Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra Vít Rakušan ocenil hasiče a záchranáře zasahující v Řecku, požáry tam hasili tři týdny

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra.

Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

Já jsem pyšný na to, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které, okamžitě nabídly pomoc a do Řecka vyrazily.

Mně se dostávala výborná zpětná vazba právě od Řeků nejenom z našeho velvyslanectví, které mě pravidelně předávalo informace o tom, že tam, kde jsou čeští hasiči, se cítí řečtí občané ve větším bezpečí.

Dovolte mi, prosím, abych vám tady vzkázal poděkování i od řeckého ministra, který mě kvůli vaší účasti na této misi osobně telefonoval.

Hrdinové nejsou jenom v učebnicích dějepisu. Hrdinové jsou tady vedle nás. Jsou to hrdinové, kteří i v době, která není válečná, dělají na svých misích tu nejlepší reklamu České republice. Moc vám za to děkuji,

řekl při slavnostním ceremoniálu ministr vnitra Vít Rakušan.

Já bych se také rád připojil k poděkování nejenom za sebe, ale za celý Hasičský záchranný sbor.

Je to poprvé, co jsme vyrazili na zahraniční misi v tak širokém obsazení včetně zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Takže děkuji řediteli Kolouchovi, děkuji všem záchranářům, nesmírně si toho vážíme.

Měli jsme možnost ukázat Řekům a svým kolegům v Řecku, že hasit umíme a že jsme schopni v případě takové velké mimořádné události pomoci,

řekl oceněným generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček.

Celkem se do činnosti během zahraničního působení v Řecku v rámci českého týmu zapojilo 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a servisní technici a mechanici výrobců zásahových vozidel. Mise se týkala dohromady asi 140 lidí.

Délka nasazení odřadu byla v případě pozemního týmu 3 týdny s tím, že se členové týmu měnili 1:1 první zářijový den. Modul leteckého hašení byl nasazený v akci 9 dní – bez rotace.

Do Řecka vyjeli hasiči a záchranáři pomáhat v úterý 22. srpna. Modul leteckého hašení ukončil svou činnost v sobotu 2. září, s veškerou zásahovou technikou se pak členové modulu pozemního hašení vrátili zpět do České republiky v úterý 12. září.

Celý český tým složený z hasičů, zdravotnických záchranářů, pilotů, servisních techniků a mechaniků pracoval každý den v nelehkých terénních podmínkách s velkým osobním nasazením. Za to jim patří úcta, respekt a velké poděkování.

Ocenění si na ostravském Letišti Leoše Janáčka převzali příslušníci a zaměstnanci:

  • HZS hl. m. Prahy,
  • HZS Jihomoravského kraje,
  • HZS Moravskoslezského kraje,
  • HZS Olomouckého kraje,
  • HZS Středočeského kraje,
  • SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • Záchranného útvaru HZS ČR,
  • Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Působení českých hasičů a záchranářů v Řecku jsme sledovali v on-line reportáži níže.

Ve večerních hodinách 12. září 2023 se celá výprava vrátila do České republiky. Hasiči zamířili rovnou na své stanice a do svých domovů.

Český tým zůstává podle původních předpokladů v Řecku do 11. 9. V pondělí by se pak měl vydat celý kontingent se zásahovou technikou hasičů a záchranářů na cestu zpět do České republiky.

I když už je situace s požáry v okolí převážně pod kontrolou, řecká strana požádala Českou republiku o setrvání v místě. Situaci v jiných částech země komplikují především povodně, které v Řecku silně udeřily, a s nimi spojený přesun místních jednotek. Z toho důvodu zůstávají čeští hasiči v místě až do konce předpokládaného působení.

Čeští hasiči jsou aktuálně nasazeni v oblasti národního parku Dadia – Lefkimi – Soufliou na řecko- tureckých hranicích, v terénu provádí kontrolu a dohašování skrytých ohnisek. Dále jsou připraveni

vyjet na výzvu řecké strany pomoci s hašením dalších požárů i v jiných oblastech. Teploty se opět zvyšují a déšť se v oblasti nasazení českého modulu v nejbližších dnech nepředpokládá.

Další části Řecka začaly trápit naopak povodně a některé řecké hasičské jednotky jsou tak staženy z nasazení při požárech na odstranění následků po deštích.

S řeckou stranou i s evropským Střediskem pro koordinaci odezvy na mimořádné události jednáme v tuto chvíli o dalším setrvání českého modulu v Řecku v dosavadních požáry ohrožených oblastech, nebo se bude vracet zpět ještě před plánovaným koncem nasazení (11. 9.)

Český tým dnes na základně Provatonas navštívil velvyslanec ČR v Řecku Jakub Karfík, který spolu se zástupci řeckých hasičů poděkoval všem členům týmu za jejich dosavadní nasazení.

Společně se pak podívali také do oblastí postižených požáry.

Čeští hasiči operují stále v oblasti v okolí vojenské základny. Vyhledávají a likvidují už jednotlivá skrytá ohniska, které může rozfoukat velmi silný vítr, který od včerejška v Řecku přetrvává.

Pohyb po oblasti spočívá hlavně v pěším průzkumu a transportu materiálu v hornatém terénu bez možnosti dostat se na místo mobilní požární technikou.

V Řecku se hasiči postupně dostávají přímo na požářiště, aby dohasili ohniska v terénu. Dosud často bránili, aby nepřešla fronta požáru přes vymezené území. Oblast je rozdělena na několik sektorů, v okolí pracují s řeckými a rumunskými týmy.

Je to těžko přístupný hornatý terén, pohybují se v něm buď jen pomocí čtyřkolek, nebo po svých. Hasí se pomocí zádových vaků a ženijním nářadím jednotky okopávají pařezy a stromy tak, aby skutečně zlikvidovali všechna skrytá ohniska, která by se mohla sílou větru zase rozhořet.

Je to náročná práce, která je ale velmi důležitá pro celkové zvládnutí požáru v přírodním prostředí.

Čeští hasiči mají na starost tři sektory v okolí vojenské základny, hašení je fyzicky náročné

Čeští hasiči operují už od začátku víkendu v blízkosti vojenské základny, kde mají zároveň po celou dobu působení v Řecku své zázemí.

Situace se v místě mírně zlepšila a hasiči se tak celý den mohou věnovat dohašování ohnisek přímo v terénu. Celá oblast je rozdělena na několik sektorů, čeští hasiči mají na starost tři, na dalších pracují řečtí a rumunští hasiči.

Jedná se o těžko přístupný hornatý terén, hasiči se v něm pohybují buď pomocí čtyřkolky, nebo po svých. Hasí pomocí zádových vaků a ženijním nářadím okopávají pařezy a stromy tak, aby skutečně zlikvidovali všechna skrytá ohniska, která by se mohla následně rozhořet a působit tak další komplikace.

Je to fyzicky velmi náročná práce, která je ale velmi důležitá pro celkové zvládnutí požáru v přírodním prostředí. Během dne postupně zesílil vítr, který znemožnil nasazení leteckého hašení, důkladné provádění pozemních prací při dohašování jednotlivých ohnisek je tak klíčové.

Využívány jsou také samonosné nádrže na vodu, tzv. flexi tanky. Pokud není aktivované letecké hašení, nádrže se využívají především pro plnění hasičských cisteren v terénu.

Celý tým je v pořádku, a kromě drobných odřenin neevidujeme žádné zranění. I nadále je s námi v terénu Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, která je připravena v případě úrazu hasiče ošetřit.

Nově střídající hasiči zasahují v okolí základny Provatonas, proběhl preventivní přesun techniky

Víkend tráví nově střídající hasiči v okolí základny Provatonas, a to v plném pracovním nasazení. Už včera byl jeden segment nasazen k hašení požáru zhruba kilometr severozápadně od základny, postupně byly povolány i zbylé segmenty z původního místa nasazení.

Požár se nekontrolovatelně šířil několik set metrů západně od plotu základny, dokonce hasiči preventivně přesunuli techniku ze spodní části areálu na bezpečnější místo. Na hašení požáru se také podílelo 12 letadel a 6 helikoptér.

Ve večerních hodinách byly všechny tři české hasební segmenty vystřídány srbským odřadem.

A dnes ráno jsme zase nastoupili do služby my. Den trávíme ve stejné lokalitě.

Pražská i ostravská skupina hasičů je v pořádku zpět v ČR a už jsou na cestě na své základny a domů. Střídající tým v Řecku se ubytoval na základně, převzal techniku a část už vyrazila na průzkum okolí.

Zítra ráno se setkají se styčným důstojníkem Řecka a bude určeno místo nasazení.

Čeští hasiči byli v Řecku v terénu celou noc, ubránili před postupujícími plameny jednu z vesnic

Vesnici Giannouli, která byla v přímém ohrožení blížícím se požárem, ubránili čeští hasiči. Náš tým zde vytvořil obranné postavení, aby nepřešly plameny až do vesnice. Tím to ovšem neskončilo a zásah pokračoval celou noc. Fronta požáru se přiblížila kolem 21. hodiny, českým hasičům se podařilo obec uchránit, poté prováděli dohašování ohnisek.

Ve 23 hodin vyrazil 2. segment na střídání do místa nasazení, zde pracoval až do rána. Po celou dobu jsou s našimi hasiči v místě nasazení přítomni také zdravotničtí záchranáři.

Modul leteckého hašení

S hašením ze vzduchu pomáhal dnes vrtulník Black Hawk kolem obce Anavra (nachází se mezi Athénami a Soluní). Po nezbytné předletové přípravě vzlétl stroj dopoledne, do současné chvíle v oblasti stále operuje.

Střídání odřadu

V pátek 1. 9. dojde k rotaci zasahujících v Řecku. V 8 hodin ráno odletí z Prahy a Ostravy nový tým složený z profesionálních hasičů a záchranářů ZZS hl. m. Prahy. Ti vystřídají celý modul pozemního hašení, který doposud operuje v oblasti řecko-tureckých hranic.

Zásah českých hasičů v Řecku pokračuje, připravována je rotace týmů

Modul pozemního hašení

Po úterním zásahu a návratu z oblasti kolem obce Kotronia následoval ve středu pravidelný průzkum dalších oblastí. Čeští hasiči pomáhají v Řecku už týden, ale o tom, že požáry v oblasti Alexandroupolis jsou stále v plné síle, svědčí dnešní zkušenost.

Dosud se pohyboval tým ve velké míře v neobydlené oblasti, kde se stále vyskytují nová pásma hoření a vznikají nová ohniska. Vzhledem k nepředvídatelnému šíření plamenů si musí hasiči neustále střežit únikové cesty, aby nezůstali v terénu odříznuti.

Oheň už ale opět ohrožuje i obydlené části. Tým se tak přesunul během dne dál na sever, aby chránil před plameny obci Giannouli. Ta už byla místní policií evakuována. Český pozemní tým zde vytvořil obrannou linii tak, aby fronta požáru nepřešla na území vesnice.

Naplno jsou využívány i dvě samonosné nádrže na plnění vrtulníků hasební vodou, oba flexi tanky jsou v oblasti kolem obce Dadia. Jen do dnešního odpoledne jsme zde zaznamenali na 80 odběrů vrtulníků, které v oblasti operují. Vzhledem k takovému využití nádrží počítáme s jejich dalším nasazením i během následujících dní.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk je stále v oblasti Athén. Zvažovala se jeho relokace na sever Řecka, nakonec ale zůstane vzhledem k silnému letovému provozu, který je koordinován z armádní úrovně, v centrálním Řecku.

Zde létal poslední dny v oblasti obce Distomo, kde zabezpečoval prolévání hranice mezi zelenou a spálenou zónou. Ve středu byl vrtulník připravený v pohotovosti ke vzletu, nakonec nebyl z rozhodnutí řecké strany nasazen.

Střídání modulu pozemního hašení

V současné době se podnikají všechny přípravné kroky k rotaci týmů v Řecku – připravují se nejen samotní hasiči, ale chystáme také doplnění zásob a technických prostředků tak, aby byl český tým schopný fungovat v Řecku až do předpokládaného konce nasazení 11. 9. 2023.

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku.

Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR. Časy odletů a příletů budou upřesněny po dohodě s AČR.

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS.

Nasazení českých hasičů v Řecku nepolevuje, premiéru měly v terénu flexi tanky

Modul pozemního hašení

V úterý byl český pozemní tým nasazený po dohodě s řeckou stranou v oblasti kolem obce Kotronia. V terénu byly dva hasební segmenty (tj. 30 hasičů).

Naším úkolem je vytvářet obrannou linii a chránit tak jedinou evakuační cestu, která vede z oblasti. Všichni hasiči pracují s velkým nasazením, naštěstí se dnešek obešel bez zranění.

Klimatické podmínky jsou v místě zatím neměnné, panují zde teploty kolem 36 stupňů.

Premiéru v nasazení mají české flexi tanky (samonosné nádrže na vodu), které jsou instalovány v terénu kolem obce Dadia. Poprvé je využily k plnění vodou k hašení zahraniční vrtulníky.

S jejich nasazením počítáme i následující nejbližší dny, podle jejich vytížení bude rozhodnuto o ponechání na místě nebo návratu zpět do České republiky.

Modul leteckého hašení

Po provedení komplexní prohlídky vrtulníku v pondělí byl stroj dnes bez problému připraven vzlétnout. Nasazen byl v oblasti kolem obce Distomo, stejně jako po celou dobu svého působení v Řecku.

Střídání modulu pozemního hašení

V současné době se podnikají všechny přípravné kroky k rotaci týmů v Řecku – připravují se nejen samotní hasiči, ale chystáme také doplnění zásob a technických prostředků tak, aby byl český tým schopný fungovat v Řecku až do předpokládaného konce nasazení 11. 9. 2023.

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku.

Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR. Časy odletů a příletů budou upřesněny po dohodě s AČR.

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9.

Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS.

Situace v Řecku není stále jednoduchá a požáry nejsou plně pod kontrolou.

Naši hasiči jsou v pozemním terénu na řecko-tureckých hranicích, vrtulník po denní pauze, kdy prošel komplexní prohlídkou, dnes opět létá v oblasti Distomo.

Rozsáhlé požáry v přírodním prostředí dále sužují Řecko, vážná situace je dál v oblasti Alexandroupolis. Řekové se proto obrátili na okolní sáty prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie s prosbou o vyslání dalších pozemních týmů.

Česká republika tak nabídla prodloužení působení modulu pozemního hašení, předpoklad jeho nového nasazení je až do 11. 9. 2023. Modul leteckého hašení ukončí svou činnost v pátek 1. 9., vrtulník se vrátí následující den v sobotu 2. 9.

Střídání modulu pozemního hašení

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku. Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR.

Na místě zůstane z původního složení pouze jeden ze zástupců velitele odřadu hasičů a jeden ze zástupců ZZS, oba předají agendu novému vedení skupin a vrátí se zpět do ČR pozemní cestou později.

Nová skupina pozemního hašení bude stejně jako ta předchozí složena z příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS.

Pozemní zbytek týmu (4 příslušníci ZÚ HZS ČR a dva letečtí záchranáři HZS) se připojili v průběhu pondělí 28. 8. k modulu u Alexandroupolis. O víkendu tak bude nasazení modulu leteckého hašení vyslaného Českou republikou do Řecka ukončeno.

Modul pozemního hašení

Čeští hasiči prováděli ráno průzkum míst, kde zasahovali předchozí den. Zásah byl účinný a nyní jsou všechny úseku předány jako bezpečné. Všechny tři hasební segmenty byly dnes nasazeny v další oblasti kolem hranice na jiném požářišti.

Zde kontrolovaly spolu s řeckými hasiči pásmo hoření tak, aby nepřekročilo přes určenou lesní cestu. Dnes evidujeme lehčí zranění dvou hasičů, a to vlivem sálavého tepla. Hned na požářišti je ošetřili kolegové ze ZZS a hasiči mohli pokračovat v práci.

Dnes se přesunul šestičlenný tým hasičů, který má na starosti flexi tanky (samostatné stojící nádrže pro zásobování vodou v terénu) z letecké základny Tatoi (severně od Athén) směrem do oblasti Alexandroupolis. Zde se připojil k českému pozemnímu týmu. Skupina byla původně vyčleněna jako pozemní podpora modulu leteckého hašení.

Vzhledem k tomu, že vrtulník operuje stále v blízkosti moře a nabírá vodu k hašení z mořské hladiny, přišel od styčných důstojníků požadavek na relokaci nádrží na sever země, který je v současnosti postižen požáry nejvíce. Tým se přesunoval dvěma dopravními automobily na vzdálenost asi 800 km.

Modul leteckého hašení

Posádka vrtulníku prováděla povinnou a pravidelnou komplexní údržbu vrtulníku, což obnášelo zhruba osmihodinovou činnost. Z toho důvodu nebyl dnes Black Hawk na hašení požárů nasazen. Díky odstávce si po několikadenním nasazení odpočinuli i piloti, které tak nebude nutné střídat a v neměnném složení zůstane posádka v Řecku až do konce týdne. Od úterý 29. 8. už se opět předpokládá, že vrtulník bude nasazen na hašení.

Pozemní modul hašení

Českému týmu se podařilo udržet oblast kolem vesnice Dadia nezasaženou, dnes bylo území předáno Řekům jako bezpečné a hasiči jej opustili. Dále prováděl průzkumný tým obhlídku okolních oblastí určených místními autoritami.

Během toho však došlo k vývoji, další průzkum nasměroval hasiče na sever od domácí vojenské základny Provatonas, kde jsou ubytováni. Objevil se zde kouř v důsledku požáru. Místo je vzdušnou čarou na vzdálenost asi 4 kilometrů od základny.

Velitel odřadu vyslal na daný úsek všechny tři segmenty (45 hasičů), kteří jsou zaměstnáni v průběhu celého dne hasebními pracemi právě v tomto místě. Přístup je obtížný v hornatém a členitém terénu. Požární technika se dostane k úpatí kopců, dále musí pokračovat hasiči po svých a k přepravě technických prostředků využívají terénní čtyřkolky.

Nasazení českého týmu probíhá vždy v kooperaci s nám přiděleným řeckým styčným důstojníkem.

Celý tým je v pořádku a bez zranění. Zásahová technika prošla díky mechanikům a servisním pracovníkům v týmu údržbou a drobnými opravami – jednalo se o běžné provozní záležitosti.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk je stále nasazen v oblasti Distomo. Nelétá v oblasti sám, v dané lokalitě operuje leteckých prostředků více a celý letecký provoz je řízen z úrovně armády. Vrtulník vyslaný Českou republikou je zapojován do formací, například včera létal společně s dalšími dvěma vrtulníky.

Konkrétní místo nasazení je vždy oznámeno na ranním společném meetingu na letišti, kde probíhá také předletová kontrola, čištění motoru od slané vody a následně se čeká na povolení ke vzletu.

V dohledné době čeká vrtulník povinná komplexní prohlídka, v ten den by to tak znamenalo pro modul leteckého hašení jednodenní pauzu.

Řecká strana požádala o nasazení českých hasičů až do 11.září

Dnes hořelo na dohled od naší základny. Dále nás řecká strana požádala o nasazení až do 11. září. Aktuálně tedy probíhají jednání o tom, jak by to mělo probíhat.

Na základnu českých hasičů se blíží fronta požáru

Od rána jsou hasiči na průzkumu oblasti, kam si je vyžádaly místní autority, je vzdálená zhruba 10 km od vesnice Dadia, kterou chránili. Zásah zde ale nebyl nakonec vyhodnocen jako nutný.

Na českou základnu se blíží fronta požáru, kterou musí hasiči zastavit. V tuto chvíli probíhá průzkum oblasti pro vyhodnocení potřebné síly, příjezdových cest k místu a paralelně s tím chystáme k zásahu síly a prostředky.

Čeští hasiči zatím pokračují v hasebních pracích ve stejných lokalitách, zvažuje se přesun

Shrnutí činností českých modulů pozemního a leteckého hašení, které pomáhají se zvládnutím rozsáhlých lesních požárů v Řecku ke dni 26. 8. 2023.

Pozemní modul hašení

Pozemní tým českých hasičů zůstává od svého příjezdu v nasazení v terénu kolem vesnice Dadia a jejím širším okolí. Daný úsek se podařilo hasičům po dvoudenní práci udržet v bezpečí, což potvrdil i sobotní ranní průzkum, v okolí nedocházelo k novým vzplanutím.

Co může situaci zkomplikovat, je silný nárazový vítr, který zcela změnil směr a může tak iniciovat vznik nových nebo rozhoření skrytých ohnisek.

45členný tým hasičů byl dnes rozdělen na dvě poloviny tak, aby se mohly skupiny v průběhu dne vystřídat. Hned ráno vyjela do terénu skupina 23 hasičů, která byla po 8 hodinách práce vystřídána zbytkem odřadu.

První skupina ještě před svým návratem na základnu vypomohla řeckým hasičům se zvládnutím dalších ohnisek v těžko přístupné pahorkatině, odkud stoupaly sloupce kouře. Všichni hasiči jsou v pořádku bez zranění.

Pokud se v průběhu neděle ukáže, že je oblast, kde čeští hasiči zasahují stále klidná, bude zřejmě následovat dohoda s řeckou stranou o případném přesunu modulu. Místo bude upřesněno podle situace a požadavků Řecka.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk vyslaný Českou republikou létá už třetí den ve stejné oblasti Distomo. Od rána panovaly příznivější klimatické podmínky než v předchozích dnech, zmírnil se vítr, který ovšem během dne opět nabíral na síle.

Vrtulník zahájil činnost během dopoledne. Jeho vzletu předchází časově náročná procedura, během které musí technici zabezpečit vyčištění motoru od slané vody a na to musí navazovat další kontrola stroje.

Stále platí, že jako nejbezpečnější a nejrychlejší varianta se jeví nabírání vody k hašení do bambivaku přímo z moře.

Cestou MV-GŘ HZS ČR už Čeká republika zároveň rozvinula debatu s evropským Centrem pro koordinaci odezvy na mimořádné události ohledně dalšího působení obou modulů a jejich případného střídání.

Konečné rozhodnutí o nasazení českých hasičů v Řecku očekáváme začátkem příštího týdne. Zároveň s tím už postupně podnikáme první kroky pro včasné zabezpečené rotace zasahujících.

Řecké hadicové půlspojky mají o několik milimetrů menší průměr, byť jsou konstrukčně shodné s českými. Hasičů, to však výrazný problém nedělá – o převázání koncovek hadic se jim postarali místní hasiči, k dispozici je tak dostatečné množství redukcí pro využití na místě.

Sdílet