Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči cvičili přímo na hrázi Slapské přehrady, výcvik probíhal dva dny

V září proběhla pravidelná odborná příprava lezeckých družstev směny B pražských profesionálních hasičů. Výcviku se zúčastnilo 16 hasičů – lezců, včetně 3 instruktorů.

První fáze výcviku proběhla ve Středočeském kraji, v blízkosti obce Teletín, na skalnatém srázu pod vyhlídkou Bednář, na pravém břehu řeky Vltavy. Terén je zde velmi strmý a nepřístupný, v horní polovině skalnatý, porostlý trním a křovinami, ve spodní části pak i vzrostlými stromy a je zakončený poměrně strmým a dosti nestabilním kamenitým svahem, který končí až u samé hladiny Vltavy.

V blízkosti vyhlídky (čistě přírodního charakteru) prochází žlutá, turistická trasa a je zde tedy velké riziko pádu osoby do hloubky, která, jak jsme zjistili, je v tomto místě téměř 200 m.

Výcvik byl zaměřen nejen na vyhledání spadlé osoby a její záchranu pomocí lanové techniky směrem nahoru, tedy zpět na vyhlídku, ale také na vytvoření bezpečného prostoru pro pohyb záchranářů na horním stanovišti, na vyhledávání vhodných kotevních bodů jak pro vytažení zraněné osoby, tak pro vytvoření přístupové cesty k ní.

Prověřeny byly také individuální schopnosti lezců, i samotný jejich pohyb v takto těžkém terénu, který (nejen vzhledem k velkému množství padajících kamenů), musí být maximálně bezpečný jak vůči zachraňované osobě, tak i vůči záchranářům.

Druhý den výcviku proběhl přímo na hrázi Slapské přehrady. V rámci zvyšování povědomí hasičů – lezců o stavbách kritické infrastruktury, byl zahájen odbornou exkurzí do vnitřních i venkovních prostor hráze.

Poté dva týmy záchranářů řešily následující modelovou situaci: záchranu dvou zraněných osob (např. dělníků, pracujících na jednom z krajních, nepřelévaných polí hráze), vytažením zpět na mostovku, kde by bylo možné tyto osoby předat do péče záchranné služby.

Radek Mašek
krajský lezecký instruktor
Sdílet