Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Biotop ve Zlíně se stal místem cvičení profesionálních hasičů, trénovali záchranu z ledu

Vodní plocha je nejen hezký prvek v obydlené oblasti, ale i velkým lákadlem především pro děti. Jedním takovým místem je bezesporu i biotop v centrálním parku na Jižních Svazích ve Zlíně. Toto obyvateli velmi oblíbené místo si pro realizaci prověřovacího cvičení vybrali i profesionální hasiči, a to díky tomu, že vodní plocha je nyní lehce zamrzlá. Led však pochozí není a je zde velké riziko propadnutí se do ledu. A to byl námět dnešního cvičení.

Hasiči tak v odpoledních hodinách simulovali situaci prolomení ledu pod osobou, která vstoupila na zamrzlou hladinu a poté se propadla do ledové vody. Poté, co svědek oznámil tuto událost na tísňovou linku hasičů, vyjeli na místo profesionální hasiči z Centrální hasičské stanice Zlín. Po příjezdu k biotopu bylo jejich úkolem vytáhnout rychle a bezpečně na břeh podchlazenou osobu a poskytnout ji první předlékařskou­ pomoc.

Nejzákladnější rady hasičů zní: Choďte na led až ve chvíli, kdy má minimálně sedm centimetrů. Ale i zde je třeba být na pozoru a dívat se, jakou má barvu, zda nemá někde praskliny a podobně. To vše může svědčit o tom, že v těch místech není dostatečná tloušťka a hrozí propadnutí.

Rozhodně nikdy nevyrážejte na ledové plochy sami kvůli případnému zavolání pomoci. Po ledě nechoďte v hloučcích, ale aspoň v pětimetrových rozestupech.

Je dobré mít po ruce alespoň nějaké bodáky, například šroubováky, které jsou svázané k sobě, a máte je kolem krku. Při proboření pak bruslař bodce zasekne do ledu a díky tomu se může sám dostat z vody ven. Podobně lze použít i klíče.

Pokud začne led praskat, a stojí na něm více lidí, je potřeba, aby se cestou zpět oddělily, aby zatížení bylo rovnoměrné.

Jestliže se led už prolamuje, neutíkejte, ale zpět válejte třeba sudy nebo lezte po čtyřech.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet