Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zvuk nejznámější sirény oznamuje nový videopodcast CNN Prima NEWS: Spáleniště… Příběhy hasičů

Žár, hrůza i hrdinství – nový videopodcast CNN Prima NEWS: Spáleniště… Příběhy hasičů

zmapuje nejděsivější požáry Česka. Existují příběhy, které zápach kouře a clona dýmu doprovází i po letech.

Právě těm se bude věnovat nový videopodcast zpravodajské multiplatformy CNN Prima NEWS, který bude dostupný také v nejrozšířenějších podcastových aplikacích. Spáleniště… Příběhy hasičů je o závažných, záhadných a mimořádných požárech, jejichž plameny pomyslně ošlehaly také českou společnost. Podcast nabídne i rady a postupy, jak se v případě požáru zachovat. První série Spáleniště nabídne 10 epizod.

„V České republice není silnější zpravodajské krimi oddělení s větším renomé, než jsou naše KRIMI ZPRÁVY, a proto je logické, že CNN Prima NEWS přichází s tímto pořadem, který osloví nejenom širokou diváckou obec, ale ocení i práci statisíců profesionálních a dobrovolných hasičů,“ vysvětluje na úvod Tomáš Vojáček, šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS.

První dva díly videopodcastu, který využívá obsáhlý archiv Krimi zpráv i hasičského záchranného sboru, můžete sledovat premiérově už v sobotu 4. května ve 13:55 a 14:30, v repríze pak ve stejný den od 21:25 a 22:25 na CNN Prima NEWS. Práci hasičů odhalí Martin Kavka, hasič a současný tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, který byl ještě nedávno vedoucím oddělení zjišťování příčin požárů, a Matěj Rychlý, moderátor KRIMI ZPRÁV a dlouholetý reportér redakce CNN Prima NEWS. V jednotlivých dílech oba průvodce doplní i další hosté, kterými jsou zpravidla zasahující hasiči ve velitelských funkcích.

„Jsem skutečně rád, že na tomto pořadu můžu spolupracovat s Martinem Kavkou,“ říká Matěj Rychlý a hned vysvětluje: „Martin je ten nejpovolanější, je zkušený vyšetřovatel požárů, to znamená, že je takový insider – člověk, který přesně ví, o čem mluví, a tím bezkonkurečně podpoří naše témata. Zná přesně hasičský slang, a navíc většinu požárů, o kterých náš nový videopodcast vypráví, sám vyšetřoval,“ zdůrazňuje Rychlý. „Vše, co zazní, je podpořeno jeho mnohaletou praxí.

Diváci a posluchači se můžou těšit třeba na díl, kdy v Praze shořela dvě luxusní Lamborghini, samozřejmě neopomeneme ani zkázu Českého Švýcarska, a to i s výjimečnými hosty – generálem hasičů, ale také pilotem, který to peklo pomáhal hasit.“

„Přiznávám, že se mi moc líbí koncept, který diváci a posluchači snad ocení. Dokonce si myslím, že takovým způsobem vedený rozhovor, kdy se ptá nejen novinář, ale také hasič, jsem ještě nikde nezaznamenal,“ přibližuje Martin Kavka. „V případech, které budeme rozebírat, zastupuji stranu profesionálů z oboru, to znamená, že mohu doplnit nebo odborně vysvětlit některé postupy a procesy a Matěj, díky své praxi reportéra, zase přesně ví, jaké zvídavé otázky k případům napadají diváky a posluchače z řad široké laické veřejnosti. Naši hosté pak fungují jako lidé z místa činu, zažili je ,na vlastní kůži‘, a tak mohou posluchačům nejlépe přiblížit některé momenty,“ popisuje Kavka.

„Projekt Spáleniště je další částí naší strategie, kdy CNN Prima NEWS posiluje svoje postavení na mediálním trhu v ČR v oblasti multimediálních projektů. Tento směr je jedinou správnou cestou a

jsem rád, že jsme v jejím čele,“ uzavírá Martin Švehlák, ředitel zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS.

1. díl Spáleniště… Příběhy hasičů připomene divákům a posluchačům dva faktory, které zabíjely v hotelu v pražské Náplavní ulici.

Pět mrtvých, to je děsivý výsledek požáru z ledna 2018. Zabíjela souhra náhod a až neuvěřitelná lehkovážnost. Někomu z hotelu nejspíš vadilo, že se poplach dost často spouštěl kvůli tomu, že hosté kouřili na pokojích. Když pak doopravdy hořelo, nikoho systém neupozornil.

Evakuační chodby byly mimo provoz, protipožární dveře navíc někdo zajistil klínky, místo aby vznikl bezpečný koridor, tak se oheň i kouř šířil skrz hotel, a to nezvykle rychle.

„Když jsme přijeli na místo, zoufalí lidé viseli na parapetech, všichni volali o pomoc, někdo házel po hasičích třeba botou, aby upoutal jejich pozornost, báli jsme se, aby se lidé z oken nevrhali na ulici,“ vzpomíná Martin Kavka, vyšetřovatel požárů, který byl tehdy v akci.

Jak probíhalo hašení, při kterém se zranili i dva hasiči, co byla příčina smrtícího požáru a co všechno bylo v hotelu špatně, to se dozvíte v pořadu Spáleniště.

2. díl Spáleniště… Příběhy hasičů: Až kvůli tragickému požáru hotelu Olympik se do výbavy hasičů dostaly speciální dýchací vyváděcí masky. Datum 26. května 1995 se tak zapsalo do hasičských učebnic. Zásahu tehdy velel Václav Kratochvíl, host druhého dílu videopodcastu, který má vše dodnes v živé paměti: „Musel jsem rozdělit síly, část bojovala s plameny, ta větší šla zachraňovat lidi. S těžkou výbavou vážící asi 25 kilo museli jít pěšky do 11. patra a výš,&quot, vzpomíná

Kratochvíl na záchranou akci, která si poprvé vyžádala přivolání vrtulníku. „Nakonec jsme zvolili ten nejmenší typ, který jsme měli k dispozici, měli jsme strach, aby vítr z větších vrtulí neohrozil lidi na střeše.“ I přes nasazení hasičů zemřelo tehdy 8 lidí. Daleko víc se jich ale podařilo zachránit. Další podrobnosti o děsivém požáru nabídne Spáleniště na CNN Prima NEWS a všech podcastových aplikacích. 

Nový díl Spáleniště… Příběhy hasičů sledujte vždy každou sobotu ve 14:30 nebo 21:30 na CNN Prima NEWS, webu CNNprima.cz a také v oblíbených podcastových aplikacích.


Podcast najdete ve všech podcastových aplikacích nebo na YouTube kanále CNN Prima NEWS.

Podcast vzniká ve spolupráci s webem POŽÁRY.cz

Sdílet