Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přilby

Přilba patří k hasiči stejně nedílně, jako například oheň nebo naopak voda. Je primárně určena k ochraně hlavy a zraku, sekundárně však dnes slouží taktéž pro přisvícení, komunikaci a v neposlední řadě díky svému fluorescenčnímu provedení napomáhá k viditelnosti hasiče.

Standardní zásahová přilba Běžná zásahová přilba je vyrobena s ambicí ochrany hasiče při likvidaci požáru. Z tohoto důvodu je skořepina vyrobena z teplotně a mechanicky odolného plastu. V našich podmínkách je legislativou určena rovněž barva skořepiny – je jí žlutozelená fotoluminiscenční, která po nasvícení vydává světlo. Přilba tedy ve tmě „svítí“ a napomáhá tak k viditelnosti ha­siče

V přilbě je zabudován upínací systém, který umožňuje variabilní nastavení dle požadavků každého hasiče.

K ochraně zraku slouží ochranný štít z pevnostního a teploodolného plastu. Některé typy přileb mají tento štít pozlacen, což má příznivý vliv na odraz tepla. Rovněž se můžeme setkat s přilbami, které mají zabudovány pracovní brýle, chránící zrak hasiče při technických pracích – např. práci s motorovou pilou nebo hydraulickým vyprošťovacím zařízením a podobně.

Můžeme se setkat i s řešením komunikace, zabudované v přilbě. V takovém případě je na jedné straně ucha vyveden reproduktor a obvykle na temeno hlavy pak mikrofon radiostanice, která se s přilbou propojí pomocí komunikačního kabelu, u moderních radiostanic i přes technologii bluetooth.

Na vnější straně skořepiny přilby můžeme najít například úchyty pro připojení masky dýchacího přístroje a držák se svítilnou. Díky tomu má hasič nasvícen pracovní prosto při zachování volných rukou.

Nezbytnou vnější součástí přilby je zátylník, který chrání – jak jinak – zátylek hasiče před případným zapadnutím hořlavých či horkých předmětů za límec zásahového oděvu. Je proveden z nehořlavého materiálu – často Nomexu.

Přilba pro technický zásah

Jedná se o hmotnostně i materiálně odlehčenou přilbu, určenou pro technické zásahy. Využívá se především u událostí, kde je nutno provést lezeckou činnost nebo práci na vodě, u kterých by váha standardní zásahové přilby mohla být na škodu.

Přilba většinou používá dobře odvětranou tenkou skořepinu a jednoduchý upínací systém. Nic z toho však nijak výrazně či nebezpečně nesnižuje ochranu hlavy.

I tyto přilby mohou být v některých provedeních vybaveny ochrannými brýlemi, úchyty pro svítilny, zařízením pro komunikaci a podobně.

Sdílet