Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na mezinárodním závodu Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2023 se ukázala evropská špička

Náročná a rychlá trať, devadesátka závodníků a závodnic, odhodlání překonat sám sebe. Tak by se dal popsat závod Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2023, kterým žilo 7. a 8. července jihlavské Masarykovo náměstí.

Dvoudenní závod s mezinárodní účastí sliboval už podle přihlášených účastníků napínavou atmosféru, což se poté na závodní dráze naplnilo. Na startu byli závodníci nejen z různých koutů České republiky, ale také z Maďarska, Slovinska, Rakouska, Slovenska nebo dokonce Velké Británie.

Soutěž začínala u paty věže, odkud museli závodníci vynést do 3. NP hadici sbalenou do harmoniky o hmotnosti téměř 20 kg. Závodníci stojící na horní podestě věže pak vytahovali hadice sbalené do kotouče o hmotnosti cca 20 kg, které byly zavěšeny na laně až těsně nad zemí. Po umístění hadic do boxu museli hasiči seběhnout z věže, aniž by minuli jeden schod.

Následovala disciplína Kaiser Box, ve kterém přemisťují závodníci pomocí úderů kladivem 75kg závaží na konec dráhy. V další části tratě probíhali hasiči slalomem a roztahovali zavodněné hadicové vedení. Pomocí proudnice pak bylo nutné sestřelit terč a následovala nejnáročnější část závodu – transport 80kg figuríny do cíle na vzdálenost asi 40 m.

Na start dráhy FCC-Czech Jihlava 2023 se v pátek dopoledne, kdy probíhala soutěž jednotlivců, postavilo celkem 82 mužů a 7 žen. V bouřlivé atmosféře závod gradoval až do odpoledních hodin. Časový limit na splnění všech disciplín byl pro muže 4 minuty, pro ženy 6 minut.

Trať absolvovali všichni v zásahovém oděvu a s aktivním dýchacím přístrojem. Těm nejlepším závodníkům však stačila ani ne polovina limitu. Na časomíře svítil čas i pod 2 minuty, když s taženou figurínou protínali ti nejlepší cíl.


V celkovém pořadí všech mužů jednotlivců bez ohledu na věkové kategorie zvítězil rakouský reprezentant Martin Remplbauer (FCC Team Austria), který prolétl tratí za skvělých 92,66 s.

Druhým nejrychlejším závodníkem a zároveň nejlepším Čechem byl Michal Brousil (HZS Jihočeského kraje, ÚO Písek) s časem 94,45 s, který tak prokázal, že má Česká republika v mezinárodní špičce své místo.

Finálovou trojici uzavřel s časem 94,8 s úřadující evropský šampion Patrik Štefelin reprezentující PGD Radovljica ze Slovinska.


Ze sedmi statečných žen, které absolvovaly stejné disciplíny jako muži bez úlev, byla nejrychlejší Bianca Schöffegger (FCC Team Austria) v čase 193,11 s.

Druhé a třetí místo patřilo Češkám – druhá nejrychlejší byla Kateřina Vodičková (SDH Rokytnice nad Rokytnou) s těsným odstupem 195,19, následovala ji Aneta Stratilová (SDH Olšany u Prostějova) s časem 291,94 s.


Závody jednotlivců to vše nekončilo. V sobotu ráno odstartoval druhý závodní den, v rámci kterého se mezi sebou utkaly přihlášené tandemy a štafetové týmy.

Při tandemech byly závodní tratě rozděleny na polovinu mezi dvojici závodníků, předávka byla u Kaiser boxu. V kategorii do 40 let nenašla přemožitele tandemová dvojice Thomas Bogovits a Martin Remplbauer (FCC Team Austria 1), hned těsně za nimi doběhl slovinský tandem Štefelin, Pavlič (Slovenian Fire) a trojici uzavřeli na stupních vítězů Češi z Czech Team – Michal Brousil a Vojtěch Dvořák.

Skvělé časy byly vidět také v kategorii nad 40 let, kde vítězily zkušenosti. Nejrychlejší byla česká dvojice Tomáš Višňar a Martin Plšek (2 starci), za nimi pak česko-slovinský tandem Sebastjan Vovko a Tony Rendl, třetí doběhli David Kubiš a Marek Víšek (Czech Team).

Sobotním vyvrcholením pak byl vyřazovací závod štafet. Soutěžním pavoukem se do semifinále dostaly dva české týmy – Czech Team a Perníkáři, rakouský FCC Team Austria a slovinský S-Gard Team Slovenia. Play-off bylo neúprosné, roli hrály jen setiny vteřin. Ze štafetového finálového rozstřelu vyšli nakonec Slovinci, kteří zvítězili nad Rakušany. Třetí místo uhájil Czech Team. Nejen vítězům, ale všem zúčastněným blahopřejeme ke skvělým sportovním výsledkům. Po oba závodní dny panovalo na rozpáleném náměstí obrovské horko, které se za použití povinných výstrojních součástek pro závodníky ještě pocitově násobilo. I takové podmínky ale k závodům FCC patří. Budeme se těšit se všemi na viděnou opět za rok v Jihlavě!

Akci FCC-Czech Jihlava 2023 pořádal spolek AVIKA z.s. za podpory České hasičské sportovní federace z.s. a dalších mnoha partnerů mezi které patří např. Tatra Trucks CZ, Kobit THZ, město Jihlava a kraj Vysočina. Děkujeme za podporu!

Vítězové kategorií (kompletní výsledky jsou ke stažení pod zprávou)

Muži/Men

OPEN

  1. Martin Remplbauer (FCC Team Austria) 92,66
  2. Michal Brousil (HZS JHC, ÚO Písek) 94,45
  3. Patrik Štefelin (PGD Radovljica) 94,8

M30

  1. Patrik Štefelin (PGD Radovljica) 94,8
  2. Maroš Bošeľa (OZ Hasič Polomka) 103,73
  3. Daniel Vrba (SDH Cítoliby) 109,49

M31–40

  1. Martin Remplbauer (FCC Team Austria) 92,66
  2. Michal Brousil (HZS JHC, ÚO Písek) 94,45
  3. Thomas Bogovits (FCC Team Austria) 102,5

M41–45

  1. Tomáš Višňar (HZS HKK, ÚO Jičín) 103,35
  2. Marek Víšek (HZS Pardubice) 109,09
  3. Martin Plšek (HZS hl.m. Prahy) 113,18

M46–50

  1. Sebastjan Vovko (PGD Stara Cerkev) 107,14
  2. Adrian Ficik (TFA Team Slovakia) 112,95
  3. Tony Rendl (Česká Kubice) 117,03

M51

  1. Robert Green (Kent Fire) 131,64
  2. Andreas Gassner (FFKogl) 136,79
  3. Adrian Gaitan (Brunn am Gebirge) 142,98

Ženy/Women

  1. Bianca Schöffegger (FCC AUSTRIA) 193,11
  2. Kateřina Vodičková (SDH Rokytnice nad Rokytnou) 195,19
  3. Aneta Stratilová (SDH Olšany u Prostějova) 291,94

Tandem M

  1. Bogovits, Rempelbauer (FCC Team Austria 1 / AT) 74,99
  2. Štefelin, Pavlič (Slovenian Fire / SLO) 75,13
  3. Dvořák, Brousil (Czech Team / CZ) 83,19

Tandem M40

  1. Višňar, Plšek (2 starci / CZ) 82,25
  2. Vovko, Rendl (Old Wolfs / SLO + CZ) 84,52
  3. Kubiš, Víšek (Canada Team / CZ) 85,7

Štafety /Relay

  1. S-Gard Team Slovenia
  2. FCC Team Austria
  3. Czech Team

Více fotografií z celé akce je k nalezení na eu.zonerama.com/Den­dafirefoto.

Sdílet
Přiložené soubory
FCC JIHLAVA VÝSLEDKOVÁ LISTINA PO KATEGORIÍCH.xlsx zobrazit online XLSX 96 kB