Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolné jednotky prošly v Moravskoslezském kraji ohňovým kontejnerem, účastnilo se 188 hasičů

Požáry bytů, domů a celková problematika hašení požárů v uzavřených prostorách patří k základním pilířům odborné přípravy Hasičského záchranného sboru České republiky.

Z důvodů omezených kapacit a vysoké vytíženosti zařízení simulujících reálné podmínky požárů v uzavřených prostorách proto Moravskoslezský kraj ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech Moravy a Slezska (SH ČMS), Ústřední hasičskou školou Jánské Koupele a Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK) připravil projekt zaměřený na odbornou přípravu členů jednotek sborů dobrovolných hasičů (SDH) obcí kategorie JPO II, a to v unikátním mobilním výcvikovém trenažéru Fire Dragon 9000.

Tento speciálně upravený návěs kamionu, pracující s technologií spalování propanu, nabízí výcvik hašení požárů v uzavřených prostorách.

Svým dispozičním řešením pak nabízí široké možnosti výcvikových činností jako např. hašení tlakových lahví, nácvik taktických postupů, vstupování do požárem zasaženého prostoru, předcházení nebezpečných jevů jako jsou Rollover, Flashover a Backdraft.

Nechybí ani vyhledávání osob v zakouřeném prostoru a práce s technickými prostředky.

Výcvikové bloky, pro celkem 188 frekventantů z řad členů jednotek SDH, proběhly v uplynulých dvou víkendech, konkrétně v termínu 17.-19. 11. 2023 v areálu SH ČMS – Ústřední hasičské školy Jánské Koupele a byl prioritně určen pro jednotky SDH z okresu Bruntál a Opava.

Následující víkend, tedy 24.-26. 11. 2023 probíhal výcvik v areálu SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek-Místek a byl určen pro jednotky SDH z okresu Frýdek-Místek, Nový Jičín a Ostrava.

Cílem výcviku bylo především zvýšení úrovně znalostí a zdokonalení praktických dovedností hasičů při požárech tohoto typu.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet