Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evropská unie v létě roku 2023 zdvojnásobí hasičskou flotilu rescEU, založen byl také podpůrný tým pro problematiku přírodních požárů

Komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič 30. května 2023 v návaznosti na projev předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové o stavu Unie v září loňského roku oznámil, že v rámci příprav na letošní sezónu lesních požárů bude zajištěno zdvojnásobení leteckého hasičského sboru rescEU.

Učinil tak při příležitosti 10. výročí založení Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události.

V rámci rezervy protipožárních letadel flotily rescEU dává 10 členských států k dispozici celkem 24 letadel a 4 vrtulníky.

Složení hasičské flotily rescEU v roce 2023

  • Chorvatsko: 2 středně velká protipožární letadla
  • Kypr: 2 lehká letadla
  • Česko: 2 vrtulníky
  • Francie: 2 středně velká protipožární letadla a 1 vrtulník
  • Německo: 2 lehká letadla
  • Řecko: 2 středně velká protipožární letadla, 2 lehká letadla a 1 vrtulník
  • Itálie: 2 středně velká protipožární letadla a 2 lehká letadla
  • Portugalsko: 2 lehká letadla
  • Španělsko: 2 středně velká protipožární letadla
  • Švédsko: 4 lehká letadla

Kromě toho vyšle Bulharsko, Finsko, Francie, Lotyšsko, Malta, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko téměř 450 hasičů, kteří budou předběžně umístěni ve Francii (přibližně 170), Řecku (přibližně 200) a Portugalsku (přibližně 60).

  • Rakousko: 40 hasičů
  • Bulharsko: 32 hasičů
  • Finsko: 48 hasičů
  • Francie: 40 hasičů
  • Německo: 40 hasičů
  • Lotyšsko: 20 hasičů
  • Malta: 20 hasičů
  • Polsko: 30 hasičů
  • Rumunsko: 80 hasičů
  • Slovensko: 20 hasičů
  • Slovinsko: 20 hasičů
Přečtěte siMinistr životního prostředí Petr Hladík navštívil Národní park České Švýcarsko; stát si v létě pronajme vrtulníky na hašení

Přírodní požáry se již staly celoevropským problémem. Mají vážný dopad na lidské životy, živobytí obyvatel postižených oblastí i na životní prostředí.

Nadprůměrný nárůst ploch zasažených požárem zaznamenalo v roce 2022 celkem 20 zemí států EU. Riziko přírodních požárů se rozšířilo i do oblastí, které se s tímto typem mimořádných událostí doposud nesetkávaly. Dochází k nim tedy i v regionech, které leží daleko od Středomoří.

Vzhledem k tomuto nárůstu je třeba přijmout rozhodná a rychlá opatření i na úrovni EU. Děkuji všem zemím, které se zapojily do snahy o zajištění efektivnější reakce EU v nadcházející sezóně. Zároveň vyzývám členské státy, aby zpřísnily svá opatření v zájmu prevence přírodních požárů,

uvedl Janez Lenarčič, komisař pro řešení krizí.

Preventivní a monitorovací opatření

Komise vzala na vědomí výzvy ministrů zemí EU i Evropského parlamentu a v roce 2022 vypracovala akční plán prevence přírodních požárů. Ten se zaměřuje na tři cíle:

  1. zlepšování správní kapacity,
  2. prohlubování znalostí problematiky,
  3. navyšování investic do opatření zaměřených na předcházení přírodním požárům.

V rámci uvedeného akčního plánu EU zavádí i novou metodiku posuzování vzájemného hodnocení v oblasti přírodních požárů. Tento nový nástroj pomáhá zemím vyhodnotit, do jaké míry jsou schopny přírodním požárům předcházet a připravit se na ně.

Zároveň evropské země motivuje k tomu, aby vzájemně sdílely osvědčené postupy, a to v rámci mechanismu civilní ochrany EU.

Kromě toho bude v rámci Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události založen podpůrný tým pro problematiku přírodních požárů, který má za úkol v téměř reálném čase sledovat a analyzovat vždy od poloviny června do poloviny září situaci a vývoj přírodních požárů.


Opatření v oblasti prevence přírodních požárů, připravenosti a reakce na ně souvisejí se záchranou lidských životů, se zachováním živobytí obyvatel postižených oblastí a s ochranou životního prostředí.

Proto je nezbytné mít k dispozici zkušené odborníky na problematiku přírodních požárů, dobře vyškolené hasiče, příslušné informační technologie a dostatečné prostředky pro řešení konkrétních situací.

EU se stará o to, aby byl zajištěn koordinovaný přístup k prevenci přírodních požárů, k přípravě na ně i k jejich odstranění v případě, že daný členský nemá kapacitu na to, aby situaci vyřešil sám.

Pokud země není schopna čelit rozsahu mimořádné události, může požádat o pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU.

Jakmile dojde k aktivaci uvedeného mechanismu, začne Středisko EU pro koordinaci odezvy na mimořádné události koordinovat kroky jednotlivých zemí i finanční prostředky, které členské státy EU a dalších devět zúčastněných zemí z vlastní vůle poskytly.

Kromě toho vytvořila EU i Evropský soubor civilní ochrany, který soustředí kritické množství bezprostředně dostupných kapacit civilní ochrany a umožňuje silnou, soudržnou kolektivní reakci na nastalou situaci.

Pokud by si mimořádná událost vyžadovala v zájmu záchrany lidských životů další nezbytnou pomoc, je k dispozici hasičská rezerva rescEU, jež zajišťuje dodatečné kapacity pro zvládání katastrof v Evropě.

Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události sleduje vývoj přírodních požárů za podpory systémů včasného varování, jako je Evropský systém informací o lesních požárech.

Podrobná data o situaci získaná z vesmíru pak pozemním operacím poskytuje služba satelitního mapování v rámci evropského programu Copernicus pro podporu krizového řízení.

Sdílet