosu může docházet nepřímo dotykem kontaminovaných povrchů nebo předmětů (např. stetoskopy, teploměry) a následně dotykem úst, nosu nebo očí. Tímto způsobem se mohou obecně přenášet i ostatní koronaviry a další respirační viry.

Často se jedná o kombinaci všech výše uvedených přenosů (např. v restauracích, při sborovém zpěvu, na sportovních akcích, ve fitness centrech).


Způsob ochrany

Ochrana podobná jako u jiných nákaz přenášených kapénkami či kontaktem, platí pravidlo 3R – respirátory, rozestupy, ruce.

Respirátory (FFP2)

Zakrytí nosu a úst je vysoce účinná prevence při přenosu onemocnění. Pro zesílení ochrany před onemocněním se používá kombinace respirátoru a ochranného štítu, zejména ve zdravotnictví a v provozech, kde dochází k úzkému a dlouhodobějšímu kontaktu s lidmi. Je nezbytné respektovat aktuální oficiální opatření.

Nově se rozšiřující mutace koronaviru jsou totiž nakažlivější a riziko infekce se zvyšuje i při krátkém kontaktu s infekční osobou. Čím více lidí bude nosit respirátory, tím méně koronaviru bude cirkulovat v populaci. Je důležité respirátory nosit řádně nasazené, aby zakrývaly nos a ústa, a pravidelně je měnit. Respirátory minimalizují riziko nákazy.

Rozestupy

Rozestupy jsou důležité, aby se minimalizovalo riziko kapénkové infekce, proto se vyhýbejte místům s větším počtem lidí, nebo místům, kde byste se mohli setkat s nemocnými lidmi, udržujte rozestupy minimálně jeden, ideálně dva metry či více, od ostatních na veřejných místech.

Čím větší počet kontaktů, tím vyšší riziko infekce. Vyhněte se úzkému kontaktu s lidmi s akutním respiračním onemocněním.

Ruce

Koronavirus se do těla dostává oční spojivkou, nosem nebo ústy, je proto důležité nedotýkat se obličeje, zejména očí, nosu a úst nemytýma rukama, proto si pravidelně myjte ruce a rovněž pomáhejte při mytí rukou osobě, o kterou pečujete (děti, nemocní atd.).

Nedotýkejte se zevní strany respirátoru. Mytí rukou provádějte mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund, poté si ruce opláchněte a důkladně osušte, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo v jejich okolí, také před jídlem, pitím nebo kouřením a po fyzickém kontaktu s často dotýkanými předměty, včetně bankovek a mincí.

Očkování

Očkování obecně pomáhá předcházet infekčním nemocem. Je napodobením přirozené infekce, kdy po aplikaci vakcíny dochází v organismu k tvorbě ochranných protilátek. Očkovací látky proti covid-19 vyvolávají v těle očkovaného jedince imunitní odpověď, která zabraňuje vzniku onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 nebo předchází těžkým následkům.

V současné době mají hasiči povinnost očkovat se proti těžkému průběhu či nákaze touto nemocí. Jejich očkování musí být ukončeno – tedy musí uplynout 14 dnů po poslední dávce – k 1. březnu 2022.

Testy prokázání koronaviru

PCR testy

Laboratorní diagnostika covid-19 se provádí přímým průkazem nukleové kyseliny SARS- CoV-2 (RT-PCR).

Vyšetření se provádí výtěrem z nosohltanu, u hospitalizovaných z dolních dýchacích cest při umělé plicní ventilaci.

Antigenní testy

Rychlotesty k přímému průkazu antigenu mají ve srovnání s PCR testem u symptomatických osob senzitivitu 95,4% a specifitu 89,1%. Jejich výhodou je nízká cena a rychlé provedení bez potřeby transportu vzorku do laboratoře – výsledek bývá k dispozici do 15 minut.

Pozitivní test u symptomatické osoby infekci potvrzuje, negativní nevylučuje. V případě negativity testu je třeba v dalším kroku vyšetřit obdobný vzorek pomocí PCR. Pozitivní výsledek antigenního testu u asymptomatických osob je nutné ověřovat metodou PCR.

Vyšetření protilátek

Sérologické testy vzhledem k několikadennímu intervalu od prvních příznaků do nástupu protilátkové odpovědi (takzvané imunologické okno) nejsou indikovány k diagnostice akutního onemocnění covid-19 ani k ověřování stavu imunity.

Protilátková odpověď proti SARS-Cov-2 se objevuje ve 2. – 3. týdnu nemoci. IgM, IgA a IgG protilátky se mohou tvořit zároveň, někdy dokonce IgG dříve než IgM.

U osob s mírnými příznaky onemocnění nebo s asymptomatickou infekcí se protilátky nemusejí vytvořit vůbec.

Další a stále aktualizované informace můžete sledovat na webu Státního zdravotního ústavu, který je zdrojem tohoto článku. Aktuálně platná opatření jsou na webu Vlády ČR.

Sdílet