Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hussechuck a Shield. Firma Amplla představila novodobé designové hasicí přístroje: jsou kruhové, české a funkční

Minimaxy jsou tu s námi už pěkně dlouho. V těch lepších případech visí na stěnách podle předpisů a ještě je nikdy nikdo neshodil, v těch horších případech, často v domovech, buď chybí, nebo jsou někde pěkně uklizené, protože koukat na ně celý život v obývacím pokoji je … prostě nereálné.

Když pak začne hořet, kdesi uklizený hasicí přístroj je k ničemu. To poznal i architekt Přemysl Kokeš. Opravil torzo původního Lichtenštejnského zámku u Lanškrouna, který v 18. století třikrát vyhořel. V roce 2017 zde opět hořelo a na vlastní kůži poznal, že hašení není snadné.

Nejprve stojíte před volbou zda utéct a nechat vše napospas ohni, nebo se pokusíte zachránit vše, co léta budujete. Zvolil jsem záchranu, ale jako mnozí jiní jsem nikdy nevěnoval pozornost hasicím přístrojům, byly dobře ukryté.

Našel jsem jej. Fungoval. Ale i tak jsem se nadýchal kouře a žár ohně byl těžkým protivníkem. V budovách, které jsem navrhoval od té doby ještě více dbám na hasicí techniku. Hledal jsem přístroje, které nebudou kazit navržený styl, které nebudu muset skrývat.

V celém světě jsem nic vhodného nenašel. Spojil jsem se s odborníky a zjistil jsem, že má zkušenost není ojedinělá. Nad hašením se ani z ergonomického hlediska nikdo nezamýšlel. Lidé se k tomu velmi často udusí a to nejen u hašení, ale i při pokusu uniknout z hořící budovy.

Ve spolupráci s oslovenými odborníky jsem vytvořil návrh, který odpověděl na mou zkušenost i jejich poznatky,

uvádí k historii firmy Amplly architekt.

Ve čtvrtek 5. května 2022 byly hasicí přístroje Hussechuck [hasičák] a Shield představeny, symbolicky v Divadle U Hasičů v Praze. Zároveň byl otevřen pražský showroom a v České republice se přístroje začaly prodávat.

Hasicí přístroj je dostupný ve dvou verzích. Základní verze bez štítu nese jméno Hussechuck a je jen 8 cm široká. Verze doplněná o ochranný štít se jmenuje Shield. Štít chrání před žárem, použitá prášková náplň potlačuje nebo hasí oheň a uživateli zůstává jedna ruka volná.

Hussechuck i Shield jsou vyráběny v Hlinsku a částečně ve Frýdlantě nad Ostravicí. Oba produkty byly s úspěchem představeny na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Několik prvotních dojmů

Prvním dojmem člověka většinou je „wtf … kapitán Amerika“. Však také základní prezentace projektu tak vypadala, člověk sám hrdinsky stojí proti ohni a se vším si poradí. Jenže za tímhle jednoduchým dojmem jsou čtyři roky práce a detaily, které nejsou okamžitě zřetelné.

Jasně. Primárně je to hezké. Varianta Shield je tvořena jako součást moderního interiéru, za který se majitel nebude stydět. K dostání je v několika barvách a různých úpravách, problémem nebude ani přizpůsobení na míru. V obývacím pokoji může být s motivem obrazu, v kuchyni s motivem kytiček.

Jasně. Krása není vše, mocným argumentem je použitelnost. V diskuzích často zaznívá to, že standardní hasicí přístroj každý zná, každý ví jak ho použít a na první pohled je vidět, kde visí. Skrytý „štít“ neinformovaný člověk nepoužije.

Tady je vhodné oddělit domácnosti a ostatní prostory. Doma to je snad jasné – doma bydlí malý okruh lidí a členové domácnosti samozřejmě nezapomenou, že se za „obrazem“ ukrývá hasicí přístroj. Spíše naopak, všichni budou přesně vědět, kde je. Na stěně v obýváku.

V kancelářích už to začíná být jiné. Pohybuje se tu více lidí, návštěvy… Když začne hořet, teoreticky prý vezme návštěva nejbližší viditelný hasičák a plameny hrdinně uhasí. Reálně ale budou hasit spíše zaměstnanci, kteří v rámci BOZP stejně musí být proškoleni a s umístěním hasicích přístrojů by měli být seznámeni. Je pak jedno, zda do ruky vezmou „ten normální“, nebo „ten kruhový“.

V obchodních centrech a podobných prostorech moc šancí v začátku nevidím. Tady je potřeba hrubá síla a znalost podoby hasicího přístroje po 130 letech jednoduše nic nenahradí.

Možná by pomohla varianta s „užitným potiskem“ – místo obrazu a kytiček prostě velkým logem a nápisem přiznat „HASICÍ PŘÍSTROJ“ (po vzoru hydrantu), nicméně tato jednoduchá varianta zatím chyběla jak na prezentaci, tak v showroomu.

Další zmiňovanou výhodou je jednorukost. Když štít na levou ruku nasadíte, pravou máte volnou. Využívali toho už rytíři, využít toho můžete i vy. Jen místo meče chytíte třeba dítě. Ale pozor, když budete chtít, hasit můžete i standardně. Hadice pro namíření hasiva nechybí a ještě je o něco delší, než standardně.

Celá konstrukce také chrání „vnitřnosti“. Jednoduše tak není dostupná plomba, pojistka ani ventil a zvídavé dítě tak bez odklopení nezpůsobí žádné škody.

Tím, že je hasicí přístroj kruhový, má v sobě místo. Místo, které může být využito pro tzv. „bod záchrany“. V divadle bylo prezentováno doplnění štítu o ochrannou masku a „ledvinku“ obsahující důležité dokumenty, například rodinné pasy. A chystá se toho víc.

I když to pořád může vypadat jako drahá legrace, reálně to legrace není. Vzhledem k tomu, že se jedná o hasicí přístroj, musí samozřejmě splňovat normy.

Přístroj je vyroben dle norem ČSN EN 3–7 + A1:2008, ČSN EN 3–8:2021, ČSN EN 3–10:2010, má hasicí schopnosti 21 A 113 B, C, je vhodný pro hašení pevných materiálů, hořlavých kapalin, hořlavých plynů, je vhodný pro použití při požáru elektrického napětí do 1000 V, ve vzdálenosti 1 m a při požárech kapalin.

Obsahuje 4 kg prášku, hnacím plynem je dusík.


Hussechuck a Shield rozhodně nejsou pro každého. Ani se nesnaží být. Proč by například měly nahrazovat hasicí přístroje v cisternách a dopravních automobilech, jak psal „odborný komentátor“ v jedné diskuzi…

„Hasičáky“ jsou pro ty, kteří hledají alternativu standardního hasicího přístroje při zachování a možném zlepšení funkčnosti. Firma totiž chystá i další verze, budou i chytré.

Cena není lidová, nejlevnější varianta stojí necelých 14 tisíc, ale těším se, až uvidím fotky nějaké novostavby a vymazlený Shield tam bude na stěně. A ještě víc se těším na informaci o tom, že jeho použití někomu zachránilo život.

Michal Šafus
POŽÁRY.cz
Sdílet