Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr přivál hasičům v celé republice výjezdy, výstraha meteorologů se vyplnila

Od půlnoci hasiči zasahují na mnoha místech republiky, odstraňují popadané stromy, zajišťují poškozené střechy a zasahují u dopravních nehod.

V pátek 28. ledna 2022 byla prostřednictvím SIVS vydána výstraha před silným větrem pro celé území České republiky. Tato výstraha byla později zvýšena na velmi silný vítr vyjma krajů Jihočeského a Karlovarského.

V neděli hned po půlnoci pak hasiči zaznamenali zvýšený počet hlášení mimořádných událostí v souvislosti s vydanou výstrahou. Výstraha platí do dnešní půlnoci. Dle předpokladu meteorologů by se pak situace měla uklidňovat.

Od sobotní půlnoci do 18. hodiny večer vyjeli hasiči k 2558 událostem, což je více než sedminásobek průměrného denního počtu, ke kterým hasiči vjíždějí.

Nejhůře z pohledu hasičů doplatil na silný vítr Středočeský, Ústecký kraj a Jihomoravský kraj.

Nejčastěji hasiči odstraňovali vyvrácené stromy a popadané větve z komunikací i železničních tratí, zajišťovali uvolněné střešní krytiny a zasahovali na silnicích, kde silný nárazový vítr také komplikoval dopravu.

HZS ČR

Jihočeský kraj

Výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu, která avizovala silný vítr, skončila pro Jihočeský kraj v sobotu 29. ledna v 23 hodin. Přesto ještě nad ránem v neděli 30. ledna hasiči na území Jihočeského kraje odklízeli větrem popadané stromy.

Situace na jihu Čech není vůbec dramatická. Všech událostí, které jsou spojeny s odklízením následků silného větru, bylo do osmé hodiny ranní 15. Hasiči téměř ve všech případech odklízeli ze silnic popadané stromy, pouze v Dačicích museli zajišťovat plechovou garáž, kterou vítr utrhnul ze základů a odnesl na silnici.

V Hluboké nad Vltavou a Řípci do spadlých stromů narazilo osobní auto. Obě nehody jsou bez zranění

10:30

Od ranních hodin jsme vyjeli k téměř 50 tzv. mnohačetným výjezdům (během jednoho výjezdu jednotka odklidí i více stromů). Nejvíce zásahů mají hasiči na Jindřichohradecku – 14, dále pak na Českobudějovicku a Prachaticku, a to po deseti.

Naprostá většina událostí jsou popadané stromy, v Hrdějovicích vítr povalil ohrazení staveniště, v Horní Pěně jsme pomáhali s utrženým telefonním vedením, v Táboře a Soběslavi hasiči zajišťovali uvolněné části střech.

12:45

Počet výjezdů, u kterých v průběhu dnešního dne zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů, již překonal osmou desítku. Jednoznačně nejvíce práce mají hasiči na Jindřichohradecku, kde evidujeme již 30 výjezdů.

Ve statistice „větrných“ zásahů je v tuto chvíli na druhém místě Českobudějovicko, kde počítáme již 20 vícečetných událostí.

Opět se jedná především o odklízení stromů popadaných především na komunikace. V Českých Budějovicích u parku Stromovka hasiči zajišťovali uvolněnou reklamu.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Od rána se díky silnému větru začaly množit výjezdy k popadaným stromům. Hasiči zasahovali v celém kraji u několika stovek událostí.

Naše operační středisko během dnešního dne zažilo nápor událostí. Celkem vyslalo jednotky k více než 300 zásahům, které měly souvislost se silným větrem. Průměrný počet výjezdů se pohybuje kolem 250 za celý týden. Je tedy zřejmé, že dnes šlo o výrazně nadprůměrný stav.

Jak je ze statistiky patrné, nejčastěji zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů při odstraňování popadaných stromů.

V několika desítkách případů ale také odstraňovaly tzv. nebezpečné stavy. Často se jednalo o poškozené střešní krytiny a jiné uvolněné předměty.

Ve dvou případech vyjely jednotky k dopravním nehodám, které měly souvislost se silným větrem. První se odehrála ráno u obce Valchov na Blanensku, kde osobní vůz narazil do popadaných stromů na silnici. Záchranná služba ošetřila jednoho muže o odvezla jej do nemocnice. Druhá událost se stala před polednem poblíž obce Lanžhot na Břeclavsku. Vlak se tam střetl se stromem a doprava musela být zastavena. Událost se obešla bez zranění.

Hasičský záchranný sbor neeviduje škody, které nesouvisí s požáry, přesto je patrné, že dnes ke škodám na majetku došlo. Ve Znojmě jsme například zasahovali u popadaných okapů a střešní krytiny. Materiál poškodil zaparkovaná auta. Škody jsou evidentní také na poškozených střechách.

Pomáhali jsme provizorně opravit střešní krytinu např. v obcích Bučovice, Mutěnice, Veselí nad Moravou, ale také v Brně nebo v obci Suchov na Hodonínsku.

V podvečer se situace začala uklidňovat a hasiči vyjíždějí k událostem již v mnohem menší míře.

HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

V souvislosti s větrem zatím hasiči v kraji zasahovali u několika jednotlivých případů. Od sobotního večer do nedělního dopoledne se jedná o patnáct případů, kdy hasiči odstraňovali stromy spadlé na komunikace či na dráty elektrického vedení.

Takto zasahovali v Damicích, Útvině, Žluticích, Nejdku, Staré Roli, Stráži nad Ohří, Otovicích, Chyši, Nové Vsi, Krásné nebo Lázních Kynžvart. Výstraha před silným větrem i pro Karlovarský kraj je platná do zítřka.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Výstrahy meteorologů před silným větrem se vyplnily, profesionální i dobrovolní hasiči po celém kraji a pracovníci našeho operačního střediska tak měli dnes plné ruce práce. Do dnešní 20. hodiny evidujeme celkem 145 událostí, z toho bylo 125 technických pomocí, které jsme poskytli při řešení následků řádění silného větru.

Nejvíce událostí jste nám hlásili na Trutnovsku (36), Královéhradecku (32) a dále na Náchodsku (27), Jičínsku (26) a Rychnovsku (24).

Především jsme odstraňovali stromy spadlé na komunikace, vyvrácený porost hrozící dalším pádem na veřejných místech, pomáhali jsme také s upevněním uvolněných částí střech a zajišťováním prostoru při pádu elektrického vedení.

V jednom případě došlo k nárazu jedoucího vlaku do stromu v kolejišti, a to u Vysokova na Náchodsku. Nikdo nebyl zraněn, hasiči pomohli vystoupit 21 cestujícím, kteří odešli na vlakovou zastávku.

HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Výstraha meteorologů se vyplnila. Krátce před půlnocí začali hasiči v Libereckém kraji vyjíždět k událostem spojeným s výstrahou silného větru dosahujícího až 110 km/h.

Vítr láme větve i celé stromy, které potom zpravidla tvoří překážku na silnicích, popřípadě s sebou při cestě k zemi strhnou i dráty elektrického vedení. Hasiči také zajišťují uvolněné střešní krytiny objektů za pomoci výškové techniky.

K 15. hodině odpolední máme od půlnoci celkem 221 událostí, a to:

  • na Českolipsku – 87,
  • na Liberecku – 75,
  • na Semilsku – 35,
  • na Jablonecku – 24.

HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Sto výjezdů kvůli silnému větru mají na kontě od nedělního (30. 1. 2022) brzkého rána do večerních hodin jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje. Šlo tradičně hlavně o odstraňování popadaných stromů a silných větví, hasiči také odstraňovali či provizorně připevňovali plechové střešní krytiny.

Tyto události se obešly bez zranění i bez větších materiálních škod. Nejčastěji zasahovali hasiči na Bruntálsku – 30×, na Karvinsku a Opavsku vždy 18×, ve třech zbývajících okresech MS kraje (FM, NJ, OV) se dosavadní výjezdy kvůli větru pohybovaly vždy kolem desítky.

Šťastně – bez poškození zdiva a střechy – skončil nedělní odpolední pád padesátileté jedle na rodinný domek v Ostravě-Antošovicích. Hasiči z HZS MSK (stanice Ostrava-Přívoz) a dobrovolní z Koblova museli kvůli ustavení automobilové plošiny (ze stanice HZS MSK Havířov) v zahradě odřezat několik metrů pletivového plotu i s jedním sloupkem a zkrátit několik stromů a keřů.

Po postupném a opatrném obřezávání stromu z plošiny motorovou pilou nakonec bezpečně – asi po hodině řezání – stáhly osekaný kmen na zem dva hasičské navijáky.

HZS Moravskoslezského kraje

Praha

V neděli 30. ledna 2022 zasáhl Prahu silný vítr. Podle předpovědi meteorologů byla nejhorší situace kolem poledne, do 15:00 hodin to pak byla více než stovka událostí.

První případy hasiči v Praze evidovali již v ranních hodinách, většinou se jednalo o popadané větve. Do 8:00 hodin jednotky v Praze vyjížděly k necelé desítce událostí. Od 11. hodiny pak případů příbývalo a hasiči vyjížděli v průměru kadé dvě minuty.

Ve zvýšené pohotovosti bylo v Praze 31 jednotek dobrovolných hasičů, které se průběžně během dne zapojovaly do zásahové činnosti.

Po 14. hodině se situace pomalu uklidňovala a zásahů ubývalo. Jednalo se o typické zásahy, spojené se silným větrem, tedy uvolněné plechy na střechách domů a popadané větve nebo stromy hrozící pádem.

HZS hl. m. Prahy

Středočeský kraj

V souvislosti se silným větrem evidujeme od půlnoci v našem kraji 52 událostí. Nejčastěji vyjíždíme k popadaným stromům přes pozemní komunikace (46). Nejvíce událostí máme na Benešovsku (11), Mladoboleslavsku (9), Nymbursku (7) a Praze-východ (7).

HZS Středočeského kraje

Zlínský kraj

V neděli vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů celkem k 111 událostem, souvisejících s odstraňováním následků silného větru na území celého Zlínského kraje.

Výjezdy podle okresů:

Kroměříž – celkově 40 výjezdů, z toho 14 výjezdů souviselo s poškozením střech, 1 s poškozenou tabulí návěstidla na 261 kilometru dálnice D1 a 1 s poškozeným elektrickým vedením.

Zlín – celkově 38 výjezdů, z toho 6 výjezdů souviselo s poškozením střech a 2 s poškozením elektrického vedení.

Uherské Hradiště – celkově 18 výjezdů, z toho 4 výjezdy souvisely s poškozením střech a 2 s poškozením elektrického vedení.

Vsetín – celkově 15 výjezdů, z toho 1 výjezd souvisel s poškozením střechy a 2 se spadlým stromem na železniční trať.

V případě poškození střech jsme provedli provizorní opravu v případě, kde to dovolily podmínky. K problémům s elektrickým nadzemním vedením jsme spolupracovali s pohotovostní službou provozovatele sítě. V případě stromů spadlých na železniční trať bylo postupováno tak, aby zpoždění vlaků bylo co nejmenší.

K zranění osob nedošlo.

HZS Zlínského kraje

Kraj Vysočina

Výstraha meteorologů se vyplnila a Vysočinu v sobotu v podvečer zasáhl silný vítr. Od sobotní sedmé hodiny podvečerní do nedělní půlnoci zasahovali hasiči na Vysočině u více než 220 událostí v souvislosti s počasím.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tam plynulému provozu. Problémy popadané stromy působily také na železnici, a to například u Hodic nebo Dobronína. Nejvíce událostí řešili hasiči na Havlíčkobrodsku a Žďársku.

HZS Kraje Vysočina

Olomoucký kraj

Náročnou neděli mají za sebou profesionální i dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji. Kvůli vichřici, která zasáhla celé území, byly naše jednotky v terénu od brzkého rána až do nočních hodin a nezastavily se. Celkově evidujeme v souvislosti se silným větrem téměř 250 zásahů, a to v období od půlnoci 30. ledna až do 7.00 31. ledna.

Převážně jsme odstraňovali stromy z komunikací. V kraji došlo ovšem také ke dvěma železničním nehodám, které způsobil náraz vlaku do spadeného stromu v profilu trati. Řešili jsme rovněž utržené střechy na rodinných domech a veřejných budovách či billboardy hrozící pádem na chodník.

Pernou neděli mělo samozřejmě rovněž naše krajské operační a informační středisko, které přijalo a odbavilo stovky tísňových volání a zároveň koordinovalo desítky jednotek v terénu.

Nejvíce zaměstnalo odstraňování následků vichřice hasiče na Prostějovsku a Olomoucku, kde jsme zaznamenali mnoho výjezdů také k poškozeným střechám. Nejvíce jsme jich řešili v Prostějově a okolí.

Většinou se jednalo o utrženou plechovou krytinu, která hrozila pádem na chodník či komunikaci. Provizorně jsme je zajistili v Prostějově například na Husově náměstí na budově pošty, v centru ve Školní ulici na objektu magistrátu či na panelovém domě v Kostelecké ulici.

Uvolněné plechové střechy jsme zabezpečili i na rodinných domech, například na několika místech v Olomouci, Konici, Plumlově, Loučanech, Olšanech u Prostějova, Hradčanech, Drahanech, Doloplazech či ve Slatinicích.

Ve Vícově jsme zasahovali u poškozeného billboardu u komunikace a v Hranicích vítr poničil velký textilní billboard na jedné z budov na třídě 1. máje. V Olomouci ve Smrčkově ulici jsme odstraňovali strom ze zaparkovaného vozidla a v Uničově jsme museli strom dostat z drátů elektrického vedení.

Dvě železniční dopravní nehody kvůli stromům v profilu tratě jsme řešili ve Dzbelu na Prostějovsku a v Malé Moravě na Šumpersku. V obou případech vlak narazil do stromu, následky jsme likvidovali ve spolupráci s drážními hasiči SŽ.

HZS Olomouckého kraje

Sdílet