Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z mostního oblouku železničního mostu Pardubice – Rosice byla prověřovacím cvičením

Prověřovací cvičení proběhlo ve středu 18. října v podvečer v prostoru dokončovaného železničního mostu trati Pardubice – Rosice.

Osoba se vyšplhala na mostní oblouk nad trakční vedení na železniční trati. Okolo projíždějící řidič si osoby všiml a zavolal na tísňovou linku 112. Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje ihned na místo vyslalo jednotku hasičů s lezeckou skupinou.

„Záleží nám na bezpečnosti a jsme rádi, že byla ke cvičení využita doba během výluky. V místě je zastaven provoz, protože převádíme železniční trať ze starého mostu na nový,“ říká projektový manažer Skanska Jan Mitlöhner.

V případě zásahu na osobu se sebevražednými úmysly je cílem především navázat klidnou komunikaci s daným člověkem. Tento typ mimořádných událostí je specifický v tom, že jde o kontakt s lidmi, kteří se často nachází v akutní krizi.

Proto je důležité, aby hasiči věděli, jak s člověkem v krizi komunikovat a jak mu co nejlépe pomoct. Řešení takových situací je především v gesci Policie České republiky.

„Může se však stát, že na místě budou v důsledku plošného pokrytí jako první hasiči, a právě proto musíme vědět, jak postupovat. Je několik možností, jak hasiče na tento typ zásahů připravujeme. Probíhají odborné přípravy v rámci jednotek,“ upřesňuje kpt. Mgr. Daniel Krejčí, psycholog HZS Pardubického kraje.

V případě ostrého zásahu velitel může pro navázání komunikace využít příslušníka JPO, případně si na místo povolat vyškoleného hasiče z týmu posttraumatické péče nebo hasičského psychologa. Tento postup je koordinován s dalšími složkami IZS tak, aby záchrana byla co nejefektivnější.

Zásahy, ve kterých je potřeba využít krizovou komunikaci jsou jedny z mála, kde hasiče naopak učíme zpomalit. Hasiči se školí v tom, jak navázat s člověkem dobrý kontakt, vytvořit podmínky pro jeho bezpečí a pomoct mu situaci zvládnout jiným způsobem. Je to ten typ zásahu, kde zachránit život může i jedno slovo.

Cílem prověřovacího cvičení bylo prověření činností jednotky profesionálních hasičů, lezecké skupiny stanice Pardubice, konkrétně směny A při simulaci skoku sebevraha z mostního oblouku ve zhruba 15 m na kolejový svršek.

Situace byla velmi náročná. Použita byla lezecká technika. Dále bylo cílem prověření ovládání lezecké techniky a záchrany osob, činnosti velitele zásahu i součinnost příslušníků na směně s lezci,

dodává ke cvičení nprap. Josef Urválek, instruktor lezecké skupiny HZS Pardubického kra­je.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet